Bemutatta jelöltjét a baloldali összefogás


2014-02-01 16:36:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Bemutatta jelöltjét a baloldali összefogás főképe
A Magyar Szocialista Párt, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és Liberálisok alkotta baloldali összefogás bemutatta a Veszprém megye 4-es számú választókerületében indított országgyűlési képviselő-jelöltjét, Gőgös Zoltánt ma délelőtt a Kossuth-szobornál. Az ellenzéki tömörülés rendezvénye egyúttal a köztársaság értékeire is fel kívánta hívni a figyelmet a magyar köztársaság napja alkalmából.

Az egybegyűlteket Kerecsényi Zoltán, a DK választókerületi elnöke Petőfi Sándor Respublika című költeményével köszöntötte. – Ennek a szónak, hogy köztársaság, s a köztársaságot jelentő értékeknek, az emberi értékeknek jó ideje  nincsen becsülete hazánkban. A Demokratikus Koalíció két esztendővel ezelőtt nem véletlenül fogalmazta meg a Köztársaság Kiáltványát, amelyben többek közt valljuk: „A Köztársaság a szabadságra, a jog uralmára, a polgárok egyenlőségére és egymás  iránt érzett felelősségére, az emberi méltóság megóvására, a többség felhatalmazásával működő kormányzásra, a kisebbség védelmére épül. A köztársasági hatalom alkotmányosan korlátozott, a kormányzás a hatalommegosztáson, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerén alapul. A Köztársaságban egyedül a nép szuverén.” – idézte pártját a fiatal politikus.
Mint mondta, céljuk a józan, mérsékelt politizálás hitelének és becsületének helyreállítása, mindehhez pedig a jelenlegi rendszer leváltásán, az országot sújtó hideg polgárháborúnak véget vető demokratikus összefogással vezet az út.

– Megszületett az a demokratikus összefogás, amelynek egyetlen közös célja van, Orbán Viktor kormányát és teljes klientúráját kihajítani a történelem szemétdombjára, valamint a köztársaságot visszahelyezni régi jogaiba – fogalmazott keményen az esemény második szónoka, Fapál Ferenc, aki az Együtt-PM választókerületi elnökeként szólt a jelenlévőkhöz.
– Mit is akar az összefogás? Demokráciát, valódi népuralmat és jogállamot akarunk. Nem kérünk a fideszes kollégisták hatalomgyakorlásából. Európát és nem Keletet választjuk. Valódi jogállamot, egymást ellenőrző állami szerveket, amely megvéd bennünket az önkénytől, tiszteletben tartja szabadságunkat és szerzett jogainkat. Olyan államot akarunk, ahol a közpénzek költése átlátható. Ahol a gazdasági döntéseket közmegegyezéssel hozzák, és az bárki számára megismerhető. Olyan köztársaságot, ahol a sajtó szent és sérthetetlen. Ahol a szolidaritás alapvető érték, és ahol a gazdag több adót fizet, mint a szegény ember. Ahol enni adunk az éhezőnek, meleg ruhát a hidegben didergőnek – mondta. Fapál Ferenc megjegyezte, a 2014-es választás egy utolsó esélyt ad arra, hogy az emberek az Orbán-kormányt demokratikus módon leváltva békésen változtassanak a sorsukon.

Grőber Attila, az MSZP pápai elnöke beszédében kiemelte: a köztársaság és a demokrácia nem ugyanaz. – A demokrácia több mint köztársaság. A demokrácia életforma, magatartásforma. Annak a tiszteletben tartása, hogy a többségnek nincs mindig igaza. Elfogadni másokat még akkor is, ha kevesebben vannak – hangsúlyozta.
– Egy normális országban az értékek és határok nem jobb- és baloldal között vannak, hanem demokraták és nem demokraták között. A demokrácia pedig rajtunk múlik. A demokrácia a mi személyes ügyünk, a mi felelősségünk – fűzte hozzá Grőber Attila.

Az Összefogás jelöltje, Gőgös Zoltán úgy fogalmazott, manapság nagyon nagy baj van Magyarországon. – Nagyon sok minden eltorzult az elmúlt három évben. 2010-ben nagyon súlyos vereséget mértek ránk. Ennek részben az volt az oka, hogy nem jól kormányoztunk. Részben az volt az oka, hogy bekövetkezett egy gazdasági válság. De a legnagyobb oka az volt, hogy telibe hazudták a népet. Telibe hazudtak mindent. Ígértek egymillió munkahelyet, ígértek villanyvonatot kétórás menetidővel Pestre, ígértek gyorsforgalmi utat Győrbe. Mi lett belőle? Ígértek két hét alatt közbiztonságot. Mi lett belőle? Még az államtitkárhoz is betörnek. Pápának és a környéknek lassan fel kellene ébrednie – jelentette ki a szocialista politikus, majd elmondta, ő nem tesz olyan ígéretet, ami mögött nincsen fedezet. – A mai nap arra volt jó, hogy elkezdjük a kéthónapos menetelést, aminek aztán a végén győzelmet arassunk – tekintett előre Gőgös Zoltán.

A beszédek után az érdeklődők személyesen is szót válthattak a baloldali összefogás jelenlévő politikusaival, aktivistáival.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!