Tizenegy milliárd Veszprém megye egészségügyéért


2010-02-09 17:01:09  | cikk:  | 


Tizenegy milliárd Veszprém megye egészségügyéért főképe
Uniós pályázati lehetőségekkel 11 milliárdos egészségügyi fejlesztés előtt áll Veszprém megye, mellyel jelentős előrelépés történik az infrastruktúra és a szolgáltatás terén egyaránt – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán, a megyei közgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke egy sajtótájékoztatón, Veszprémben, melyen részt vett dr. Győri István, a megyei önkormányzat egészségügyi szakreferense is. 


- Grandiózus és komplett a program – szögezte le az elnök, Veszprém megye három legnagyobb kórházánál a TIOP-2.2.4/09/1-es számú a Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg szakellátásban” című pályázatra kerülne sor. A programban zászlóshajó a megyei Csolnoky Ferenc kórház, ideértve az onkológiai fejlesztést is, melynek része a tervezett farkasgyepűi beruházás is. A megyei önkormányzat szerepe jelentős, hiszen hozzájárulásával adhat be pályázatot az ajkai Magyar Imre kórház, valamint a pápai Gróf Esterházy Kórház is. Másfelől a megye figyelemmel kíséri a párhuzamosságok elkerülését is.
A pályázati programok részleteiről elhangzott még: A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban központi műtő fejlesztés történik, egy új műtőt kialakítanak, a többit korszerűsítik. A központi intenzív ellátást fejlesztik 8-ról 12 ágyas kapacitásra. Megújul a központi diagnosztika, tovább korszerűsödik a képdigitalizáló rendszer, a központi sterilizáló. Ez utóbbit áthelyezik, hogy közvetlen kapcsolata legyen a központi műtővel. Kialakul egy központi betegirányító rendszer is, mely a járóbetegforgalmat irányítja.  A régi épületben a belgyógyászati centrum jelentős korszerűsítését tervezik, két darab nyolc ágyas egység teljes korszerűsítése történik, fejlesztik a strokellátást a neurológiai osztály keretében, a bőrgyógyászati osztály másik tömbbe kerül, kialakítják a bababarát kórház feltételeit.
Mindezt összességében ötmilliárdos költségvetésű pályázat fedezi, melyből a megyei önkormányzat 500 millió forint önrészt biztosít. Reményeik szerint Veszprém városától is kapnak támogatást.
Másik nagy terület a regionális onkológiai centrum megvalósítása összesen 3,9 milliárdos fejlesztéssel, ehhez 2,5 milliárd pályázati támogatást lehet elnyerni, 1,4 milliárdos önrészt a megyei önkormányzat biztosít. Ennek 260 milliós fejlesztési része a megyei fenntartású farkasgyepűi a tüdőgyógyintézet fejlesztésére kerül. Ebből a projekt-tervezet szerint több, mint 100 milliót költenek gép-műszer fejlesztésre és 150 milliót meghaladóan építésre.
-A megyei közgyűlés támogatja az ajkai kórház 1,5 milliárdos pályázati fejlesztését, melynek előzetes tervek szerint kétharmad része az épületet, a többi a gépműszert fejlesztést érinti – mondta dr. Kovács Zoltán. Itt új központi intenzív osztályt, új műtőt terveznek, központi diagnosztikai tömböt, szülőknek szállás kialakítását, informatikai fejlesztést.
A pápai kórházat 600 milliós fejlesztés érinti, melynek tíz százaléka az önrész, amelyet a fenntartó városi önkormányzat biztosít. Megújul az aktív és krónikus fekvőbeteg ellátás, fejlesztik a központi műtőt, a radiológiát, a diagnosztikai rendszert, kialakítják és fejlesztik a központi betegirányító egységet, a betegutakat, tervezik a szállásfejlesztést. A krónikus osztály 40 ágyából az ÁNTSZ 20 ágy átcsoportosítását tervezi a mozgászervi rehabilitációs ágyakhoz, mely a gyógyfürdőhöz kapcsolódó fejlesztés lenne. A szakorvosi órákból 20 óra szintén erre a területre kerülne átcsoportosításra.

- A teljes Veszprém megyei rendszer mintegy 11 milliárdos fejlesztés előtt áll uniós pályázati lehetőségekkel.  Ebből a megyei önkormányzat közel két milliárd önerőt mozdít meg, a települési önkormányzatok a pályázati projekt összegének tíz százalékát biztosítják.
Ily módon Veszprém megye jelentős előrelépést tesz az egészségügyi ellátás irányába infrastruktúra és szolgáltatás terén  egyaránt – emelte ki dr. Kovács Zoltán.

A sajtótájékoztató után érkezett a hír: eszerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház a TIOP 2.2.2. számú sürgősségi ellátás fejlesztésére kiírt pályázaton 439,5 millió forint támogatást nyert, mely az önrésszel együtt közel félmilliárdos projekt megvalósítását, azaz a sürgősségi ellátás fejlesztését teszi lehetővé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!