Készül a város költségvetése


2014-01-27 22:00:22  | cikk: HuHa  | fotó: mo  | 


Készül a város költségvetése főképe
Az elmúlt évekhez képest egy jogszabályi változás következtében korábban kell elkészülnie a város költségvetésének, a képviselő-testület már február 5-ei ülésén tárgyalja a tervezetet, így az elmúlt hetekben ennek előkészítésén dolgoztak a szakemberek, s e tervezési feladat részeként az intézményvezetőkkel is egyeztettek a büdzsé egyes pontjairól. Áldozó Tamás polgármester arról tájékoztatta hírportálunkat, a tervezetet ma postázták a pénzügyi bizottság tagjainak, s a bizottság véleményezésével együtt kapják majd meg a testület tagjai a dokumentumot.
-Számunkra a legörömtelibb az, hogy nem kell komoly adósságszolgálattal számolnunk, hiszen a kormány adósságkonszolidációja miatt csupán 20-25 millió forintos adósságtörlesztésre kell számítanunk, ami azt a hiteltörlesztést jelenti, amit a konszolidáció hatályba lépéséig kell teljesítenünk. Számolhatunk annak a ténynek a pozitív hatásával is, hogy a város gazdasága a 2013-as esztendőben jobban teljesített a vártnál és adóbevételeink az előzetes elvárásokhoz képest jobban teljesültek. Számíthatunk az ÖNHIKI-s támogatásra valamint a pápai önkormányzati feladatok támogatására a kormánytól kapott további forrásra, amik összességében nagyobb mozgásteret biztosítanak, mint az elmúlt években. A költségvetés tervezet egyébként hitelfelvétellel nem számol – közölte a városvezető.
2014-ben közel 9 milliárd forint lesz a költségvetés főösszege és az előző évekhez képest nagyobb szabadsággal tervezhet a város. A működési kiadások és a fejlesztési feladatok forrásainak biztosítása mellett a legnagyobb tételt az a 400 milliós alap jelenti, amelyet a megalkotandó gazdasági stratégia végrehajtására szánnak. Ebből a pénzből olyan célokat kívánnak megvalósítani, melyek a foglalkoztatás bővítését segítik és a városban lévő gazdasági társaságok működési környezetében idézhetnek elő pozitív változásokat és ezáltal növelik a cégek adófizetési képességét. A fejlesztésekre egyébként 2,8 milliárd forintot terveztek, ami a 400 milliós gazdaságfejlesztési alappal együtt a teljes költségvetésnek mintegy 40 százalékát teszi ki, ilyenre nagyon régen nem volt példa a városi büdzsében.
A költségvetés-tervezet előkészítésének fontos része, hogy az egyes intézmények vezetőivel tételről-tételre áttekintik az általuk benyújtott költségvetési igényeket, a működési kiadási tervezeteket, a beruházási, karbantartási és felhalmozási tételeket. A város vezetése őszinte és indokolt költségvetési tételek megfogalmazását várta el az intézményektől, az egyeztetésre pedig azért volt szükség, mert összességében tekintve a feladatokat és a kiadásokat városi szinten kiküszöbölhetők a párhuzamosságok és megjeleníthetők a fenntartói elvárások.
-2014-re rendkívül szigorú költségvetési gazdálkodást várunk valamennyi intézményünktől és el kell mondani, hogy 2013-ban is jól vizsgáztak az intézmények ebből, hiszen amikor év végén úgy látszott, hogy nehéz helyzetbe kerültünk, jelentős forrásmegtakarításokat tudtak elérni. Most az egész esztendőtől ezt várjuk és erre egy belső informatikai rendszert is kialakítottunk, amivel a fenntartó napról-napra figyelemmel tudja kísérni a gazdálkodást – fogalmazott Áldozó Tamás.
 Az egyes intézményi költségvetési igények közül egyébként az egyik legnagyobb tétel a Városgondnokság költségvetése - e vonatkozásban ma már a legnagyobb intézmény a Városgondnokság -, ennek keretében számos olyan kiadásról kell dönteni, ami a városban az életminőség javítását célozza, hiszen az intézmény feladatai között szerepel többek között a csapadékvíz-elvezetés biztosítása, a közterületek fenntartása, az utak és járdák tisztántartása, a közvilágítással kapcsolatos teendők, az útburkolati jelek felújítása. A múlt heti egyezetésen többek között a Városgondnokság költségvetési igényeit is áttekintették és véglegesítették a tervezetben, éppúgy, mint a város többi intézményéét.
A polgármester a bátrabb költségvetési tervezéssel kapcsolatban elmondta, olyan feladatokat is be tudnak ütemezni az idei évre, amiket az előzőekben nem tehettek, így a megfelelő prioritási sorrend felállítása mellett útépítések, járdaépítések, csatorna felújítások, játszótér felújítások és intézményi beruházások költségeit is betervezték a költségvetésbe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!