Belső szakmunkák a kastélyban


2014-02-19 13:50:21  | cikk: mo  | 


Belső szakmunkák a kastélyban főképe
Jobbára belső munkálatok zajlanak az Esterházy-kastély rekonstrukciós projektje keretében. A 2000 négyzetméteres belső udvar burkolása kész, az épület festését pedig a tavasszal fejezi be a kivitelező. Jelenleg az építőipari szakmák teljes palettája képviselteti magát egy-egy szakembergárdával. A rekonstrukció keretében továbbra is folyamatosan a fanyílászárók restaurálása és újragyártása. Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, többféle ajtó és ablakkeret található a kastélyban, s valamennyi fajtából készülnek mintadarabok. Mivel a tervezők a 18. századi barokk kori kastélyt kívánják rekonstruálni, ezért ennek megfelelően történik a nyílászárók, a burkolati elemek kivitelezése. A tervező egyeztet a kivitelezővel, a gyártóval, majd ezt követően kezdődhet meg a sorozatgyártás. Az épület több helyiségében már beépítették a nyílászárókat, mind az ajtókat, mind az ablakokat, de ez a munka folyamatos.

Ugyancsak elhelyezték a radiátorokat, hiszen az egyes munkafolyamatokhoz állandó, nem túl alacsony hőmérséklet, és nem magas páratartalom szükséges. Németh Tamás úgy fogalmazott, az igényes belső munkákhoz fűtés kell. A gipszstukkók például rendkívül érzékenyek a párára.
- Amikor megkezdték a gipszstukkók felhelyezését, magas volt a páratartalom, és néhol kicsapódott a pára, ami penészedéshez vezet. Miután elkészült a fűtés, a Szent István út 12. száma alatti épületből 80 fokos víz érkezik a radiátorokba, kijelenthetjük azt is, jól működik az aprítékos kazán, így megfelelően tudjuk fűteni a kastélyt – fogalmazott az ügyvezető.

Németh Tamás megjegyezte azt is, néhány teremben már megtörtént a falak glettelése, sőt többhelyütt már a végleges festést is megkapták a falak. Jelenleg zajlik a nyílászárók rekonstruálása, folyamatosan helyezik el a radiátorok faburkolatát és az épületgépészeti munkákat is gőzerővel végzik a szakemberek. A külső munkák tekintetében az ügyvezető hozzátette, a belső udvaron kiépítették a kastélyt megvilágító reflektorrendszert, melyek lámpatesteit tavasszal helyezik el a szakemberek. Ugyancsak tavasszal fejezik be homlokzat festési munkálatait és a burkolat továbbépítését, mely összeköttetést biztosít majd a Fő tér burkolatával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!