Évértékelő közgyűlés a Pápa Városi Polgárőrségben


2014-01-19 20:31:53  | cikk: HuHa  | 


Évértékelő közgyűlés a Pápa Városi Polgárőrségben főképe
Új helyszínen, a Hagyományok Hegyén tartotta meg évértékelő közgyűlését ma az ötvenkét főt számláló Pápa Városi Polgárőrség. A tanácskozáson részt vett Szappan Csaba rendőrkapitány és Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is. A közgyűlésen a tagok elfogadták a 2013. évi munkáról szóló beszámolót, a pénzügyi jelentést és a felügyelőbizottság beszámolóját, új általános alelnököt választottak és meghatározták az idei év feladatait. Bitai Sándor elnök a múlt esztendő munkájáról elmondta, a pápai polgárőrök 765 alkalommal, 6838 órát töltöttek szolgálatban, ennek több mint a felét bűnmegelőzési járőrözés tette ki, de 2000 órát meghaladó volt a rendezvények biztosításával töltött szolgálati idő is. Emellett iskolaszolgálatot és temetői szolgálatot is elláttak a polgárőrök. Az összes szolgálatban töltött időből több mint 1100 órát a rendőrséggel közösen teljesítették, ez jelentősen meghaladja az előző évek ilyen jellegű szolgálati tevékenységét. A főbb események közül kiemelte a polgárőrök rendkívüli hóhelyzetben végzett munkáját, a Marcal áradásakor adott szolgálatot és azt, hogy a város valamennyi nagyrendezvényén segítettek a programok zavartalanságának biztosításában.
-A múlt évben végre kellett hajtanunk a polgárőr igazolványok cseréjét, ezt megtettük, jelenleg 40 fő rendelkezik új igazolvánnyal, ez alapján pedig a Belügyminisztérium által biztosított plusz forrásból, egyesületünk 253 ezer forintot kap az idei év elején. Ugyancsak jó hír, hogy tavaly februárban üzembentartói joggal kaptunk a Belügyminisztériumtól egy használt személygépkocsit, ami nagy segítséget jelent, hiszen ezzel tudjuk a szolgálati helyre vinni polgárőreinket – tájékoztatott az elnök, hozzátéve, a „kemény mag” rendszeresen és sok szolgálati órát ad, több fiatal is csatlakozott az egyesülethez és csökkent a tagság átlagéletkora. A bűnmegelőzési járőrözésnél kiemelt fontosságú a lakótelepi garázssorok, az Acsády-iskola környéki utcák, a vasútállomás és autóbusz pályaudvar visszatérő ellenőrzése, de a megújult Fő téren is teljesítettek szolgálatot a rendezvények idején. Az elnök beszámolója végén köszönetet mondott a tagságnak és családjaiknak is, akik megfelelő hátteret biztosítanak arra, hogy a polgárőrök szabadidejükben a köz érdekében tevékenykedjenek.
A pénzügyi beszámolóban Bódai Attila elnökhelyettes arról tájékoztatta a tagokat, a 2013. esztendőben közel 1 636 000 forintból gazdálkodhatott az egyesület, legnagyobb támogatójuk Pápa Város Önkormányzata, mely 450 000 forint forrást biztosított a polgárőrség számára, az Országos Polgárőr Szövetség pedig 386 000 forinttal segítette az egyesület működését, de több szervezet is nyújtott támogatást az egyesületnek, megköszönve a rendezvények biztosításában végzett tevékenységüket. A kiadási oldalon a legnagyobb tételt múlt évben is a két gépjármű üzemanyagköltsége és fenntartása tette ki, de tudtak forrást biztosítani a tagok polgárőr mellényeinek megújításához is. Az egyesület kiadásai összesen 1 258 000 forintot tettek ki. A felügyelő bizottság beszámolójában elhangzott, fegyelmi ügy és a polgárőrég rossz hírét keltő ügy nem volt 2013-ban, a pénzügyi gazdálkodás szabályosan történt.
A tagok a közgyűlésen elfogadták a beszámolókat és egy személyi változásról is döntöttek, az egyesület új általános elnökének Barcza Lászlót választották. A hozzászólásokban Kovács Imre megyei elnök elismeréssel nyilatkozott a pápai polgárőrök munkájáról, és megköszönte tevékenységüket. Mint mondta, a megyében működő 120 polgárőr egyesület száma alapján, országos szinten a harmadik helyen állnak, a szakmai munka tekintetében pedig irányadónak tartják Veszprém megyét. Az elnök kiemelte, az idősekkel való törődés továbbra is nagyon hangsúlyos feladat kell, hogy legyen és a fegyelmezett szolgálatellátás ezután is elsődleges cél.
Szappan Csaba rendőrkapitány arról beszélt, a rendőrség munkájához jelentős segítséget nyújtanak a pápai polgárőrök és bár ez a statisztikákban számszerűen nem mutatható ki, a bűnmegelőzési tevékenység és a rendezvénybiztosítási feladatok hozzájárulnak a kapitányság jó eredményeihez.
-Csaknem két évtizedre nyúlik vissza a pápai kapitányság és a helyi polgárőrség jó kapcsolata és ez a tavalyi évben is megmutatkozott, hiszen a hagyományos tevékenységek mellett a rendkívüli helyzetekben is számíthattunk a polgárőrökre.
Az alezredes kiemelte, a 2013. évben jelentősen nőtt a rendőr-polgárőr közös szolgálatok száma.
-Az elmúlt években mindig elmondtam, szeretném, ha többet szolgálna közösen rendőr és polgárőr, és ez a tavalyi évben megvalósult. Míg az előzőekben 600 óra körüli közös szolgálatot teljesített a két szervezet, addig 2013-ban 1100 óránál is több közös közterületi szolgálatban vettek részt.
Az idei évre Bitai Sándor elnök legfontosabb feladatként a szolgálatellátás fokozását, a rendőrség által meghatározott frekventált területek rendszeres ellenőrzését, a Jókai utcai irodahelyiség rendbetételét, a szolgálati fegyelem további erősítését és a továbbképzéseket határozta meg.
A közgyűlés végén az elnökség elismeréseket adott át a jubiláló polgárőröknek, elnökségi dicséretben részesítette a kiemelkedő tevékenységet végző tagokat és több születésnapost is köszöntöttek. 

Képek:

Elismerések:

15 éve a polgárőr mozgalomban emléklapot kapott:
Váczi Mikós
Bitai Sándor

10 éve a polgárőr mozgalomban emléklapot kapott:
Lovászi István

5 éve a polgárőr mozgalomban emléklapot kapott:
Orbán Szabolcs
Orbán Sándor
Orbán Ádám

A 2013. évben végzett kiemelkedő tevékenységéért elnökségi dicsérteben részesült:
Barcza László
Marton Zsófia
Fejes István
Orbán Szabolcs
Légrádi János
Pammer Zoltán
Emődi András

70. születésnapján köszöntötték Hubay Bélát, 65. születésnapja alkalmából Kovács Sándort, 55. születésnapja alkalmából Gerencsér Tibort.

A PápaVárosi Polgárőrség elnöksége a polgárőr mozgalom önzetlen támogatásáért emléklapot adományozott a Hagyományok Hegye Egyesületnek.



Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!