Szabó László nyerte a jubileumi logópályázatot


2014-01-15 23:15:20  | cikk: HuHa  | 


Szabó László nyerte a jubileumi logópályázatot főképe
Sajtótájékoztatón ismertette tegnap Áldozó Tamás polgármester a város 800 éves évfordulójára meghirdetett logópályázat eredményeit. A nyílt pályázati kiírás hírportálunkon is olvasható volt múlt év őszén, ebben az önkormányzat olyan alkotást várt, mely aztán az idei jubileumi esztendőben visszatérően jelezheti a városünnepet. A pályázatra tizenöten összesen huszonnégy logótervet adtak be, ezekből bíráló bizottság választotta ki a legjobbnak ítélteket.
A sajtótájékoztatón a városvezető emlékeztetett, a helytörténeti írásokban két évszám is szerepelt a város első írásos említéseként: az egyik 1061-ből a Somogy Megyei Apátság adományleveléből való, ám a tudományos álláspont az, hogy ez nem a mi városunkra vonatkozott. A másik birtokadományozó oklevél 1214-ben keletkezett, melyben „Que venit de Pápa” (ahol a Pápáról jövő utat érinti) szövegrész szerepel és a történészek szerint ez volt az az alkalom a történelemben, hogy Pápa város nevét először megemlítették. Áldozó Tamás ezúttal is kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy a település 800 éves, hiszen a Fő téri ásatások is igazolták, hogy ennél sokkal korábban – már a honfoglalás korában – nagy, lakott település volt a város főterén és annak közvetlen környékén.
 A polgármester felidézte a 800 éves jubileumra két pályázatot írt ki az önkormányzat, ezek egyike volt a logóterv pályázat, a másik pedig a város intézményeit, civil csoportjait, magánszemélyeit kérte arra, hogy javaslataikkal, ötleteikkel segítsék összeállítani a 2014. évi programsorozatot.
-Nem azt terveztük, hogy egy meghatározott napon ünnepeljük a város 800 éves évfordulóját, hanem azt, hogy sok szervezetnek, személynek lehetőséget adva egy egész éves programsorozatot szervezzünk, és ezek összessége tenné ki a méltóságteljes megemlékezés egészét. Az első ilyen rendezvény a január 22-ei Magyar Kultúra Napja, vagyis ez lesz az ünnepi rendezvénysorozat nyitánya.
A város tervei szerint ezen az ünnepen bemutatják azt a műsorfüzetet is, amely hozzávetőleges pontossággal és ütemezéssel előre jelzi az egész éves programsorozatot. A rendezvények között egyébként kulturális és szórakoztató programok, koncertek, tudományos konferenciák és a város nagy fesztiváljai is szerepelnek – az eseménysorhoz számos ötlet érkezett a város lakóitól, szervezeteitől, intézményeitől. A programfüzeten – éppúgy, mint a kultúra napi meghívókon és plakátokon - pedig már megjelenik a jubileumi logó is.
- A zsűri első, második és megosztott harmadik díjat osztott ki a logópályázaton indulók között, ez utóbbit Szarka Bálint és Brányi Zoltán kapta, második helyet ért el Fülöp Csaba, a logóterv pályázat első helyezettje pedig Szabó László lett, akinek köszönjük a pályamunkáját és gratulálunk – ismertette az eredményeket a polgármester, majd átadta az emléklapot az alkotónak.
Szabó László pápai születésű, gyermekkorát itt töltötte, majd Herenden elsajátította a porcelánfestés tudományát. Útja innen egy külföldi kapcsolat révén a számítógépes grafika világába vezetett, majd dolgozott Budapesten, jelenleg pedig egy székesfehérvári gazdasági társaságban dolgozik barátaival, grafikusként. Az önkormányzat pályázati kiírására egy pápai barátja hívta fel figyelmét.
- Egy nagyon kedves barátom, Mógor Schmidt Katalin küldött egy üzenetet a világhálón és csatolta hozzá a pályázati felhívást én pedig örültem a lehetőségnek, hiszen pápaiként kötelességemnek éreztem, hogy induljak ezen a pályázaton, másrészt régóta gondolkodtam azon, hogy közreműködjek abban, hogy a város arculati megjelenése elmozduljon egy kicsit modernebb, frissebb irányba.
A győztes nagy örömmel fogadta, hogy elnyerte az első helyezést, bár tudja, nem a megszokott arculatot tárta a bírálók és városlakók elé.
-Szerettem volna egy korhű betűtípust választani, ami kellően nagyívű, lendületes, így utalva az Esterházyak korszakára, mert azt gondolom, ez volt a legintenzívebb időszak a város életében kulturális szempontból. Engem általában a betűtípusok karakterei mindig inspirálnak egy rajzos, összekötős megoldásra és itt is ezt alkalmaztam. Nem hagytam meg eredetiben a betűtípust, kicsit összekötöttem, hozzárajzoltam a karakterekhez. Amikor a 800-as számot leírtam, azonnal megjelent előttem a nagy P betű karaktere, amiből aztán Pápa város nevét kiírtam, a karaktereket pedig összekötöttem. Azt hiszem, ez egy olyan játékosság, ami elsőre talán megdolgoztatja a szemet, de amikor megérkezünk, egy kellemes összképet látunk. A kommunikáció pedig, ami körbeveszi ezt a jubileumi évet, szövegben is támogatja, hogy mi az, amit ebben a logóban fel kell fedezni, és így működni fog.
A grafikus természetesen megtekintette valamennyi pályamunkát és úgy fogalmazott, jó látni, hogy ennyiféle szemmel nézik az emberek ezt az évfordulót és meglátása szerint több remek logóterv is készült a pályázatra.
Szabó László munkája az idei esztendőben nagyon sokszor vissza fog köszönni a városban, a rendezvények plakátjain, meghívóin, különböző molinókon, a városi újság fejlécében, Pápa Város Önkormányzata által használt webes felületeken és az önkormányzat borítékain, levélpapírjain is, vagyis mindenütt, ahol a 800 évről és a városról 2014-ben szó esik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!