A boldog, flúgos focikapus, akinél nincs jobb a posztján az NB I-ben


2014-02-20 07:42:21  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A boldog, flúgos focikapus, akinél nincs jobb a posztján az NB I-ben főképe
– Egy sportoló életében elengedhetetlen, hogy legyen egy kritikusa, aki pedig szerencsés esetben önmaga. Tehát rendszeresen kell önkritikát gyakorolnunk, de úgy gondolom, ez nem csak a sportban van így – vélekedik Szűcs Lajos, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Lombard Pápa kapusa, aki a Kiliáni beszélgetések februári alkalmának vendége volt szerda délután a Szent József-kápolna és közösségi házban.
A több alkalommal is az NB I legjobb hálóőrének választott futballista saját bevallása szerint nagy örömmel tett eleget a meghívásnak, mely rendkívül megtisztelő volt számára. Mint mondta, amikor nyolc évvel ezelőtt a Lombardhoz igazolt és Pápára költözött, úgy érezte, a nyugalom szigetére került. Igyekezett mindent megtenni azért, hogy minél jobban beilleszkedjen a város életébe és megszerettesse magát a pápaiakkal. Túlzás nélkül állítható, Szűcs Lajos maradéktalanul teljesítette mindezt, miközben a város egyik emblematikus személyiségévé vált. Nem véletlen tehát, hogy március 15-én átveheti Pápa Város Díszoklevelét a városi és az országos sportéletben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.
Pedig ifjúkorában majdhogynem felhagyott a labdarúgással, ugyanis pályafutásának kezdetén egyebek mellett családi nehézségekkel is meg kellett birkóznia – többek között erről is vallott a mindvégig közvetlen hangulatú, olykor humorral átszőtt kötetlen beszélgetésen. Aztán karrierje során magyar bajnok lett az Újpesttel, majd a német első osztályú Kaiserslauternnel, hazatérve pedig kétszer megnyerte az NB I-es pontvadászatot a Ferencvárossal. 2006 februárjában a téli átigazolási időszak egyik legnagyobb szenzációját okozva áttette a székhelyét a Perutz Stadionba. Azóta 154-szer szerepelt élvonalbeli bajnokin a Lombard Pápa mezében.
A csapatsikerek mellett az egyéni elismerések sem kerülték el: a szakma, a szurkolók és a különféle szavazások résztvevői számtalanszor kitüntették a legjobb kapusnak járó díjakkal. Ugyanakkor bevallottan nagy hiányérzet van benne amiatt, hogy csupán háromszor szerepelhetett a magyar válogatottban. Ezzel kapcsolatban elmondta: nem csak rajta múlott, hogy nem tudta növelni a válogatottságai számát.
446 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött még mindig dolgozik benne izgalom a meccsek előtt. – Ha nem így lenne, azonnal be kellene fejeznem a pályafutásomat – mondja. Megtudtuk tőle azt is, amikor nem az elvárásoknak megfelelően sikerül számára egy találkozó, akkor borzasztóan elszégyelli magát, és legszívesebben elbujdosna a világ elől. – A sportban sikerek és kudarcok váltogatják egymást, ez a világ erről szól. Az egésznek az adja a szépségét, hogy a következő alkalommal lehetőség nyílik kijavítani a becsúszott hibát – fogalmazott.
Szűcs Lajos bepillantást engedett egy átlagos napjába is. – Ha nem játszunk meccset, általában két edzésünk van egy nap. Az pedig a csapat vezetőedzőjétől függ, hogy mivel tölti ki a köztes időt. Tóth Bálint (a Lombard Pápa jelenlegi vezetőedzője – a szerk.) mindig kitalál számunkra valamilyen programot. Rendszeresen elemezzük videón az ellenfeleket, nagy hangsúlyt fektetünk a csapat taktikájának a megbeszélésére és a közösségépítésre. Szabadidőmben úgy élem az életemet, mint bárki más. Gyönyörű családom van, úgyhogy boldog embernek mondhatom magam – mosolygott a klasszis hálóőr.
A kapusokkal kapcsolatosan gyakran megjegyzik, hogy más kasztot képviselnek, mint a mezőnyjátékosok, mondhatni kissé flúgosak. – Ez rám is igaz, sőt, én nagyon flúgos vagyok, persze a szó jó értelmében. A pályán mindent elkövetek a győzelem érdekében. Mindent alávetek annak, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. Emellett a játéktéren belül és kívül is mindig igyekszem megvédeni a csapattársaimat – közölte Szűcs Lajos. Végül egy újabb mosoly kíséretében hozzáfűzte, a pályán kívül teljesen másként viselkedik, mint ahogy azt meccsközben "flúgosan" teszi.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!