Johnson Controls, Hirtenberger, Boeing – a legnagyobb adózókat köszöntötte az önkormányzat


2014-02-15 00:32:58  | cikk: HuHa  | 


Johnson Controls, Hirtenberger, Boeing – a legnagyobb adózókat köszöntötte az önkormányzat főképe
A város legnagyobb adózóit hívta meg pénteken hagyományos vállalkozói fogadására Pápa Város Önkormányzata. A Városháza üléstermében tartott rendezvényen dr. Kovács Zoltán köszöntötte a megjelent, közel száz gazdasági társaság vezetőjét, köszönetet mondva nekik munkájukért, adóforintjaikért, és az általuk biztosított munkahelyekért. Beszédében kiemelte, bár az emberek személyes életükben még kevésbé érzik, a gazdasági adatok azt mutatják, sikerült előre lépni a mély és hosszan elhúzódó válságból.
-Ennek valóságos jele, hogy a magyarországihoz hasonló mértékű IMF hitelt kevés országnak sikerült visszafizetnie ilyen rövid idő alatt, az infláció a harminc-negyven évvel ezelőtti értékeket mutatja és a foglalkoztatottsági adatok is elindultak a mélypontról.
A térség adatairól elmondta, az elmúlt időszakban 3900 új munkahelyet teremtettek a versenyszférában tevékenykedők, országosan pedig 110 ezer munkavállaló tudott elhelyezkedni általuk. A most kezdődött európai uniós ciklusról azt hangsúlyozta, a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani.
Áldozó Tamás a múlt esztendő helyi gazdasági mutatóit elemezte előadásában. Beszélt arról, hogy a város gazdasági társaságai által befizetett helyi adók a csődeljárás alá került Pápai Hús 1913 Kft. befizetései nélkül is csaknem elérték a 2012-es helyi iparűzési adóból befolyt összeget, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt két évben 10 százalék körüli mértékben erősödött a helyi gazdaság. A 20 legnagyobb adófizető által befizetett összeg a teljes adóbevételnek közel 70 százalékát teszi ki.  A 2012-es építményadóhoz képest tavaly emelkedtek ezek a befizetések, és hasonló tendenciát mutat az idegenforgalmi adóbevételek alakulása is. A helyi vásárlóerő az országos átlagnak szinte teljesen megfelel 98 százalékos mértékével, a pápai kistérség egészét tekintve pedig 92,3 százalékot mutat. A foglalkoztatottságról szólva a polgármester elmondta, a 2013-as decemberi adat az elmúlt öt év legjobb átlagát mutatta ki, vagyis évek óta most volt a legkisebb az álláskeresők száma a városban. Százalékos mértékben –az aktív korúakhoz viszonyítva – ez 6,26 százalékot jelent. Az álláskeresők megoszlásából kiderül, a pályakezdők aránya csupán 13 százalék, a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők pedig az összes álláskereső 42,1 százalékát teszik ki. A városvezető arról is beszélt, a szóbeszéddel ellentétben nem járnak el a több ezren dolgozni más településekre, azt azonban elmondta, a győri Audiban Pápáról és 15 kilométeres körzetéből közel hatszázan dolgoznak. Beszéde végén a helyi gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozásáról szólt, megemlítve, hogy a stratégia megvalósítására a város költségvetésében 400 millió forintot különített el.
A vállalkozói fogadás vendégelőadója Barta E. Gyula, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ vezérigazgatója a 2007-2013-as programozási időszak eredményeiről és tapasztalatairól tartott tájékoztatást és a múlt év pályázati eredményeiről szólt. E témakörben kiemelte, tavaly a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében közel hétezer pályázatot nyújtottak be a gazdasági társaságok, a megítélt támogatások összege pedig megközelítette a 300 milliárd forintot. A MAG Zrt. tevékenységéről elmondta, a projektek vonatkozásában számos átfutási időt csökkentő intézkedést vezettek be, a folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás érdekében road show-kat szerveznek, ügyféloktatást tartanak és létrehozták a projekt partneri rendszert, illetve a Zrt. honlapja is segíti a vállalkozásokat a hiánypótlás nélküli pályázat lebonyolításában. A vezérigazgató az ügyfélszolgálati megkeresések egyre növekvő számáról is szólt és ellenőrzési tapasztalataikat ismertette, néhány kirívó példát is megemlítve.
A rendezvényen a három legnagyobb adózó vállalkozás elismerést vehetett át az önkormányzattól. A múlt évben a harmadik legtöbb adót befizető társaság a Boeing Magyarországi Fióktelepe volt, az adófizetők sorában a második helyet a Hirtenberger Bt. foglalta el, a legtöbb adót pedig a Johnson Controls fizette be a város kasszájába. A vállalkozók fogadása fehér abrosz mellett, kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!