Januárban nőtt munkanélküliek száma


2010-02-08 14:26:56  | cikk: mo  | 


A munkanélküliség 2009 utolsó negyedévében országos szinten emelkedő tendenciát mutat, a ráta október-november-december hónapokban 12,9% - 13,2% - 13,7% volt. Pápán 2010. januárjában megugrott az álláskeresők száma. Czeiner Zoltán, a pápai kirendeltség vezetője elmondta, a munkanélküliségi ráta a pápai térségben tavaly decemberig csökkenő tendenciát mutatott, idén januárban azonban ismét megemelkedett az álláskeresők száma. Januári adatok alapján elmondható, hogy 4515 főt regisztráltak a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltségén, ez 16,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Tavaly áprilisban volt hasonlóan magas a munkanélküliek száma, akkor körülbelül 4440 főt regisztráltak.

- Mindez annak tudható be, hogy a településeken sok közcélú foglalkoztatott munkaviszonya december végével megszűnt, valamint szerepet játszott benne az Elekthermax és más kisebb vállalkozások létszámleépítése. Pápa városát egyébként ki kell emelni ebből a szempontból, hiszen az induló közcélú foglalkoztatásban a tervek szerint  288 főt fognak foglalkoztatni – tájékoztatott Czeiner Zoltán.
Veszprém megyében 1,7 százalékponttal alacsonyabb a munkanélküliségi ráta (14,9 százalék), ugyanez az érték a közép-dunántúli régióban 13,4 százalékos. E tekintetben Pápa a régión belül jelenleg a 6. helyen áll, szemben azzal, hogy a korábbi években – az álláskeresők arányát tekintve – negyedikek voltunk a sorban.

Az állásközvetítések terén a pápai kirendeltség kiemelkedik a megye kirendeltségei közül, hiszen 2008-ban 1470, 2009-ben pedig 1212 főt közvetítettünk ki a gazdasági válság ellenére – tette hozzá Czeiner Zoltán. Az elhúzódó tél, a hideg időjárás miatt jelenleg kevés a szezonális állás, de a következő hónapokban, a tavasz közeledtével ismét csökkenhet a munkanélküliség.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!