Szombaton temetik a Bakonyi szűr mesterét


2010-02-09 17:16:35  | cikk: mo  | 


Zalai Károly VRNT. vitézi alhadnagy, az utolsó bakonyi cifraszűr szabó, népi iparművész, a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja, életének 66. évében elhunyt. Zalai Károlyt február 13-án, szombaton 10 órakor helyezik végső nyugalomra a bakonyjákói temetőben.

A Történelmi Vitézi Rend erkölcsi felelősségének és néhai tisztségviselőjük emléke iránti tiszteletből kötelességének tartja, hogy a lehetőségéhez képest segítsen nemzetes lovag Zalai Károly bajba jutott családján. Éppen ezért a Rend főkapitánya kérésére gyűjtést szerveznek a család javára.
Vitéz Hunyadi László Főkapitány nemzetes vitéz Galántai Márta Edit alhadnagyot kérte fel arra, hogy a Renden belüli esetleges támogatásokat összegyűjtse, majd átadja a családnak.

Az adományokat a következő címre várják postai úton vagy személyesen: 8500 Pápa, Vasvári Pál u. 20.

kapcsolódó cikk:


Képek:

nincsenek képek

Nemzetes lovag Zalai Károly István életútja

1944. március 14-én született Veszprémben. Zalai Károly 1944. március 14-én, Veszprémben született. A dinasztia szabad nemesi család volt. Rangjukat, mint királyi beszállítók, kereskedők kapták II. Lajostól.  A szűrszabóság a Zalai családban hagyományosnak mondható. Zalai Károly dédapja egy türjei szűrkészítőnél tanulta ki a mesterséget.
Zalai Károly, mikor felsőbb iskolába került, elhatározta, hogy porcelánfestő lesz, de apja katonai múltja miatt nem tanulhatta ki ezt a mesterséget. 14 éves korában segédinas lett a veszprémi szabó KTSZ-nél.
1970-ben a veszprémi múzeumban egy szentgáli szűrt állítottak ki, amit Zalai Károly lefényképezett és megpróbálta rekonstruálni, de a viseletet visszaküldték, nem tetszett senkinek. Úgy gondolta, hogy mivel már 130 éve nem készítettek a Bakonyban ilyen öltözéket, így egy régen kivesző mesterséget élesztett fel ezzel a munkájával. A szűr negatív bírálata miatt jó ideig nem foglalkozott a mesterséggel.  A megélhetés érdekében elsajátította a férfi- és női szabó szakmát, víz-, gáz-és készülékszerelő, kazángépész, biztonsági őr és őrkutya kiképző vizsgát is tett.
2001 óta a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja volt.
Zalai Károly világ életében nyughatatlan ember volt. A különböző ráhatások és folyamatos tépelődések után újra visszatért a szűrkészítéséhez.
Napjainkban a világban egyedül ő készített Bakonyi Cifraszűröket. Minden terméke zsűrizett.
Emlékét az általa készített remekművek őrzik. Alkotásai több királyi családhoz, államférfiakhoz eljutottak. Ajándékba készített szűröket például Dr. Habsburg Ottó királyi főhercegnek, II. János Pál pápának, XVI. Benedek pápának és Orbán Viktornak is.

Elismerései, kitüntetései:
1996. A Magyar Népművészet Kiváló Mestere
1996. A Magyar Feltalálók Egyesülete által létrehozott örökös Géniusz társaság 95. tagja
1996. a Géniusz Emlékérem tulajdonosa
1999. Magyarország Felemelkedéséért Emlékérem tulajdonosa
2001. A Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja
2001. A Történelmi Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozatának tagja
2005. A Történelmi Vitézi Rend Elismerő Oklevele
2006. Történelmi Vitézi Rend Bronz Érdemkereszt
2008. Nemzetes, lovag Zalai Károly István vitézi alhadnagyi kinevezése
2006. A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség Jubileumi Emlékérem

Forrás: nemzetes vitéz Galántai Márta Edit elbeszélése alapján

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!