Az agrárium helyzetéről szólt a Polgári Kör összejövetele


2014-02-14 17:31:00  | cikk: HuHa  | 


Az agrárium helyzetéről szólt a Polgári Kör összejövetele főképe
Többek között a földforgalmi törvény és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenysége állt a Pápai Polgári Kör tegnap esti rendezvényének középpontjában, melyen a tagságon túl több mezőgazdasági termelő is részt vett. Az Ipartestületi Székházban tartott összejövetel vendége Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt, előadásában a 2014. április 31-án lejáró moratóriumot követő földtulajdoni és földhasználati viszonyok szabályozásáról beszélt. Mint mondta, a mostani parlamenti ciklus öt legfontosabb törvénye között szerepel a földtörvény, melynek célja, hogy a hazai termőföldet a hazai földművesek kezében tartsa, erősítse az állattenyésztési ágazatot és általa a vidék megtartó erejét. Előadásában emlékeztetett, a törvény abszolút hatályba lépésének időpontja május elseje, ekkor jár le a moratórium és ekkor kell az európai uniós állampolgárok felé megnyitni a földpiacot, és emiatt kellett egy nagyon komoly védelmet jelentő törvényt alkotni, ami biztosítja, hogy a hazai termőföldet a magyar gazdálkodók, a vidéken élők, a földművesek vásárolhassák meg.
-Olyan földtörvényt, amibe belefoglaljuk, hogy nem magyar állampolgár nem vásárolhat földet, nem alkothattunk, hiszen ez ütközne az európai joggal. Ilyen törvényt akkor lehetne alkotni, ha kilépünk az unióból, de azzal elveszítenénk azt a sokezer milliárd forintot, ami onnan érkezik támogatásként. Egyébként valójában nem fognak tudni földet vásárolni azok – és itt nem csak a külföldiekről beszélek, hanem a spekulánsokról is legyenek akár magyarok vagy külföldiek –, akiknek a földvásárlását a helyi földbizottságok nem támogatják – magyarázta a képviselő. Az 1200 hektárban maximalizált termőföld mennyiségről szóló viták kapcsán úgy fogalmazott, ez a mennyiség megfelel annak a kormányzati törekvésnek, amely azt célozza, hogy a kis- és középgazdaságok nagyobb teret nyerjenek, a nagyüzemek pedig kisebb területet művelhessenek.
-A cél az, hogy a rendszerváltás óta mélyrepülésben lévő állattenyésztési ágazatot erősítsük. Kisebb sikereket már magunkénak tudhatunk és én nagyon sokat várok a sertés áfájának csökkentésétől. Ezzel reményeink szerint az a sertésállomány, ami eddig a hatóságok számára nem volt látható, most kifehéredik és ezen túl is lesz állatállomány bővülés. A földtörvény alapvetően az állattenyésztő gazdaságokat preferálja, akár a földhaszonbérlet kapcsán, az elő haszonbérleti sorrend megállapításakor. A legfontosabb az, hogy erősödjenek azok az ágazatok, melyek munkaerő igényesek és a vidéken élőket úgy tartják helyben, hogy munkahelyet biztosítanak számukra.
A földtörvény sokak által vitatott részét a politikus éppen a jogszabály legdicsérendőbb elemének tartja, azzal, hogy nem forgatja fel azonnal a jelenlegi viszonyokat. Meglátása szerint, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a kis gazdaságok folyamatos fejlődéssel versenyképessé váljanak, hiszen nem biztos, hogy egyik pillanatról a másikra meg tudnának birkózni a jelenleginél lényegesen nagyobb föld megművelésével, ugyanakkor a nagyüzemek számára nem válnak azonnal feleslegessé az eddigi beruházásaik során beszerzett gépek, eszközök.
-Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyes gazdaságok számára a jelenlegi szerződésük kifutása után fog érezhetővé válni a törvény, így van idejük felkészülni a változásokra.
Győrffy Balázs előadásában beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eddigi tevékenységéről, eredményeiről is. Úgy fogalmazott, nagyon sok munka áll mögöttük, és legfontosabb eredményeik egyike, hogy a falugazdász hálózat egy egységes gazdatámogató rendszeren keresztül a kamarához került. Ide tartozik majd a szaktanácsadás, a szakképzés, és a tervek szerint később a pályázat menedzsment is. A falugazdászokkal több hatósági feladat is a kamarához került, így például az őstermelői igazolványok kiadása, érvényesítése, amit a kamara díjmentesen biztosít. Az elnök megemlítette a kamarai kártya előnyeit is, mely a tagságnak számos szolgáltatás és vásárlás esetén kedvezményt nyújt, az elfogadó partnereknek pedig közel négyszázezres ügyfélkört jelenthet.
-Azt ígértük, hogy tagjaink nagyobb értékű szolgáltatást fognak visszakapni, mint a befizetett kamarai tagdíj. A kamarai kártya is ezt a célt szolgálja, a többi szolgáltatásunkkal együtt – fogalmazott a NAK elnöke.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!