Találkoztak a Veszprém megyei evangélikus felügyelők


2014-02-09 08:52:45  | cikk: Babos Petra  | 


Találkoztak a Veszprém megyei evangélikus felügyelők  főképe
Tegnap tartották első ízben Pápán a Veszprém Megyei Egyházmegye gyülekezetei felügyelőinek találkozóját. Az értekezletet az evangélikus egyházmegye elnöksége hívta össze. A találkozón 26 anyagyülekezet 35 képviselője vett részt.

A 2012-2018-ig terjedő választási ciklusban ez volt első ilyen rendezvény, ahol az elnökég egyik tagjával találkozhattak a résztvevők. A 2014-es évben az evangélikus egyházban a „láthatóan evangélikus” elv alapján a közös gondolkodásra indító elméleti anyag került az elnökség elé.
A felügyelő szolgálatának háttere 1610 utánra nyúlik vissza, amikor a zsolnai zsinaton létrehozták a négy egyházkerületet. Ott a lelkészi elem mellett, a világi, a patrónusok szerepe nagyon meghatározó volt. Nem a hatalom, hanem a felelősség nagysága volt kiemelkedő. Ők olyan személyek voltak, akik vagyoni, társadalmi helyzetüknél fogva képesek voltak védeni a gyülekezetek érdekeit, segítettek előteremteni azok működési költségeit. A felügyelő napjainkban is elsősorban az egyházközség működése anyagi feltételeinek megteremtésében tölt be fontos szerepet, de ő a felelős a törvényes működés biztosításáért - hangsúlyozta Polgárdi Sándor esperes.
A találkozó közös áhítattal kezdődött, majd Polgárdi Sándor az egyházkerület fontosabb eseményeiről, valamint az egyházmegye kérdéseiről, elképzeléseiről beszélt.
Az esperes elmondta, a legfontosabb eredmények közé sorolható, hogy 2008-ban a gyülekezet fejlesztési tervet készíttetett, ennek ma látható eredménye van.
- A lelkipásztori munkában hárman dolgoznak. A gyülekezet tervei között szerepel, hogy mindenhol tudjanak hittant oktatni, a falvakban is. Az iskola bővítése, a látogatóközpont kialakítása nagy eredménynek mondható. Az elkövetkező ciklusban elképzeléseink között szerepel a templom felújítása is. Ez mind a látható egyház részét képezi, de a láthatatlan egyház tekintetében is fejlődik, hiszen a hívek tevékenykednek, munkálkodnak - tette hozzá az esperes.
Ezt követően Henn László, az egyházmegye felügyelője beszélt a megyei eseményekről, feladatokról. A délután során fórum keretein belül tanácskoztak a résztvevők

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!