Kosárlabda: U-14-es felkészülési torna


2014-01-27 16:02:13  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Kosárlabda: U-14-es felkészülési torna főképe
A házigazda Pápa Motax KC, az Alba Fehérvár - ARSC - DKKA/C valamint a Fűzfői AK körmérkőzéses kosárlabda tornát játszott a Tarczy Lajos Általános Iskola tornatermében. A hasonló játékerőt képviselő három egyesület nagyon jó kapcsolatot ápol egymással. Az országos serdülő bajnokság őszi fordulóiban egy csoportba kerültek, ahol több izgalmas mérkőzést is játszottak egymás ellen. Az U-14-es bajnokság tavaszi regionális csoportbeosztásainál különböző területekre kerültek besorolásra, így a bajnokság folytatása előtt mindhárom csapat felkészülését megfelelően szolgálta ez a három mérkőzésből álló felkészülési torna, melyet végül a Fűzfői AK nyert meg az Alba Fehérvár és a házigazda Pápa Motax KC előtt. A fiatalok fejlődését Vajda Balázs Veszprém megyei utánpótlás referens értékelte.
- Az aktuális csapatokban szereplő gyerekek felkészítése, a kosárlabda sportággal történő ismerkedésük mintegy másfél évvel ezelőtt kezdődött, így ezek a gyerekek meglehetősen az elején járnak még a sportolóvá válás útján. Azonban fejlődésükhöz az edzéseken végzett munka mellett feltétlenül szükségük van a hasonló képességekkel rendelkező ellenfelekkel történő megmérettetésekre. A gyerekek az eltelt időnek megfelelően az alapvető kosaras mozgások elsajátításánál tartanak, mint például rövid-hosszú indulások, egy-egy, kettő-kettő szituációk alkalmazása támadásban. A cél, hogy minél hamarabb megfelelő biztonsággal alkalmazzák ezeket a technikákat, játékszituációkat. Nagyon sok tétmérkőzésre van szükségük, hiszen a technikai, fizikai paraméterek fejlesztése mellett ugyanolyan fajsúlyosnak kell lennie a mentális felkészítésnek is, ez pedig a legjobban mérkőzésekkel fejleszthető. A küzdelmek során mindegyik szakvezető nagy hangsúlyt fektetett a csapatmunkára mind védekezésben, mind támadásban. Olykor-olykor nagyon szép gyorsindításokat, kulcspasszokat, egyéni egy-egy szituációk voltak láthatóak. Összességében elmondható, hogy a felkészülési torna megfelelően szolgálta a gyerekek, edzők munkáját, hiszen az edzéseken tanult és begyakorolt dolgok hatékonyságát a lehető legjobban a mérkőzéseken lehet lemérni.
Vajda Balázs hozzátette, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nagy gondot fordít az utánpótlás képzésre, melynek keretében megyékre lebontva utánpótlás referensi hálózatot hozott létre. A cél, hogy minél több gyermeket sikerüljön a sportág mellé állítani. Ennek egyik pillére a „Dobd a kosárba” program, mely az országban 200, Pápán egy intézményt, a Szent István iskolát érinti. A kezdeményezés keretében hétről-hétre az alsósok szervezett körülmények között játékos formában heti rendszerességgel tanulják a kosárlabdát. További fejlődés, hogy az U-12-es korosztály különböző tornákon vesz részt, melyek végeztével összesítik az eredményeket és tavaszra kialakul egy végső sorrend.

Eredmények:
Pápa Motax KC - Alba Fehérvár – ARSC – DKKA/C 49:69
Alba Fehérvár – ARSC – DKKA/C - Fűzfői AK 43:58
Fűzfői AK - Pápa Motax KC 48:54

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!