Munkáltatói fórum az aktuális pályázatokról: sokat javult a munkaerő-piaci helyzet


2014-01-20 11:15:54  | cikk: mo  | 


Munkáltatói fórum az aktuális pályázatokról: sokat javult a munkaerő-piaci helyzet  főképe
Nyílt Napok Munkáltatói Fórum címmel újabb tanácskozássorozatot szervez a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a megye 10 járási székhelyén. A ma délelőtt tartott pápai fórumon részt vett dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, dr. Áldozó Tamás polgármester, Katonáné Bellovits Andrea, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Angyalosy Edina, a megyei munkaügyi központ munkatársa, Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének vezetője és Bocskay Gyöngyi, a pápai munkaügyi központ kirendeltségvezetője.

A rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a városban és a járásban működő vállalkozások, munkáltatók megfelelő tájékoztatást kapjanak a legfrissebb pályázati lehetőségekről. A Városházán tartott fórumon dr. Kovács Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Az országgyűlési képviselő, kormánymegbízott elmondta, az utóbbi időben stabilizálódott a gazdaság, és rekordokat dönt a foglalkoztatottak száma.
A kormánymegbízott arról számolt be, a versenyszférában mintegy 4 százalékkal több a munkahelyek száma, mint 2010-ben, és a munkaerő-piaci helyzet javulást mutat Veszprém megyében.
- Az álláskeresési ráta messze az országos átlag alatt van, a munkanélküliségi ráta Pápa tekintetében alig haladja meg a 6 százalékot. A támogatások, pályázatok által a megyében 1800 munkahelyet sikerült megőrizni. A vállalkozóvá válást segítő pályázatok nyomán 97 vállalkozás indult el, a 25 év alatti pályakezdőket sújtó feszültség kezelésére 212 fiatalt sikerült megyei szinten elhelyezni – fogalmazott dr. Kovács Zoltán, majd hozzátette: képzésben, átképzésben 1192 fő vett részt, a téli közfoglalkoztatási program keretében pedig 6321 fő helyezkedett el Veszprém megyében.
A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a források 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre, amely jóval magasabb mint a korábbi ciklusban. Munkahelyteremtésre és foglalkoztatásbővítésre 1200 milliárd forintot fordít a kormány – jelentette be a kormánymegbízott, majd leszögezte, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében meghirdetett kedvezményrendszer megmarad, és továbbra is él a munkahelygarancia-program, valamint a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjazásának támogatása.

Katonáné Bellovics Andrea a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatokról beszélt a hallgatóságnak. A mikro-, kis- és középvállalkozásokat célzó pályázatokra február közepéig nyújthatják be pályamunkáikat a munkáltatók.
A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 13 milliárd Ft támogatási keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. Ebből 6500 új munkahely létesíthető, továbbá legalább tizenkétezer már meglévő munkahely megőrzése segíthető. A pályázat alapján csak induló beruházás támogatható. A pályázatokat a beruházás helye szerinti megyei kormányhivatal munkaügyi központjához február 14-ig lehet benyújtani a pályázati dokumentációban meghatározott feltételek szerint – fogalmazott előadásában Katonáné Bellovics Andrea.
A fórumon kiderült az is, a pályázatban – egyebek mellett – új műszaki berendezések, gépek, egyéb berendezések, felszerelések, valamint új épület, épületrész felépítésével kapcsolatos építési költségek, és ezen ingatlanok rendeltetésszerű használatának előfeltételét jelentő, jogszabályban nevesített (víz- és csatornahasználati, villamos-fejlesztési, gázelosztó vezetékre vonatkozó hálózatfejlesztési) hozzájárulások vehetők figyelembe. A pályázatban foglaltak alapján új munkahely létesítésére 1,5 - 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatás nyújtható – hangzott el a rendezvényen.

A fórumsorozat pápai helyszínén részt vett Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének vezetője is, aki az aktuális ellenőrzésekről, illetve azok szempontjairól beszélt a résztvevőknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!