„Az irodalom az életünk része, egyfajta lelki kapocs” - A Kortárs-Társas vendége: Grecsó Krisztián


2014-02-06 19:16:34  | cikk: mo  | 


„Az irodalom az életünk része, egyfajta lelki kapocs” - A Kortárs-Társas vendége: Grecsó Krisztián főképe
Kortárs-Társas címmel már nem először szervezett író-olvasó találkozót a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ. Néhány hete Mátyus Alíz író és szociológus látogatott el a Petőfi Sándor Gimnáziumba, legutóbb pedig Grecsó Krisztián volt az irodalmi beszélgetéssorozat vendége. A helyszín ezúttal egy másik oktatási intézmény, a Pápai Gazdasági Szakközépiskola volt.

Grecsó Krisztiánt – fiatal kora ellenére – szinte senkinek nem kell bemutatni. A József Attila-díjas költő, író 1976-ban született Szegváron. A József Attila Tudományegyetemen diplomázott magyar szakon, első irodalmi sikerét a 2001-ben megjelent Pletykaanyu című novelláskötetével aratta. Dolgozott a Bárka című folyóirat szerkesztőjeként, volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke is. 2009-től az Élet és Irodalom szerkesztője. Grecsó Krisztián a pápai találkozón közvetlen hangú beszélgetésben vallott karrierjének kezdetéről, pályája mérföldköveiről, irodalomról, filmekről, zenéről, fiatalságról és boldogulásról.

Grecsó Krisztián elárulta, már 14 éves korában írónak tartotta magát, bár ezt akkor még nem közölte a külvilággal. Ahogy mondta, szerencsére, hiszen így nem válhatott nevetségessé - vallja. Aztán 16 évesen egy kétfelvonásos dráma megírásával „vált gyanússá”, hogy a fiatalember írói vénával rendelkezik. Grecsó Krisztián szerint azonban az első valós szárnypróbálgatások a sárvári diákírók, diákköltők találkozóján történtek meg. A találkozó még ma is vonzó műhelye az irodalom, a költészet iránt érdeklődő diákságnak. A fiatal író arra buzdította a diákközösséget, bátran vegyenek részt a sárvári programon, hiszen a találkozókon a résztvevők három napon át, összekovácsolódott közösségként, együtt gondolkodnak kultúráról, irodalomról és ezek mai vetületeiről.
Grecsó Krisztián kitért arra is, szívesen vesz részt a maihoz hasonló, akár rendhagyó irodalomórának is nevezhető programokon, hiszen ez egy kiváló alkalom arra, hogy a fiatalokkal megkedveltesse a könyveket, az irodalmat.
- Mindig azt mondom, hogy az irodalom rendkívül gyakorlatias. Szinte mindenre megtanít. Ha egy fiatal tudni szeretné, hogy honnan származik, hogyan kell a hazát szeretni, hogyan kell udvarolni, ha odamegy egy lányhoz és remeg a gyomra, az normális-e, hogyan ismerkedünk, hogyan szeretünk, mit akarunk? Ezt mind az irodalom mutatja meg. Az irodalom az életünk része, egyfajta lelki kapocs, ami sokkal több annál, minthogy tudjuk azt, hogy Nagy László hova járt iskolába. Persze nagy öröm és büszkeség a pápaiaknak, hogy ide járhatott, de annál sokkal fontosabb egy szívbemarkoló nagy verset tudni kívülről – foglalta össze véleményét a találkozó vendége.
Grecsó Krisztián szólt arról is, a régmúlt irodalma sok esetben máig érvényes gondolatokat közvetít. A társadalmi különbségek felerősödésével például új értelmet nyertek Móricz Zsigmond szövegei, hogy csak egyet emeljünk ki a sok közül. Gondoljunk csak az úrfi és a parasztgyerek ellentétes karaktereire – világított rá az író.
Az író-olvasó találkozó vendége beszélt a Nők Lapja szerkesztőségében végzett munkáról is.
- Két évig voltam a Nők Lapja vezető szerkesztője. Negyven nővel dolgoztam együtt. Nagyon sok mindent megtudtam a nőkről: hogyan dolgoznak együtt, hogy szeretik egymást, hogy nem szeretik egymást – egy nagy csoportterápia volt ez tulajdonképpen. Nagyon szeretem a volt kollégáimat, félreértés ne essék, de hát azért nem voltam egészen odavaló. Hiszen ez egy magazin, nagyon sok értékes, jó írással, divatrovattal és a többivel. Az első szerkesztőségi értekezleten, amikor megkérdezték tőlem, hogy mi lesz a divatrovatban, azt feleltem: ruhák. Négy percig nevetett a szerkesztőség, majd közölték, hogy próbáljak meg felzárkózni...Azóta megtudtam, hogy a „kisfekete”, így egybeírva, az egy ruha – osztotta meg történeteit a lap egykori vezető szerkesztője.

Grecsó Krisztián elárulta azt is, március közepén mutatják be a Mellettem elférsz című regényből készült színdarabot, és készül egy következő regény is, Megyek utánad címmel. A kötet május második hetétől már a boltokban várja az olvasókat.

A program a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi és Ismeretterjesztés Kollégiumának pályázati támogatása nyomán valósult meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!