Isten, haza, család - Felolvasóest Wass Albert tiszteletére


2014-02-22 14:37:57  | cikk: mo  | 


Isten, haza, család - Felolvasóest Wass Albert tiszteletére főképe
A székely és a magyar Himnusz hangjaival kezdődött a Wass Albert tiszteletére szervezett felolvasóest tegnap. A szépirodalom és az erdélyi író tisztelői szép számmal gyűltek össze az Esti Kornél Kávéházban, mely már negyedik alkalommal adott otthont a kulturális eseménynek. A Hét Csillag Egyesület szervezésében megvalósuló felolvasóest csatlakozott a Wass Albert Felolvasómaraton programsorozatához, mely kezdeményezés 10 évvel ezelőtt indult Debrecenből. A rendezvényhez többtucat település csatlakozott – köz tük Pápa is – így a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjain egyszerre csendültek fel Wass Albert gondolatai a lelkes irodalombarátok által.

Üzenet haza, Ébredj magyar!, Amikor a bujdosó az Istennel beszél, Otthon, Előhang, Intelem – szinte kötelező darabok a ma már hagyományosnak számító felolvasóesten. Wass Albert versei, alkotásainak mondanivalója intő üzenet lehet bárki számára, hiszen a költő, író irodalmi hagyatéka olyan máig érvényes gondolatokat fogalmaz meg, melyek minden ember számára útravalóul szolgálnak.
- Wass Albert írásai egy olyan életérzést közvetítenek, melyek nem hiányozhatnak egyetlen magyar emberből sem. Az ő számára az Isten, a haza és a család volt a legfontosabb – fogalmazott Pintér Péter, a szervező egyesület elnöke.

A programon részt vett Bartha József református lelkész, a Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke. Bartha József örömét fejezte ki a program szervezőinek és a felolvasóknak, hiszen – ahogy mondta – mindig nagy boldogság számára látni és hallani, hogy Wass Albert alakja, irodalmi hagyatéka ilyen erősen él tovább. Az erdélyi református lelkészt házassága kapcsán családi szálak fűzik az íróhoz. Éppen ezért sok olyan információt osztott meg a felolvasóest közönségével, amelyet csak kevesek ismernek. Kiderült például, hogy Wass Albert élete végéig szoros kapcsolatban állt Bartha nagymamájával, Éltető Máriával, akiről a Funtineli boszorkány főhősét, Nucát is formálta. Folyamatosan levelezett az itthoniakkal: ha szomorúságában nem tudott mást írni, akkor vigasztalta az erdélyieket.
Az író 1998-ban halt meg. Az irodalomtörténetben olvasható életrajzok szerint öngyilkos lett. Bartha József határozottan meg van győződve arról, hogy Wass Albert nem lett öngyilkos. Az írót megölték, hiszen egész amerikai létét Erdélynek és az erdélyi magyarság elnyomatása ismertetésének szentelte.

A református lelkész az elnöksége alatt működő Czegei Wass Albert Alapítványról is beszélt. Az alapítvány 2001 óta működteti a holtmarosi Tulipán Gyerekotthont, amely jelenleg 12 gyermeknek ad menedéket. Bartha József hangsúlyozta, a magukra maradt vagy árva gyerekek itt megkapják Wass Albert szellemiségét, a magyar szót, az identitástudat megőrzését, hogy felnőttként hitükért, nemzetiségükért kiálló magyarok legyenek. 

A tegnap esti programon irodalombarátok és a helyi kulturális élet szereplői, előadó, valamint a Munkácsy-iskola diákjai olvastak fel részleteket Wass Alberttől. A rendezvényt a PRK Tánc-Lánc AMI és az Allegro AMI növendékeinek műsora színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!