22 éve a hagyományőrzés szolgálatában


2014-02-08 17:25:27  | cikk: mo  | 


22 éve a hagyományőrzés szolgálatában főképe
Rengeteg rendezvény, kiállítások, alaki kiképzés, hagyományőrző foglalkozások és programok – címszavakban így telt el a Pápai Huszáregyesület utóbbi egy éve. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő civil szervezet az Edvy Malomban tartotta éves közgyűlését, melyen a vezetőség mozgalmas és kiemelkedően jó évként értékelte az elmúlt időszakot.

Bolla Kálmán, az egyesület elnöke arról számolt be, a hagyományos, évről-évre ismétlődő rendezvényeik mellett ezúttal más jellegű programokat is beiktattak. Ezek közül kiemelte azt a lovassági alaki kiképzést, melyet Nagycenken szerveztek. Az ún. equitációt az 1917-es lovassági szabályzat alapján vezényelték le. A beszámolóból kiderült, rendkívül nagy élményt nyújtanak és természetesen hasznosak is a hasonló lovas és gyalogos alaki kiképzések, hiszen a hiteles megjelenéshez nemcsak az egyenruha, de a megfelelő viselkedés és a katonai mozgásformák elsajátítása is elengedhetetlen.
Az egyesületi elnök szólt az évente visszatérő rendezvényekről, melyek közül a március 15-éhez kapcsolódó óvodai látogatást emelte ki. A foglalkozás célja minden esetben az, hogy a gyerekek élőben, személyesen találkozhassanak a huszárokkal, megismerjék egyenruháját, fegyverzetét és játékos módon kapjanak képet a történelem e fejezetéről.

A huszáregyesület ebben az esztendőben három évforduló mentén szervezi meg programjait. A világháborús emlékévben a hagyományőrző egyesület több rendezvényt kíván szervezni az első világháború kitörésének 100. évfordulója kapcsán. Májusban kiállításon mutatják be a kort és a világháborús eseményeket idéző tárgyakat, dokumentumokat. Ennek kapcsán várják mindazok jelentkezését, akik rendelkeznek olyan relikviákkal, dokumentumokkal, fényképekkel, melyek történelmünk e jelentős fejezetének emlékét őrzik. Ugyancsak a világháború ihlette az idei történelmi játékokat, melyet augusztusban huszártábor keretében tartanak a Lovasiskolában és a Várkertben.
Szintén kiemelkedő jelentőségű a pápai történelmi hagyományok tekintetében az 1914. augusztus 17-én történt gorodok-satanowi lovasroham. A pápai huszárság tragikus, ám dicsőséges lovasrohamára szintén több programmal emlékeznek a hagyományőrzők.
Harmadrészben pedig mindez kitűnően beleillik a város 800 éves jubileuma kapcsán szervezett rendezvények sorába – tette hozzá Bolla Kálmán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!