Szülői fórum a Pápai Városi Óvodákban


2014-01-29 08:01:06  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Szülői fórum a Pápai Városi Óvodákban főképe
Az „Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák intézményében” elnevezésű sikeres TÁMOP pályázat keretein belül a héten a város kilenc óvodájában szülői szakmai fórumra várják az érdeklődőket. A programban négy elem van, ebből kettő a tavalyi Játékfesztivál idején megvalósult, az őszi családi napok, illetve a szülői fórum.
Csákvári Judit intézményvezető kérdésünkre elmondta, a fórumot megelőzte egy tájékoztató, melyben elmondták az óvónők, hogy miről is lesz szó a fórumon, illetve ők miről szeretnének hallani a gyermekneveléssel kapcsolatban.
- A szülői szakmai fórumon olyan előadókat kértük fel, akiket jól ismerünk, bízunk bennük, hiszen a nevük hallatán már sokan jó tapasztalatokkal rendelkeznek. Simonné Zachár Anna, Vargáné Szabó Györgyi és Antal Judit szakemberek tartanak majd a napokban előadást.
A Szivárvány Óvodában tegnap délután egy interaktív előadás keretein belül a család és az óvoda a gyermekekért témakörről beszélgettek a jelenlevők Vargáné Szabó Györgyi tanácsadó, szakértő közreműködésével.
A tanácsadó elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a szülő-gyermek kapcsolatának alapja a feltétel nélküli elfogadás, a szerepek állandósága, a következetesség, a szeretetteljes nevelés, a szülői modell nyújtása.
- A szülők feladatai közé tartozik a gyermek biztonságos felnevelése. Önállóságra nevelni, vagyis csináljon mindent egyedül, amit csak tud. Együttélési szabályok megtanítása, vagyis, mit lehet és mit nem. És természetesen rendszeres életrendet biztosítani a gyermek számára. A szülők beszélgessenek és játsszanak a gyermekükkel, amennyit csak lehet, meséljenek nekik, korlátozzák a TV-nézést, soha ne legyen magányos a gyerek, aludjon eleget és figyeljenek arra, hogy csendes, nyugodt helyen hajtsa álomra a fejét.
Az előadó felhívta arra is a jelenlevők figyelmét, hogy fogadják el és támogassák az óvodai életet, segítsék együttműködésükkel az óvónők munkáját.
A tanácsadó beszélt a szeretetről is, elmondta, hogy a szeretet cselekvésben hogyan nyilvánul meg, s mit kell figyelembe venni.
Végül azt tanácsolata a szülőknek, hogy mindig a gyermek szükségleteit és igényeit vegyék figyelembe, nem mindig az a jó, amit mi jónak tartunk.
- A szülők sok esetben nem azért csinálnak valamint rosszul, mert ők rossz szülők, hanem azért, mert nem tudják, hogy másképpen is lehetne. Jó lenne, ha minden szülő megtanulná, hogy hogyan kell bánni a gyerekkel, játszani, foglalkozni. Be kell vonni a családi életbe, munkába, meg kell nézni, mit lehet rábízni. S így egyszerűbb lesz az életük a szülőknek és a kicsinek is - tette hozzá Vargáné Szabó Györgyi.
A projekt keretein belül Simonné Zachár Anna: Hogyan beszéljünk? Hogyan hallgassuk meg gyermekeinket? Kommunikáció, a sikeres szülő-gyermek kapcsolat címmel, míg Antal Judit: A semmivel sem helyettesíthető szülő címmel tart előadást a város többi óvodájában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!