A JMSZK Kamarazenekar téli koncertje


2014-02-04 21:26:37  | cikk: Babos Petra  | 


A JMSZK Kamarazenekar téli koncertje főképe
Zsúfolásig telt ma estére a Szent József kápolna a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kamarazenekarának téli koncertjére. A helyszínválasztás tudatos volt a szervezők részéről, hiszen a kis díszterem remek akusztikával rendelkezik és a nézőközönség is kényelmesen elfér.
Nagy Tibor karnagy a koncert kapcsán hírportálunknak elmondta, a mai hangverseny sok szempontból rendhagyónak számít. Időpontját tekintve nem karácsonyi, de tematikáját nézve nem is farsangi. Időpontjában is volt sok változás, mire kikristályosodott a mai dátum. Ám a ma elhangzott művek a karácsony hangulatát idézték.
- A koncert keretes szerkezetű, mert a nyitó és a záró műsorszámot is egyaránt Georg Philipp Telemann, német barokk zeneszerző írta. A következő műsorszám Archangello Corelli olasz barokk zeneszerző alkotása, akinek munkássága korszakos jelentőségű. Ő a concerto grosso műfajának megteremtője. A zenedarabokban többnyire két hegedűt és egy csembalót állítottak szembe a zenekar többi részével. Az est során így felcsendült a g-moll Concerto Grosso is - mondta a karnagy.
- A zenekarnak 10-15 fős állandó tagsága van, viszont gyakran jönnek kisegítő tagok, akik fiatalok és nagyon szeretnek muzsikálni. A mai koncert különlegessége, hogy az egyik tagunk sajnos lebetegedett, de helyette szerencsére Varga Zoltán, a zeneiskola volt tanára elvállalta a szereplést, így nem volt hiányos az előadásunk - tette hozzá a karnagy.
Végül hozzáfűzte, a Kamarazenekar a téli koncert után sem pihen, hiszen gőzerővel készülnek a májusi jubileumi hangversenyre, amely a zenekar 65 éves évfordulójához kapcsolódik, majd a város 800 éves jubileumához kötődően ősszel is adnak egy nagyszabású koncertet.
Az elsőként elhangzott műben szólót játszott Kozmitsné Tomor Ibolya, Nyilas Édua és Mészáros Sándorné. A kamarazenekar záró műsorszáma Telemann: d-moll Concerto-ja volt. Az est során szólót játszott még Nagy Tibor, Zotter Katalin, Terebesi Ágota, Varga Zoltán, Bödey Tamás, Némethné Farkas Nóra és Mészáros Sándorné.
A varázslatos hangversenyt a közönség vastapssal díjazta.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!