Lackfi János volt a Kortárs-Társas vendége


2014-02-16 20:50:21  | cikk: Babos Petra  | 


Lackfi János volt a Kortárs-Társas vendége főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ nyertes pályázatának köszönthetően Kortárs-Társas címmel irodalmi beszélgetéssorozat indult a város iskoláiban. A program a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi és Ismeretterjesztés Kollégiumának pályázati támogatása nyomán valósult meg. A rendezvény első vendége Mátyus Alíz volt, majd őt Grecsó Krisztián követte. Péntek délután Lackfi János író, költő, műfordító látogatott el a Tarczy Lajos Általános Iskolába, ahol egy rendhagyó irodalomóra keretében Lombosi Anikó tanárnő beszélgetett a művésszel.
A fiatal írót, Lackfi Jánost szinte mindenki ismeri, a gyerekek közkedvelt írója, de a felnőttek szívébe is belopta magát prózáival, drámáival.
1971-ben született Budapesten. Jelenleg feleségével és öt gyermekével él.
Nyolc verseskötete, két kisregénye, egy regénye, egy novelláskötete, két esszékötete és húsznál több műfordításkötete jelent meg. Tizenkét gyermekkönyvet publikált, megzenésített verseiből négy CD-nyit adtak ki eddig. 1996 óta tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 1999-től a Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedett. 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja volt. 
Lackfi János elmondása szerint „kellemetlen” diák volt, hiszen állandóan poénkodott, vagy éppen olvasott a pad alatt, titokban.
- Küzdősportoltam, cselgáncsoztam 15 évig, tehát a bunyókban is részt vettem a folyosón. Rengeteget olvastam, sokat jártam könyvárba, szerettem a kalandregényeket, s szerintem ezáltal fura figura lehettem, mert akkoriban sem szerettek a gyerekek olvasni, én pedig imádtam.
- A mai tananyag inkább elborzasztja az ifjúságot, mintsem megszeretteti velük. Az egész egy idegenség, ezért van nagy szerepe a magyar tanároknak, hiszen ők képesek lehetnek megszerettetni, megkedveltetni a gyerekekkel ezt a tantárgyat, ha élményszerűen tanítják, főleg mert érettségi tárgy is. Sokan azt gondolják, magyarból nem is lehet megbukni, holott miért ne lehetne. Az érettségi presztízs, ami tartja a lelket a magyarban. Nekünk nagyon jó tanárunk volt, sokszor gondolok vissza rá.
Lackfi János visszaemlékezett első írására is, amit az iskolában kellett írnia az őszről.
- A valóság talán akkor szólított meg, amikor a szomszédéknál leszálltak a drótra a varjak. Hát ez világtörténelmi esemény, ezért én sem tudtam elmenni emellett szó nélkül, írtam róla egy versfélét. Bennem volt a késztetés, talán a családi háttér miatt is. Az írás számomra egy természetes emberi cselekvés, ami sok komplexustól megkímélt.
A gyerekek elmondása szerint a Lackfi-versek viccesek. Valóban felrázzák az embert ezek a versek, humorosak. Lehet, hogy ha a tankönyvekben több vicces vers lenne, a gyerekek is másképp állnának az irodalomhoz.
A találkozón tarczys diákok Lackfi-verseket szavaltak, hogy a közönség még jobban megismerhesse az ifjú poéta alkotásait.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!