A Gemara-Sk Vidékfejlesztési Egyesületről a Szegfű Klubban


2014-02-22 07:32:38  | cikk: mo  | 


A Gemara-Sk Vidékfejlesztési Egyesületről a Szegfű Klubban főképe
Idei első összejövetelét tartotta meg tegnap a Pápai Szegfű Klub. A Pedagógus Művelődési Házban szervezett programon a Gerence-Marcal-Rába-Somló környéke Vidékfejlesztési Egyesület (Gemara-Sk) munkaszervezetének vezetője, Szabadi János tartott előadást az egyesület tevékenységéről és a 2014-2020 közötti európai uniós ciklus kínálta lehetőségekről. Szabadi János beszélt arról, hogy az akciócsoportoknak március 5-ig kell benyújtaniuk az Irányító Hatóság által meghatározott dokumentumokat a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézethez, amely felelős a falvak és kisvárosok életét javító intézkedésekért és a LEADER helyi akciócsoportok felügyeletéért, szakmai támogatásáért, ezenkívül ellátja az európai uniós költségvetési ciklussal kapcsolatos tervezési feladatokat. Ezt követően az IH március végéig hoz döntést az akciócsoportok területi határainak véglegesítéséről, elismeréséről. Szabadi János elmondta, esetükben kisebb mértékű területváltozásra számíthatnak, és meg kívánják tartani az egyesület elnevezését is. A munkaszervezetvezető hozzátette, a következő uniós ciklusban a korábbiakhoz képest nem jut több forrás a vidékfejlesztésre, körülbelül ugyanakkora összeg áll rendelkezésre. A most induló ciklusban a forrásokat meghatározott prioritások alapján osztják el. Szabadi János kijelentette, a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban a Gemara-Sk Vidékfejlesztési Egyesület a közösségépítésre és képzések szervezésére helyez nagyobb hangsúlyt.

Szabadi János értékelte a lezárult európai uniós költségvetési ciklusban végzett tevékenységet is. Véleménye szerint sikeresen zárult a korábbi időszak, hiszen a céljaik 90 százalékát megvalósították. A ciklusban 250 pályázat érkezett be, melyből 200 sikeres volt. A pályázatokat a vállalkozók, a civil szervezetek és az önkormányzatok nyújtották be. A ciklusban közel 1 milliárd 300 millió forintot osztottak ki az akciócsoport térségében. A munkaszervezet vezetője hangsúlyozta azt is, kiváló kapcsolatot ápolnak a Tövishát Leader Akciócsoporttal és számos rendezvény megszervezését támogatták, mely eredményeket szintén sikerként könyvelik el.

Az összejövetel végén Tálos László, a Szegfű Klub elnöke tájékoztatott a következő időszak programjairól, az előadások témáiról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!