„A jövő ma kezdődik” - Ünnepélyes keretek között átadták a Pápai Küzdősport Centrumot


2014-01-25 18:39:30  | cikk: Haraszti Gábor  | 


„A jövő ma kezdődik” - Ünnepélyes keretek között átadták a Pápai Küzdősport Centrumot főképe
Az Acsády Ignác Szakképző Iskola kis termében ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták a Pápai Küzdősport Centrumot. Az ünnepségre nagyon sokan elfogadták a Bakony Judo Club meghívását, dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, Rádi Róbert kabinetvezető, dr. Császár Éva, az Acsády Ignác Szakképző Iskola igazgatója, Tóth Péter, a PELC ügyvezető igazgatója, Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára, Hadfi Dániel, sokszoros magyar bajnok, Európa-bajnok, olimpikon, Fazekas Tamás, aki 30 éven keresztül volt a Veszprém megyei Judo Szövetség elnöke is tiszteletét tette e jeles napon, ahogy a csornai, ajkai judo klub, a Hét Csillag Egyesület, a Ronin HSE valamint a Patent Griff SE is közösen ünnepelte a pápai küzdősport élet egy újabb jelentős mérföldkövét. Az újonnan átadott dojoban a kung-fusok, a karatékák, a brazil jiu-jitusok és természetesen a judókák tartottak látványos bemutatót és csillantották meg tudásukat. Dr. Kovács Zoltán kiemelte a pápai küzdősport élet dicső múltját, fontosságát és reményét fejezte ki, hogy a sportolók – ahogy eddig – ezután is öregbítik városunk hírnevét és az egyesületek versenyzői otthonra találnak, mint mondta, minden adva van ahhoz, hogy a sportágak képviselői jó eredményeket érjenek el.
Dr. Áldozó Tamás méltatta a küzdősportok fontosságát, azokra az értékekre hívta fel a figyelmet, melyeket a sporton keresztül a japán kultúra közvetít felénk.
- Az első ilyen érték, a mások feltétel nélküli elfogadása, egymáshoz való alkalmazkodása. Ilyen érték egy belső igényesség hatására a tökéletességre való törekvés, az alázat vagy épp az emberi tartás, mely nélkül sikeres sportoló, felnőtt, ember nem lehet senki. Azt kívánom azoknak, akik ebben a teremben sportolnak, hogy ezekből az értékekből a sportág eszközrendszerével minél többet tudjanak átadni a fiatalabbaknak.
Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára kiemelte, az országban 209 egyesületből 10-nél is kevesebben rendelkeznek saját dojo-val – a régióban eddig csak egy volt – ám nagy örömére ma eggyel nőtt ez a szám. Fazekas Tamás a sportág alapítójának Jigoro Kano gondolataival köszöntötte a megjelenteket.
- „Az életben nincs fontosabb dolog, mint az emberek tanítása. Ha egy arra méltó személyt tanításban részesítesz, az sok más emberre is kihat. Amit egy nemzedék jól megtanul 100 utána jövőnek is továbbadhatja.” Kívánom, hogy Ti ebben a 100 utána jövő nemzedékben legyetek benne.
Fazekas Tamás a beszédet követően a Judo Club Ajka emlékérmét és két judo oktató plakátját adta át Végh Józsefnek, a pápai klub elnöke meghatottan tekintett vissza az elmúlt 30 évre, és a Bakony Judo Club 20 esztendejére.
- 1993-ban teljesen a nulláról kezdtünk, akkor még a Munkácsy iskolában. Amikor az intézményt kinőttünk 12 évig a Református Gimnáziumban leltünk otthonra, onnan önhibánkon kívül el kellett jönnünk, ekkor a Tarczy iskola fogadott be minket. Mindenütt otthon voltunk, mindenhol szeretettel fogadtak minket, de valahol legbelül az foglalkoztatott minket, hogy mire lennénk képesek, ha lenne saját dojonk. Tavaly dr. Áldozó Tamás és Rádi Róbert feltette nekünk azt a kérdést, amire már 30 éve vártunk, hogy mi lenne, ha lenne egy saját termünk. Egyszerűen nem tudtuk elhinni, hogy ez lehetséges, Pillér Gábor és Mezei Csaba tartva a városvezetéssel a kapcsolatot lépésről-lépésre felépítették azt az utat, ami a mai naphoz vezetett. Nem szégyellem kimondani, amikor jómagam itt először edzést tartottam, könny szökött a szemembe. Biztos vagyok benne, hogy az ide járó pápai küzdősport szakágak számára a jövő ma kezdődik.
Végezetül Pillér Gábor szólt az ünneplőkhöz, az alelnök úgy fogalmazott, Magyarországon a gyermekek egyharmada jár csak edzésre, ezen mindenképp változtatni kell. Ahhoz, hogy ez a megvalósulhasson, modern, felszerelt intézményekre, új módszerekre, újabb motivációs technikákra van szükség. Ez a centrum ilyen lehet, hiszen a szeptemberi átvétel óta újabb öt országos bajnoki címmel büszkélkedhet a klub, emellett novemberben a szintén itt készülő Mihályfi Ákos Magyarország első brazil jiu-jitsu érmét szerezte meg az Egyesült Államokban.
Pillér Gábor végezetül hozzátette, rendszeresen hallani a városban, hogy az önkormányzatot kizárólag a futball érdekli, íme egy példa arra, hogy ez nem így van.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!