Disznótoros lakoma várja az érdeklődőket jövő szombaton


2014-02-21 14:26:40  | cikk: HuHa  | 


Disznótoros lakoma várja az érdeklődőket jövő szombaton főképe
-A sertéshús fogyasztás népszerűsítése, a hagyományos disznótorok hangulatának felidézése és a disznótoros finomságok ízvilágának bemutatása a célja annak a gasztronómiai rendezvénynek, melyre jövő szombaton (március 1.) várjuk a pápaiakat a piac fedett csarnokába – hívta fel a figyelmet az eseményre Áldozó Tamás polgármester az I. Pápai Böjtelő helyszínén ma délelőtt tartott sajtótájékoztatón. A városvezető elmondta, hasonló gasztronómiai rendezvényre számos más városban már szép hagyományok vannak, van ahol például a hal az alapanyag, van ahol a kocsonya, Pápán pedig természetesen a disznó feldolgozása lehet egy ilyen rendezvény alapja. Régóta tervezik, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. közreműködése a városi rendezvények gasztronómiai elemeiben erősödjék, az I. Pápai Böjtelővel elindulhat ennek a megvalósulása.
-A  disznótor és disznótoros lakoma előzménye, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. csapata Kanozsai József vezetésével Budapesten, egy böllérversenyen kiváló eredményt ért el, ekkor merült fel, hogy hasonlót Pápán is szervezhetnénk, méghozzá a hazai ismert húsipari vállalkozások részvételével. Így született meg az I. Pápai Böjtelő ötlete, melyet a hamarosan kezdődő böjti időszak előtti utolsó nagy lakomának szánunk – fogalmazott a városvezető. A március 1-jén tartandó disznótoros programon jelen lesz a Gyulahús csapata kiegészülve a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületével, a Kométa, a Darnó Hús, helyi színekben pedig a Pápai Hús 1913 Kft. és a Böllér Kft. csapata vesz részt. Az ötfős böllércsapatok két félsertésből készítenek saját receptjeik alapján sütőkolbászt, májas- és véres hurkát valamint disznótoros pecsenyét, a szakemberek 9 órakor ragadnak kést és délben már kész finomságokkal várják az érdeklődőket. A rendezvényre kilátogatók megtekinthetik, miként készülnek a hagyományos disznótoros ételek és meg is kóstolhatják azokat, hiszen a 600 forintért megvásárolható kóstolójegyért egy pecsenyetál vagy hurka- és kolbásztál jár, ami a piaci pultokon kialakított asztaloknál elfogyasztható vagy akár el is vihető.  A vendégek nemcsak jóllakhatnak a sokféle finomsággal, de szavazhatnak is a legjobb disznótorost készítő csapatra, hiszen lesz közönségdíj, emellett pedig szakmai zsűri bírálja el az elkészült ételeket, kiválasztva a legjobb sütőkolbászt, véres és májas hurkát, illetve pecsenyét. A rendezvényen fődíjat is átadnak a legjobb eredményt elérő csapatnak.
Az I. Pápai Böjtelő házigazdája a pápai húsipari vállalat, a rendezvény fő támogatója pedig az ugyancsak helyi Böllér Kft. A sajtótájékoztatón Kanozsai József, a Pápai Hús 1913 Kft. fejlesztési igazgatója elmondta, csapatuk a Budapesten már nagy sikert aratott receptek szerint dolgozik, a húsfélék mellett pedig – a féldisznókból megmaradó húsoscsontokból – májgombóc levest készítenek a látogatók számára. Pethő Zoltán, a Böllér Kft. vezetője megjegyezte, a Böllércsapat természetesen saját készítésű fűszerekkel ízesíti majd az ételeket, de, hogy pontosan mikkel, ezt már nem árulta el hírportálunknak, hiszen ebben látja sikerük titkos receptjét. A hagyományos disznótorok hangulatát idéző programon különlegességként hagymás sült vért is terveznek készíteni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!