A holokausztra emlékezett a Petőfi Asztaltársaság


2014-01-27 20:35:32  | cikk: Babos Petra  | 


A holokausztra emlékezett a Petőfi Asztaltársaság főképe
A holokauszt nemzetközi emléknapján szervezett mécsesgyújtást a pápai Petőfi Asztaltársaság. Az emlékezést a Huszár lakótelep 1/C szám alatt tartották, az egykori honvéd laktanya parancsnoki épületében.
-1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Kötelességünk megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról! Kötelességünk megemlékezni róluk legalább egy mécses meggyújtásával. Minden áldozatról. A holokauszt áldozatai voltak azok a politikaiak is, akik tudatosan vállalt antifasiszta ellenállásuk miatt kerültek a haláltáborokba. Az egykori huszárkaszárnya udvarán is több náci és nyilasellenes politikai áldozat: katona, szökevény, bujkáló munkaszolgálatos, bujkáló zsidó lelte halálát kivégzésük által. Történelmünk mártírjaira kegyelettel emlékezni azért szükséges, mert csak ők tarthatják ébren az utókor lelkiismeretét - hangzott el Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivőjének köszöntőjében.
Az összejövetelen Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő mondott megemlékező beszédet.
- Az áldozatok emléke, az utódaink gyásza is arra kötelez bennünket, hogy ne hagyjuk elfeledni a szörnyűségeket. Az akkori magyar rezsim gyalázatos politikáját jelzi, hogy még az utolsó pillanatban is betegesen ragaszkodtak nácibarát politikájukhoz, és mindenkit kiirtottak, aki ellenállt. És hogy mi is történt Pápán 1945-ben? A háború utolsó hónapjaiban a magyar katonák közül sokan felismerték, hogy a harcok folytatásának nincs értelme. Közülük többen vállalták a szökésekért, a bujkálásért a haditörvényszék elé állítás, illetve a fölkoncolás veszélyét. Körülbelül kétezer gyanús személyt állítottak elő. Ezek között szökevényekre, bujkáló munkaszolgálatosokra, zsidó nőkre, családosokra és szülők, barátok által bújtatott leventékre, katonákra találtak. A hadbíróság 1945 februárjában és márciusában tizenegy katonát ítélt halálra, köztük két munkaszolgálatost és egy ejtőernyőst. A pápai anyakönyv számos fiatalember nevét őrzi, akiket a volt huszárlaktanya udvarán végeztek ki. Emlékezzünk egyúttal a 400 ezer magyarra, arra a több mint 2000 pápai honfitársunkra, köztük ártatlan nőkre és gyerekekre, akik az auschwitz-birkenaui láger poklából soha nem tértek vissza.
A megemlékezésen Kapcsándi Klaudia, a Pápai Gazdasági Szakközépiskola diákja szavalta el Ady Endre: Intés az őrzőkhöz című versét.
A megemlékezés végén Gőgös Zoltán és Kerecsényi Zoltán megkoszorúzták az emléktáblát, majd a jelenlevők elhelyezték a mécseseket.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!