Kerámia kreatívan - Fazekas foglalkozások az evangélikus iskolában


2014-01-16 20:52:39  | cikk: Babos Petra  | 


Kerámia kreatívan - Fazekas foglalkozások az evangélikus iskolában főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár egy sikeres TÁMOP pályázat keretein belül nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatásra nyert összeget, melynek megvalósítási időtartalma 2012. szeptember 1. és 2013. október 31. között volt. Jelenleg a fenntartási időszakban tartanak, amely 2013. november 1. és 2018. október 31. között zajlik.
- A projekt kiemelt feladataként a Jókai Mór Városi Könyvtár szakköröket és témaheteket dolgozott ki a nevelési-oktatási intézményekben tanulók kreatív képességeinek, informatikai, filmművészeti, helyismereti és honismereti életszemléletük fejlesztésére. Pápán és Pápa környékén működő közoktatási intézményekkel kötöttünk együttműködési megállapodást. Pedagógiai programjuk megvalósításához jelentősen hozzájárulhat a projekt, a tanulók készségei, képességei erősödnek, új ismereteket sajátíthatnak el. A foglalkozássorozatok hozzájárulnak az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák fejlesztéshez, a kulturális tudatosság és kifejezőképesség megalapozásához, illetve lehetőséget biztosítanak a nevelési-oktatási intézményekkel való hosszú távú együttműködésre - mondta dr. Hermann István könyvtárigazgató.
- Nagyon fontosnak tartom a manuális foglalkozásokat, hiszen a mai tanulók rengeteg szellemi ingert kapnak, sokkal kevesebb a technika óra, ezért lényegesek ezek a szabadidős tevékenységek - tette hozzá a könyvtárigazgató.
A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában három napon keresztül betekintést nyerhettek az érdeklődő diákok a fazekasság rejtelmeibe, Kerámia kreatívan címmel. A foglalkozásokat Reidmár Linda fazekas vezette.
Szücs Gábor iskolaigazgató nagyon örül a két intézmény közötti jó kapcsolatnak, a gyerekek lelkesen járnak a foglalkozásokra, több mint hatvanan próbálták ki az agyagozást a három nap alatt.
- A három nap során a diákok megismerkedhettek a fazekasság apró fortélyaival, s a leglelkesebbek februártól havi szakkörön vehetnek részt, melyet majd egy kiállítás zár. Az ügyes kezű diákok tálat, edényt és szobrot készítettek a foglalkozásokon - mondta Reidmár Linda.
Gotthard Rebeka nagyon jól érezte magát a programon, hiszen korábban még nem próbálta a fazekasságot. A mosolygós kislány ma egy kakadut készített, aminek vörösre festette a szárnyát.
Kálmán Csengének a tegnapi pohárkészítés tetszett, de ma is jól érezte magát.
A könyvtár a fenntartási időszak első felében szakkört, témanapot, vetélkedőt indít, melyek a következők: Ismerkedés a filmművészettel, KisMesterek, kézműves foglalkozások, Minden könyvnek lelke van-könyvkötő szakkör, Együtt a múlt nyomában, Kerámia kreatívan, Honismereti, helytörténeti vetélkedő. A programban együttműködő intézmények a csóti általános iskola, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskola, Tarczy Lajos Általános Iskola, Pápai Városi Óvodák-Tókerti tagóvoda.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!