Természettudományok ifjú bajnokai


2014-02-01 21:51:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Természettudományok ifjú bajnokai főképe
Negyedik alkalommal rendezte meg a pápai református gimnázium a Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt pénteken délután. A 7-8. osztályos diákok számára kiírt megmérettetést végül a Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata nyerte meg.
Összesen 17 nevezés érkezett az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő versenyre, melyet végül 13 darab háromfős csapat részvételével bonyolítottak le a Refi patinás épületében. A résztvevőket Gránásiné Bácsi Tünde, a református gimnázium igazgatója, valamint dr. Gábriel Róbert egyetemi professzor, a zsűri elnöke köszöntötte, majd kezdetét vette a csapatverseny első fordulója. Ennek során földrajzi, biológiai, fizikai, kémiai és matematikai vonatkozású kérdéseket tartalmazó feladatlapot kellett kitölteniük a fiataloknak.
Az írásbeli kör során a legjobb hat eredményt elérő csapat bejutott a második fordulóba, ahol már egy fizikai mérésen alapuló feladatot kellett megoldaniuk – tájékoztatott Somosiné Németh Alíz, a házigazda tanintézet biológia-földrajz szakos tanára, a verseny főszervezője. Mint mondta, igyekeztek minél komplexebb, változatosabb, érdekesebb és izgalmasabb feladatokat összeállítani, amiknek a jó megoldásához nagy szükség volt a kreativitásra. A IV. Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny témáját a klímaváltozás, a globális felmelegedés szolgáltatta.
– Ezt a csapatversenyt minden évben más-más téma köré szervezzük. Figyelemfelkeltő és gondolkodtató feladatok kitűzésével szeretnénk fejleszteni a tanulók problémamegoldó képességét, népszerűsíteni a természettudományokat. Célunk, hogy a gyerekek képesek legyenek például a természettudományos folyóiratokban megszerzett információkat felhasználni a különféle feladatok és az életszerű problémák megoldásában, továbbá el tudjanak végezni egyszerűbb tanulói kísérleteket. Nem utolsó sorban pedig képesek legyenek csapatmunkában dolgozni – fogalmazott Somosiné Németh Alíz.
A megmérettetésre Devecserből, Győrből, Nagyalásonyból, Székesfehérvárról, Tüskevárról, Veszprémből és természetesen Pápáról érkeztek a csapatok. A neves szaktekintélyekből álló zsűri az eredmények összesítése után végül a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjainak nyújtotta át az első helyezettnek járó díjat. A képzeletbeli dobogó második fokára a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola tanulói állhattak fel. (Érdemes megemlíteni, hogy az első két helyezett között 0,5 pont döntött a pápaiak javára.) A legjobban szereplő kis iskola különdíját a nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskola kapta.
A díjakat professor emeritus Fényes Tibor atomfizikus, a Debreceni Atomkutató Intézet Magfizikai Tanszékének nyugalmazott főosztályvezetője adta át, aki egyben a verseny fővédnöke és szponzora is volt. A színvonalas vetélkedő kísérőprogramjaként dr. Kertész Krisztián, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa Szárnyaló fotonikus nanoszerkezetek címmel tartott előadást a gimnázium dísztermében, míg a fizikateremben filmvetítés zajlott.

A verseny végeredménye ide kattintva letölthető.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!