Külföldi cserediákok korcsolyáztak a jégpályán


2014-01-26 17:57:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Külföldi cserediákok korcsolyáztak a jégpályán főképe
Pápán és Veszprémben élő külföldi cserediákok látogattak ki a Fő téri jégpályára szombaton délután, hogy kipróbálják a korcsolyázás nyújtotta izgalmakat. A cserediákok közül négy – egy-egy olasz, thaiföldi, török és venezuelai – fiatal városunkban tanul, hárman a Türr István Gimnáziumban, míg egy társuk a református gimnáziumban. A korcsolyázásra az őket befogadó családok, illetve az őket segítő önkéntesek is velük tartottak.
– Mivel nyílt egy remek korcsolyapálya Pápán, úgy gondoltuk, kipróbáljuk a külföldi vendégeinkkel ezt a téli sportot. Szívesen szervezünk olyan nyilvános programokat, eseményeket, amelyeken minél több családdal és fiatallal megismertethetjük a cserediákprogramot. Emellett persze igyekszünk a diákok számára is minél érdekesebb szórakozási lehetőségeket biztosítani, hogy jól érezzék magukat Magyarországon – nyilatkozta hírportálunknak Beller Zsuzsanna, az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány Veszprém-Pápa körzetének elnöke.
Mint mondta, jelenleg is toborozzák azokat a középiskolásokat, akik szívesen kiutaznának külföldre cserediákként. – Ugyan ez jelentős anyagi megterhelést jelent a kiutazó diák családjának, azonban egy életre szóló élményt, megfizethetetlen tapasztalatokat, magas szintű nyelvtudást, valamint teljes személyiségfejlődést képes nyújtani a program – fogalmazott a körzetelnök.
Megjegyezte, bizonyos esetekben ösztöndíjjal is részt lehet venni a csereprogramban, amelynek időtartama leginkább egy teljes tanévre szól, de az alapítványnak van keresztféléves és három hónapos programja is. Természetesen a külföldi országban is középiskolába kell járnia a tanulónak. Beller Zsuzsanna kiemelte, a cserediákprogramra jelentkező fiatalnak nyitottnak kell lennie a különféle kultúrákra, továbbá pszichésen erősnek kell lennie ahhoz, hogy a családját elhagyva megfeleljen egy új országban az ottani elvárásoknak. Elmondása szerint minden évben vannak pápai gyerekek, akik cserediákok lesznek, míg tavaly például Veszprémből heten vállalkoztak a nagy kalandra.
Az alapítvány fogadócsaládok, valamint a cserediákokat segítő és a programot népszerűsítő önkéntesek jelentkezését is várja. További információkat a szervezet honlapján olvashatnak az érdeklődők.

Képek:

Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Az AFS lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyan felelősségteljes tagjai legyenek egy sokszínű világnak, akik a békéért és megértésért dolgoznak.

Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete. Nemzetközi elismerés övezi, 1989-ben elnyerte a Special Mention kitüntetést az Egyesült Nemzetek Szervezetétől a világ fiataljaiért végzett munka elismeréseképpen. Az AFS tevékenységét az UNESCO is elismeri.

(forrás: www.afs.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!