A húsgyár és a jégpálya a szocialisták szemével


2014-01-25 00:07:17  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A húsgyár és a jégpálya a szocialisták szemével főképe
Országos és helyi ügyeket boncolgatott Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő, valamint Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő pártjuk péntek délutáni sajtótájékoztatóján.
– Az elmúlt napok talán legfontosabb híre az volt, hogy sikeres csődegyezség köttetett a Pápai Hús 1913 Kft. és a beszállítói között – kezdte mondandóját Gőgös Zoltán, majd hozzáfűzte: meglátása alapján a vállalat most nagyjából hasonló helyzetben van, mint 2008-ban. Kiemelte, két fontos eleme van a gyár további működésének. Egyrészt belső átszervezésekre, belső korrekciókra, illetve egy olyan makrogazdasági környezetre van szükség, amelyben egy ekkora húsipari vállalat stabilan működhet. Az országgyűlési képviselő megjegyezte, az utóbbit nem látja biztosítottnak.
– Kell egy olyan gazdaságpolitikai fordulat, amely levegőhöz juttatja a vállalkozásokat. Változtatni kell a gazdaságpolitikán. Az biztos, hogy az alapvető élelmiszerek áfája nem maradhat 27 százalék, ugyanis ez rövidtávon a teljes magyar élelmiszeripar végét jelentheti. Emellett nem tarthatóak azok az elvonások, amik a gazdaságot terhelik – fogalmazott a politikus.
A közelgő választásokra kitérve Gőgös Zoltán elmondta, Veszprém megye 4-es számú választókerületében az ellenzéki összefogás (MSZP, Együtt 2014-PM, DK, Liberálisok) jelöltjeként tisztességes, korrekt választási kampányra készül.

Grőber Attila három témát érintett a sajtótájékoztatón. Elsőnek a nemrég elindított érettségi előkészítőről beszélt, melyre szavai szerint eddig 63-an jelentkeztek, de akár további diákok is csatlakozhatnak a felkészítő tanfolyamhoz.
A jégpálya körül kialakult véleményháborúra kitérve az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, – idézzük – a „politikai hiszti” kategóriájába tartozik az ügy. Grőber Attila kifejtette, amíg nem kerültek hiteles információk a birtokukba, pártja tudatosan nem kívánta kommentálni a témát, amellyel kapcsolatban egyébiránt írásbeli interpellációval fordult dr. Áldozó Tamás polgármesterhez. Az interpelláció 8 kérdést tartalmazott, ezek pedig leginkább arra irányultak, hogy a jégpálya korábban megismert látványtervei lényegesen eltérnek attól, amit a megvalósítás után láthatunk.
A kérdések feltevőjét legfőképpen az érdekelte, miért került a jégpálya hűtőberendezése a Fő térre. A szocialista politikus dr. Áldozó Tamás válasza alapján tájékoztatott a problémás ügyről. Eszerint kezdetben a Fő tér 7. szám alá tervezték a hűtőberendezést. Innen kétfajta vezeték épült a jégpályához: egy hűtővezeték és egy elektromos kábel. Az előbbivel nincsenek gondok, de az elektromos kábel kapcsán komoly problémák merültek fel. Ez odáig vezethető vissza, hogy eredetileg egy nagyobb hűtőberendezést akartak használni, amit aztán kisebbre terveztek a jégpálya kisebb mérete miatt. Ezért kisebb elektromos kábelt fektettek le, azonban a kivitelező végül mégis egy nagyobb gépet szerelt be. A jelenlegi helyzetben az elektromos kábel a hűtőberendezés működéséhez elegendő, de az indításához nem. Tehát a hűtőberendezést ki kellett vinni a Fő térre.
Grőber Attila hangsúlyozta, más megoldást kell keresni a hűtőberendezés elhelyezésére, és elmondása szerint ezzel az egyébként számára tárgyilagos, korrekt válaszokat adó polgármester is egyetért. Az önkormányzati képviselő rámutatott, a jégpályával kapcsolatos tapasztalatokat meg kell beszélni, és a következő télre ki kell küszöbölni a működtetés, illetve a Fő tér esztétikájának szempontjából felmerülő problémákat.
Végezetül szó esett a csütörtökön létrejött Gazdaságfejlesztési Konzultációs Testületről. Grőber Attila elmondta, négy alapvető javaslatuk van a város gazdaságfejlesztési stratégiáját illetően. Kiindulópontként pontos képet kell szerezni a jelenlegi pápai munkaerőpiac egyes kérdéseiről. Emellett meg kell vizsgálni, az önkormányzat mit tehet annak érdekében, hogy a pápai kis- és középvállalkozók könnyebben juthassanak banki hitelhez. Adott esetben a pápai önkormányzatnak közvetítő szerepet kellene vállalnia a kis- és középvállalkozók, illetve a bankok között – vélekedik Grőber Attila.
Továbbá véleménye szerint a kis- és középvállalkozók számára a helyi iparűzési adóból adókedvezményt lehetne biztosítani. Megjegyezte, olyan adókedvezmény-rendszert kidolgozását szorgalmazná, amely feltételekhez van kötve. Negyedik pontként a város infrastruktúrájának fejlesztését nevezte meg.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!