Modern kori regös járt a könyvtárban


2014-01-24 00:12:16  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Modern kori regös járt a könyvtárban főképe
– Amely népnek homályba vész, elveszik a múltja, annak jövője sem lesz. Fontos, hogy tisztában legyünk a gyökereinkkel, tudnunk kell, kik vagyunk és honnét jöttünk – állítja Sziránszki József regös énekmondó, aki csütörtök délután a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott zenés előadást az ősi magyar, avar, hun és szkíta szokásokról, hitvilágról.

Sziránszki József a Hagyományok Hegye Egyesület felkérésére érkezett Pápára, hogy a honfoglalásként emlegetett korig bezárólag beszéljen az érdeklődőknek őseinkről. A könyvtár olvasóterme meg is telt az énekkel és vetített képekkel színesített előadásra, amely leginkább az avarokhoz, hunokhoz és szkítákhoz való kötődésünket, kapcsolatunkat, továbbá a Kárpát-medencébe való eljutásunkat taglalta. Az előadó régészeti leletekkel, krónikákkal, ősi dokumentumokkal támasztotta alá mondandóját. Kiemelte, a szkítákkal való rokonságunkra többek között a Képes krónika és Anonymus Gesta Hungarorum című műve is említést tesz. Emellett különféle régészeti leletek és például a temetkezési szokások hasonlósága is a szkíta-magyar közös múlt irányába mutat.

Az előadó személyéhez kapcsolódóan persze adódik a kérdés: a mai világban hogyan lesz valakiből regös énekmondó? – Én erre születtem. Gyerekkorom óta természetkedvelő, erdőjáró, visszavonuló és elmélkedő lelkületű ember vagyok. Aztán rátaláltam a sámándobra, amely megrezgette a lelkemet, és egyre közelebb kerültem a természethez, majd mindez megérett bennem. Népünk őstörténelmével, az ősi hitvilággal és zenei világgal foglalkozom. Előadásokat tartok, könyveket írok, zenei anyagokat állítok össze, illetve meditálok – nyilatkozta hírportálunknak Sziránszki József.
– Amely népnek homályba vész, elveszik a múltja, annak jövője sem lesz. Fontos, hogy tisztában legyünk a gyökereinkkel, tudnunk kell, kik vagyunk és honnét jöttünk. És itt nem az úgynevezett melldöngető magyarságra kell gondolni, egyszerűen el kell tudnunk helyezni magunkat ebben a világban. Ugyanis a mai kultúradaráló, emberlaposító világ nem jó felé halad, és az ember lelke ennél többre hivatott. Találjuk meg a kapcsolatot az őseinkkel akár egy gyertyagyújtás, akár egy szál virág erejéig, amelyet az ő emlékükre ajánlunk fel! – fűzte hozzá a modern kori regös.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!