Újabb előrelépés az ezred és a repülőtér életében


2014-01-29 19:13:29  | cikk: mo  | 


Újabb előrelépés az ezred és a repülőtér életében főképe
Alapvető fontosságú infrastrukturális fejlesztéssel bővült a pápai repülőtér. Az ún. tranzitáru-raktár egy alumínium szerkezetű, mintegy 1800 négyzetméter területű, temperált légterű épület. A létesítményt a Nehéz Légiszállító Ezred logisztikai támogató századának személyi állománya vette birtokba, mely a nagy hatótávolságú SAC C17-es repülőgépek által szállított áru mozgatásának tervezéséért és kezeléséért felelős. Az épület átadóünnepségét ma délelőtt tartották.

A ceremónián Szarvas László, a NATO Nehéz Légiszállítást Kezelő Program helyettes program-menedzsere, Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, majd a logisztikai támogató század vezetője üdvözölte a nagyszabású beruházás létrejöttét. Valamennyien hatalmas jelentőségűnek és komoly előrelépésnek nevezték az épület átadását, hiszen így sokkal hatékonyabban és költségtakarékosan működhet a program.

A rendezvényen kiderült, az MH Pápa Bázisrepülőtéren épült tranzitáru-raktár építési munkálatai 2013 júliusában kezdődtek, majd az építési fázis lezárását jelző műszaki átadás ez év januárjában történt meg. Az új létesítmény a légi úton, közúton vagy vasúton a pápai légibázisra szállított tranzitáru ideiglenes tárolását hivatott szolgálni a C17-es repülőgépekkel történő továbbszállításig, ezzel is erősítve a pápai reptér azon képességét, hogy légi mobilitási központként működhessen a SAC-program 12 tagállamának logisztikai műveletei számára.
A létesítmény az időjárási körülményektől függetlenül, mérsékelten klimatizált környezetet biztosít a tranzitáru tárolására. Szükségszerű volt a megépítése – vélik a szakemberek – hiszen korábban ez a képesség csak korlátozott mértékben állt rendelkezésre, főként a régi, fűtetlen vadászrepülőgép fedezékeket használták erre a célra.

A tranzitáru-raktár mintegy 280 millió forintos összköltségvetésből valósult meg, melyet a 12 nemzetiségű SAC-program finanszírozott a NATO Légiszállítást Kezelő Program együttműködésével.

A beruházás átadóünnepségén elhangzott is, a létesítmény csak egy azon számos infrastrukturális fejlesztés közül, mely a reptéren megvalósul. A legjelentősebb – 2016-ig a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program pénzügyi forrásaiból megvalósuló – beruházás a hangár kampusz. Az építkezés részét képezi az ezred, a Légiszállítást Kezelő Program és a Boeing vállalat által hasznosított irodák kialakítása. Ezenkívül a beruházás része lesz egy C17-es repülőgép befogadására és szervizelésére alkalmas hangár is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!