Folytatódik a fejlesztési igények felmérése


2014-01-20 21:11:18  | cikk: HuHa  | 


Folytatódik a fejlesztési igények felmérése főképe
Január elején kezdte meg dr. Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester az egyes városrészek látogatását, hogy az adott terület önkormányzati képviselőjével áttekintsék a legfontosabb elvégzendő feladatokat. A megfogalmazott igényeket rangsorolják és lehetőség szerint forrásigényüket az éves költségvetésbe betervezik. A szükséges beruházások megfogalmazását egyébként minden év elején megteszik a városrészek képviselői, az ilyen részletességű helyszíni bejárás azonban új eleme a tervezésnek. A múlt héten több városrészben is járt Unger Tamás, ezek eredményéről tájékoztatta hírportálunkat. Mint mondta, az Erzsébetvárosban, a Felsővárosban, Borsosgyőrben, Kéttornyúlakon, Tapolcafőn és a „hegyekben” tekintették át a feladatokat, pénteken pedig a Tókertváros volt soron.
-Jellemzően azonosak az igények az egyes városrészekben, a gyalogos közlekedés biztonságának javítását, a járdák felújítását minden képviselő megemlítette és fontos elemként jelent meg a csapadékvíz elvezetésének a problémája is. Ez utóbbi a legváltozatosabb formában fordult elő a felvetésekben, van, ahol a vízelvezető árkok tisztításának elvégzése vált szükségessé, máshol pedig árkok létesítését vagy a teljes kotrást is el kellene végezni. Több városrészben megfogalmazódottak a közvilágítás fejlesztésével, bővítésével kapcsolatos igények, a város több pontján várják a lakosok gyalogátkelőhely kialakítását és a zöldterületek megújítását, padok elhelyezését a közterületeken. A legnagyobb igények között útburkolat felújítások, kátyúzások szerepelnek, olyanok is, amelyek egy-egy útszakasz vonatkozásában több tízmilliós költséget jelentenek – sorolta a tapasztaltakat az alpolgármester. Bár a gyalogos átkelőhelyek kialakítása sem hangzik túl bonyolult feladatnak, a megvalósítás mégsem olyan egyszerű, hiszen ennek nagyon szigorú szabályai vannak, a legtöbb esetben ugyanis közvilágítás bővítéssel, akadálymentesítéssel, útburkolat javítással és komoly tervezéssel lehet megvalósítani - magyarázta.
Az alpolgármester arról is szólt, több olyan esettel is találkoztak, ahol nem feltétlenül pénz kérdése egy-egy probléma megoldása, elegendő lenne a lakosok odafigyelése, összefogása. Ezek kapcsán említette meg a Fogadj örökbe egy közterületet program nyújtotta lehetőségeket, amivel a lakóközösségek saját életterüket szépíthetik és azt, hogy a lehullott falevelek összegereblyézése az ingatlanok előtt megakadályozhatja a csapadékvíz elvezető rendszer eltömődését.
A Tókertben tartott bejáráson is találkoztak hasonló feladatokkal, az alpolgármestert Császár Endre, a városrész önkormányzati képviselője kísérte végig. Mint megtudtuk, járdafelújításra és a csapadékvíz elvezetők korszerűsítésére is szükség lenne.
-Több olyan járdaszakasz is van itt a Tókertben, ami balesetveszélyessé vált, ezeknek a felújítása és új járdák építése indokolt lenne. Ezzel kapcsolatban egyébként több lakossági megkeresés is érkezett hozzám. A másik fő probléma a Spartacus pálya kerítésének állapota, ezt is szeretnénk rendbe tetetni, hiszen a pályát is óvnunk kell a nem rendeltetésszerű használattól és a látványa is hagy kívánnivalót maga után. Az itt élő lakosság egy új gyalogos átkelőhelyet is szeretne a Dózsa és a Nagy László utca kereszteződésében, hiszen itt nagy a gyalogos forgalom és a Dózsa György utca gépjárműforgalma miatt biztonságosabb lenne a közlekedés – sorolta a legfontosabbakat a képviselő.
Az igények felmérése még néhány városrészen folytatódik ezen a héten, hiszen a költségvetés tervezetének a hónap végére össze kell állnia, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően február közepéig el tudja fogadni a képviselő-testület. Az alpolgármester kiemelte, a kormány adósságkonszolidációja és a városnak juttatott támogatások lehetővé teszik, hogy egy kicsit szabadabban tervezhessenek a költségvetésben az előző évekhez képest.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!