Sikeres és változatos évet zárt a Jókai Kör


2014-01-14 22:04:15  | cikk: Babos Petra  | 


Sikeres és változatos évet zárt a Jókai Kör főképe
A Jókai Kör Egyesülete ma délután tartotta éves közgyűlését a Nátus konyha ebédlőjében. A kör elnökségének nevében Bakody Lászlóné köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, eredményesen valósították meg kitűzött feladataikat, elképzeléseiket a 2013-as évben. Rendezvényeik változatosak voltak, mindig színvonal és komoly előkészület jellemezte azokat.
- 2013.január 22-én részt vettünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett városi ünnepségen, valamint jártunk a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Februárban Révkomáromba tettünk látogatást Jókai születésének 188. évfordulója alkalmából. Márciusban az önkéntesség állt a fókuszban, a nemzetközi nőnapon a Teveli úti Otthonház hölgy lakóit irodalmi önképző körünk lepte meg műsorral. Részt vettünk a március 15-ei ünnepségen és a JMSZK Kamarazenekarának tavaszi koncertjén is. Április 11-én, a költészet napján Lengyel Balogh Andrea „Versek világa-angyalbőrben” címmel rendezett önálló előadóestet, melyre zsúfolásig telt a Pápai Református Gimnázium díszterme. Májusban névadónk halálának évfordulójáról is megemlékeztünk, amit Goór Judit tanárnő tartott. Ellátogattunk a balatonfüredi Jókai Napokra is, majd részt vettünk Pápa Város Napján is. Nyáron kirándulást tettünk a veszprémi állatkertbe, valamint a megújuló Fő téri programokba is bepillantottunk. Szeptember 13-án ünnepeltük a 120 éve alakult Pápai Jókai Kört. Novemberben a Zenei Csemegék keretein belül Richárd Wágner születésének 200. évfordulójára emlékeztünk, majd decemberben tartottuk hagyományos teaestünket - foglalta össze a 2013-as év főbb eseményeit Bakody Lászlóné.
Veszpréminé Turtsányi Valéria, a kör elnöke kérdésünkre elmondta, a Jókai Kör a 2013-as évet a programtervezetének megfelelően maradéktalanul teljesítette. Részt vettek a város kulturális eseményein, de számos programot is szerveztek. Ezek közül az elnök kiemelte a kör 120 éves évfordulójára rendezett nagyszabású eseményt, ami nagyon jól sikerült.
- A kör az idei évben szeretné a tevékenységét megújítani, biztosabb alapokra helyezni. Terveink között szerepel egy honlap létrehozása, hiszen ez nagyon fontos a város kulturális életében történő megmaradáshoz. A közéleti önkéntes törvény alapján a Jókai Kör is regisztrált az Emberi Erőforrások Minisztériumánál mint közérdekű önkéntes fogadó szervezet. Szeretnénk a kört megfiatalítani, megújítani, főként az iskolai közösségi szolgálattal karöltve. Erre már több intézmény is nyitott volt. A tagságot a jövőben jobban szeretnénk aktivizálni, többet szerepeltetni, bemutatni. A költészet napján Puskásné Tófeji Valéria és Csukárdi Tibor verses kötetének bemutatója lesz. 2-3 főt pedig pályázatíró tanfolyamra szeretnénk elküldeni.
A kör 2014-ben sem fog pihenni, az idei év is színes és változatos programokat kínál minden érdeklődőnek, lesznek előadások, kirándulások. Februárban a Szépművészeti Múzeumba látogatnak, valamint Révkomáromba is elmennek koszorúzni, májusban a Jókai Napokon vesznek részt. A kör a város 800 éves jubileumára is készül. Ez alkalomból Somfai Balázs tart előadást a pápai Fő tér térszerkezetéről és terveznek egy polgármester-kiállítást, melyen a Pápa16-21. századi első embereit mutatnák be.
A közgyűlésen Hári Gyuláné pénzügyi és gazdasági beszámolója mellett Piri Ernőné az Ellenőrző Bizottság éves tevékenységét ismertette a jelenlevőkkel, majd az új tagokat mutatta be az elnök, s megemlékeztek a közelmúltban elhunytakról.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!