„Hallgasd úgy, hogy elmesélje, beszélj úgy, hogy érdekelje…” - Folytatódik a szülői fórum a Városi Óvodákban


2014-02-03 23:51:57  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Hallgasd úgy, hogy elmesélje, beszélj úgy, hogy érdekelje…” - Folytatódik a szülői fórum a Városi Óvodákban főképe
Minden ember arra törekszik, hogy a gyerekével és az embertársaival jó kapcsolata legyen- mondta Simonné Zachár Anna pszichopedagógus azon a szülői fórumon, amelyet az „Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák intézményében”pályázat keretein belül tartottak ma délután a Tókerti Óvodában.
- „Hallgasd úgy, hogy elmesélje, beszélj úgy, hogy érdekelje”. A szülő kezében van a kulcs, hogy meg tudja-e hallgatni a gyereket, amikor ő akar mesélni. Ha félbeszakítom, vagy rögtön tanácsokat osztok, nem akar megszólalni, hiszen úgy érzi, ő nem fontos. Minden kommunikáció kulcsa az érzésekben rejlik, vagyis attól függően szólalok meg, hogy hogyan érzem magam a bőrömben. A gyerek sokszor mondja azt, hogy fél, s mivel a felnőtt nem érti, hogy miért, nem tud a gyerek bőrébe bújni, nem tudja, hogy mondja el a problémáját és sokszor a gyermekben marad a félelem miértje. Ha gyermekkorban megakasztjuk az érzelmi intelligenciát, később sem lesz önbizalma. Nagyon sokat kell beszélgetni, de sosem faggatni. A szülőknek türelmesnek kell lenniük, s ha a gyermek elkezd beszélni, hallgassuk meg, ne adjunk neki egyből tanácsokat. Fontos, hogy egyezkedni tudjunk. Például, ha megyünk vásárolni, előre megbeszéljük, hogy mit választhat a gyermek és nem hisztizhet, hogy mást is akar. Akkor azt kell mondani, hogy akkor hazamegyünk, nem veszünk semmit. Ekkor a gyerek látja, hogy amit mondunk, azt be kell tartani. A gyereknek meg kell tanulnia dönteni, és azt érdemes szabályként felállítani, amit aztán be is tartatunk vele minden esetben - mondta Simonné Zachár Anna.
Végül hozzáfűzte még, hogy a gyereket úgy kell nevelni a világra, hogy abban bárhol, bármikor el tudjon igazodni.
A sikeres projekt keretein belül holnap délután a Vajda Péter lakótelepi Óvodában, szerdán pedig a Tapolcafői Óvodában tart előadást Simonné Zachár Anna. A múlt héten Antal Judit és Vargáné Szabó Györgyi tartottak hasonló előadásokat a város több óvodájában, nagy sikerrel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!