Fidesz-szóvivő: az Orbán-kormány nem enged a rezsicsökkentésből


2014-01-28 21:21:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Fidesz-szóvivő: az Orbán-kormány nem enged a rezsicsökkentésből főképe
– A Fidesz célul tűzte ki és eltökélt amellett, hogy a magyar emberek ne fizessenek több rezsit, mint az európai uniós átlag. Éppen ezért meg kell védenünk a rezsicsökkentést, amit a baloldal el akar törölni – jelentette ki ma délutáni sajtótájékoztatóján Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Fidesz-szóvivő. A kormánypárti politikus a Védjük meg a rezsicsökkentést! elnevezésű fórumra érkezett Pápára, és a rendezvény előtt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel, a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetőjével összefoglalta a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a sajtó számára.
Hoppál Péter legelőször is leszögezte, különösen nagy örömmel érkezett Pápára, ugyanis annakidején itt érettségizett, és a felesége pápai születésű. Egyúttal megjegyezte, példaértékűnek tartja azt a munkát és a polgárokkal való együttműködést, amit dr. Kovács Zoltán bő húsz évig polgármesterként, illetve parlamenti képviselőként, valamint az új hivatalában kormánymegbízottként a mai napi végez. Mint mondta, gyermekként tapasztalta, hogy nagyon súlyos Veszprém-centrikus gondolkodás jellemezte ezt a megyét 1990 előtt. Azonban ez a helyzet markánsan megváltozott attól a pillanattól, amikor dr. Kovács Zoltán feltűnt a politika színpadán. A Fidesz-szóvivő meglátása szerint Pápa és a térség nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, a pápaiak pedig büszkék lehetnek városukra.
A rezsicsökkentés kérdéskörére rátérve Hoppál Péter megemlítette, önmagában már az is kiemelkedő volt, hogy az új magyar kormány 2010-ben felismerte, a magyar emberek fizetik a keresetükhöz mérten a legtöbbet a rezsiért az Európai Unióban, és ez tűrhetetlen állapot. – Ezt a felismerést meg kell süvegelnünk. Nagyon nagy dolog, hogy egy kormány érzékenységet mutat az emberek terhei iránt. 2010 előtt teljes fokú érzéketlenség jellemezte a baloldali kormányokat az emberek terheinek növekedése tekintetében. A baloldali kormányok idején teljes mértékben privatizálták a magyar közszolgáltatói hálózatot. Ennek következménye lett, hogy a külföldi tulajdonú közszolgáltatók hatalmas profitot igényeltek, és ezért akkor is emelték a rezsitételeket, amikor a világpiaci árak csökkentek – hangsúlyozta a szóvivő, majd emlékeztetett, hogy a szocialisták 8 év alatt a gáz árát a háromszorosára, míg a villamos energiáét a kétszeresére emelték.
– Azok, akik most összeálltak, és akik a Gyurcsány Ferenc által diktált menetrend alapján próbálják meg a hatalmat visszaszerezni, mindig a totális ellenkezőjét tették annak, mint amit a kormányra kerülésük előtt ígértek. Arra számíthatunk, hogy ha ez a baloldali tömörülés visszakerül az ország élére, egy tollvonással visszaadják a külföldi szolgáltatók extra profitját. Az ő idejükben 1040 milliárd forint profitot vittek ki ezek a szolgáltatók az országból – közölte Hoppál Péter. Felidézte: a magyar kormány 2010-ben először befagyasztott a rezsiárakat, ezzel pedig 15 százalék profitot vett el a szolgáltatóktól, majd 2013 januárjában, júliusában és novemberében csökkentették a rezsit. – 2014. április elsején, szeptember elsején és október elsején újabb rezsitételeket fogunk csökkenteni. Az elemzők és a szakmai számítások szerint ezt még elbírják a szolgáltatók – fűzte hozzá.
Az országgyűlési képviselő rámutatott, a szolgáltatók profitjába bőven belefért az eddigi 20 százalékos árcsökkentés. – A most következő 6,5, illetve 5,7 százalékos további csökkentés a gáz és az áram tekintetében összességében azt fogja eredményezni, hogy a magyar háztartások a 2012. decemberi árakhoz képest 2014 decemberében 25 százalékkal csökkentett árat tudnak majd fizetni. A kormányzat intézkedése a magyar emberek érdekeit szolgálja. A cél, hogy az európai uniós átlaghoz próbáljunk meg visszajönni az uniós csúcsárhoz képest – fogalmazott a fideszes politikus.
– A három rezsicsökkentéssel az éves megtakarítás viszonylatában pontosan annyi pénzt tudunk visszaadni a háztartásokhoz, amennyit a Gyurcsány-Bajnai korszakban az egyhavi nyugdíj elvételével, valamint a közszférától elvett egyhavi fizetéssel elvettek az emberektől – mondta Hoppál Péter.

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ zsúfolásig megtelt a koraesti rezsifórumra, melyen a rezsicsökkentés legfontosabb kérdései és eredményei kerültek szóba. A szép számban egybegyűlteket dr. Áldozó Tamás polgármester, a Fidesz pápai elnöke köszöntötte, majd dr. Kovács Zoltán szólt a jelenlévőkhöz.
A térség országgyűlési képviselője megjegyezte, a kormány 2010-ben nagyon rossz helyzetben lévő országot vett át. – A szakadék szélén kapaszkodtunk, az IMF pedig ütögette a kezünket – fogalmazott, majd hozzátette: az Orbán-kormány az elmúlt három és fél évben sorra megoldotta azokat a problémákat, amelyeket a szocialista kormányok felhalmoztak. Dr. Kovács Zoltán meglátása szerint a jobboldalon ismét olyan remek politikusokból álló csapat jött össze a választásokra, amely érdemes arra, hogy újra kormányozza az országot.
Hoppál Péter beszédében elmondta: a rezsicsökkentés újabb három lépcsőjének eredményeképpen a gáz ára áprilistól 6,5, az áramé szeptembertől 5,7, a távhőszolgáltatásé pedig októbertől 3,3 százalékkal lesz kevesebb. Azért ez a csökkentés mértéke, mert az elemzők szerint a szolgáltatók ezt még el tudják viselni – világított rá a szóvivő. Hozzáfűzte, a rezsicsökkentést nemcsak a baloldali tömörülés tagjai támadják, hanem a külföldi tulajdonú közműszolgáltató cégek is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!