Kártyanaptár-kiállítás a könyvtárban


2014-01-21 22:11:21  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kártyanaptár-kiállítás a könyvtárban főképe
Fejes Sándor helytörténész tizenkilencedik kártyanaptár-kiállításával találkozhatnak a látogatók a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján. A ritka darabokat is felvonultató tárlat ezúttal négy évforduló köré szerveződött: két-két tárlóban a 120 éves Pápai Jókai Kör, a 100 éves pápai húsgyár, a 30 éve lebonyolított televíziós Jókai-vetélkedő, illetve egy zárt asztalon a legrégebbi magyar politikai napilap, a 140 éves Népszava szolgáltatja a témát.
– A mostani kiállítás összeállításakor alkalmazkodnom kellett a könyvtár új otthonához. Kicsit visszasírom a korábbi helyszínt, az Esterházy-kastély folyosóját, ott ugyanis 10-12 tározó állt a rendelkezésemre – nyilatkozta hírportálunknak Fejes Sándor.
Az ismert pápai helytörténész a kártyanaptárokon túl a törzsanyagokhoz kapcsolódó archív fotókkal, könyvekkel, valamint egyéb dokumentumokkal, emléktárgyakkal tette színesebbé a kiállítást, amelyhez rövid ismertető szövegeket is írt az egyes témák minél mélyebb bemutatása érdekében. Célszerű elolvasni az ismertetőket, hiszen a szövegekben felfedezhetők olyan apróságok, különlegességek, amiket már elfelejtettek az emberek, vagy éppen korábban is elkerülték a figyelmüket – jegyezte meg Sanyi bácsi, akinek a kártyanaptár-kollekciója immár mintegy huszonkétezer darabot számlál.
Megtudtuk tőle, év közben egyszerűen csak gyűjtögeti a kártyanaptárokat, amiket aztán ősszel kezd el szelektálni, szortírozni, majd beleilleszti őket a gyűjteményébe. Fejes Sándort sokan ismerik a városban, ezért elmondása szerint gyakran talál a postaládájában kártyákat, melyekkel antológiáját bővítheti, de az innen-onnan kapott darabok mellett olykor a gyűjtőtársakkal is kicserél egyet-egyet. És ha az idős gyűjtő ereje engedi, a 20. kártyanaptár-kiállítás sem marad majd el.

A nagy múltra visszatekintő kártyanaptár-kiállítás január 31-ig tekinthető meg a pápai könyvtár nyitvatartási idejében – a helytörténész igény esetén tárlatvezetést is tart.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!