Sok szép kihívás, sok szép eredmény jellemezte a múlt évet – évértékelő beszélgetés Áldozó Tamás polgármesterrel


2014-01-13 08:27:42  | cikk: HuHa  | 


Talán az elmúlt évtizedek legnehezebb éveinek egyike volt Pápa városa számára a 2013-as. Hogy miért és milyen megoldások születtek a problémákra és hogyan értékelhető a múlt esztendő, erről beszélgettünk Áldozó Tamás polgármesterrel.
-Valóban úgy értékelhető a múlt év, hogy a legnehezebbek közé tartozik?
-Feltétlenül. Sok szép kihívás volt a 2013-as évben, valóban a nehezebb esztendők közé tartozott, hiszen olyan problémákkal kellett szembenéznünk, amikkel előtte korábban nem, ugyanakkor sok szép eredményt is hozott ez az év, és decemberre egészen biztatóan alakultak a korábban rosszabbnak látszó fejlemények is.
-Kezdjük talán a város pénzügyi helyzetével. Az év harmadik negyedévére nemcsak az önkormányzati tulajdonban lévő cégek némelyike került nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe, hanem maga az önkormányzat is.
-A város egészen szorosan kötődik a Pápai Hús 1913 Kft-hez, hiszen a legutóbbi időkig ettől a gazdasági társaságtól vártuk a legnagyobb adóbevételt. Miután a cég csődvédelem alá került világossá vált, hogy ebben az évben iparűzési adót nem fog fizetni, ami egy nagyon komoly kiesést jelentett a város számára, ráadásul a Pápai Hús nehéz helyzetének továbbgyűrűző hatása is volt, hiszen a Pápai Vízmű a legnagyobb fogyasztóját tisztelheti ebben a gazdasági társaságban és rengeteg pápai munkahely is veszélybe került. Éppen emiatt kellett pályázatot benyújtanunk a Belügyminisztériumhoz – korábban ÖNHIKI-nek nevezték ezt a pályázatot – ahol az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok kérhettek további forrásokat működésükhöz. Ötszáz millió forintot kértünk a pályázatban, ez nagyságrendileg megfelelt annak az összegnek, amit a csőd során hitelezői igényként a Pápai Hússal szemben megfogalmaztunk. Elmondhatom, az Orbán-kormány a város mellé állt, hiszen négyszáz millió forintot kaptunk ezen a pályázaton, sőt egy további kormánydöntéssel az év végén további ötszáz millió forintot kaptunk pápai önkormányzati feladatok támogatása címen, azaz kilencszáz millió forint forráshoz jutottunk. Mindezek a jó hírek egybeestek azzal, amikor Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány átvállalja a pápai önkormányzat még fennmaradt adósságát, ami azt jelentette, hogy 1,7 milliárd forint – leginkább 2010 előtt felhalmozott - adósságtól szabadult meg a város. Ma abban a helyzetben vagyunk, hogy adósság nélkül tervezhetjük a jövőnket. Azt hozzá kell tenni, hogy a korábbi adósság a beruházásokra felvett hitelek felhalmozódásából keletkezett, működésre nem kellett soha hitelből pénzt költenünk.
-Ez azt jelenti, hogy az év végére a pénzügyi nehézségek megszűntek?
-Azt mondhatjuk, hogy biztosan tervezhetjük a 2014- esztendőt, az önkormányzat jó anyagi helyzetben van, amit egy további nem várt tény erősített meg. Amikor ugyanis lezártuk a 2013. évi iparűzési adó számlát, azt láttuk, hogy a pápai gazdaság a húsgyár befizetése nélkül, nagyságrendileg ugyanannyi adót fizetett be 2013-ban, mint azt tette 2012-ben a húsgyárral együtt. Vagyis 2013-ban a pápai gazdaság egy húsgyárnyi teljesítménnyel bővült, ez pedig elég jelentős bővülési ütemnek nevezhető.
-Ez az eredmény azonban tavaly is kétoldalú volt, hiszen vannak olyan vállalkozások, gazdasági társaságok, melyek nem dicsekedhetnek forgalmuk növekedésével, bevételeik gyarapodásával és vannak olyanok, amik jelentős fejlődést tudtak elérni.
-A helyi gazdaságban mindig voltak ellentétes irányú folyamatok. Az autóipari beszállító cégek egészen hihetetlen ütemben tudták bővíteni a termelésüket – a legnagyobb adózók köszöntésekor látszani is fog, hogy változott a sorrend a legnagyobb adófizetők élcsoportjában -, de önmagában ez kevés lett volna ennek az eredménynek az eléréséhez, ehhez nagyon sok más társaságnak is jól kellett teljesítenie.
-A Pápai Hús 1913 Kft-ről már tettünk említést, de nem is kerülhetjük meg, hogy beszéljünk a társaság jelenlegi helyzetéről, közelmúltjáról.
-Az önkormányzat 2013. április közepén került birtokon belülre, akkor jegyezte be az üzletrész átruházások nyomán szinte 100 százalékos tulajdonjogát a cégbíróság. Akkor volt egy rövid időszak, amíg a régi menedzsmenttel dolgoztunk együtt a társaságban, majd június elejétől már új menedzsment vezeti a társaságot, júliusra pedig csődvédelem alá került a cég. Azt tudni kell, hogy a csődvédelem alatt jóval nehezebb a működés, mint a rendes piaci viszonyok között, amikor különösebb korlátozások nélkül működhet a társaság, de a csődvédelem ellenére is, májustól hónapról-hónapra lényegesen javultak a társaság mutatói. Míg májusban a korábbi menedzsmenttel mínusz 191 millió forint volt a havi üzemi eredmény, addig ez novemberben mínusz 19 millió forint volt. Ez még ugyan mindig mínusz, de a májusinak ez már csak az egytizede! Kíváncsian várom a decemberi adatokat, hiszen decemberben ennél is jobb eredményt kellett produkálni. És nagyon várom már azt a hónapot, amikor először pozitívba fordul az üzemi tevékenység, azt hiszem ez nagyon jó hír lesz minden pápai számára. A csőd eredményes lezárásához született egy kormányhatározat, amely megteremti azokat a kereteket, amik a pápai húsipari tevékenység továbbéléséhez szükségesek. Ez egy nagyon bonyolult, sok átalakulással járó folyamat lesz, aminek legelső lépése a csődeljárás eredményes lezárása, majd a termelés átszervezése. Sok fejleménnyel fognak találkozni a pápaiak az idei év során és én nagyon remélem, hogy az év végére sikerül kialakítani azokat a kereteket, amivel biztosan tervezhetjük a Pápai Hús jövőjét is.
-Egy másik gazdasági társaságot is meg kell említeni, amihez köze van az önkormányzatnak, ez pedig a Várkertfürdő, aminek a pénzügyi nehézségei nagyon sokakat megdöbbentettek. Október közepén robbant a hír, hogy komoly gondok vannak a fürdőben.
-A fürdő esetében négy üzletágat szoktunk megnevezni. A gyógyászat jól teljesít, és ebben benne van az is, hogy piaci alapon is értékesíti a szolgáltatásait részben a kemping vendégei, részben magyar vendégek számára. A termálfürdő bevételei a kiadásokat fedezik, bár ott is nagyon ciklikus a látogatottság, a strand extra jól teljesít, hiszen igen nagy tömegben veszik igénybe a strand szolgáltatásait a pápaiak és az idelátogatók, az uszoda pedig inkább közjóléti szolgáltatásként működik, hiszen az ott keletkező bevételek meg sem közelítik a kiadásokat. Ráadásul a fürdőt minden évben terheli egy 70 milliós adósságszolgálat is. Ez a 2013. évben úgy összejött, hogy október elején egy tervet kellett készítenie a gazdasági társaságnak, hogy elkerülje a csődhelyzetet, biztosan be tudja fejezni az évet és meg tudja kezdeni a 2014. esztendőt. Ennek voltak belső átszervezéssel járó, új megtakarításokat is találó lépései, és volt a nagyközönség számára is fájdalmasan érezhető következménye, nevezetesen az, hogy az uszodai szolgáltatásokat néhány hétre szüneteltetni kellett. Ezt egyébként máshol is megcsinálják, csak ott azt mondják, hogy felújítják a gépeket, festenek és hasonlók. Én azt gondolom, az volt a tisztességesebb, ahogy a Várkertfürdő csinálta, kiállt az igazgató és elmondta, hogy lesz néhány olyan hét, amikor nem tudják ezt a szolgáltatást biztosítani. Megjegyzem ezt megelőzően 10 éven keresztül folyamatosan működött az uszoda és működik majd ezután is, bár sokan tudni vélték, hogy januárban sem fog üzemelni. Sikerült a fürdő tevékenységét átszervezni, a tulajdonostárssal – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel – igyekszünk hosszú távra kialakítani azokat a feltételeket, amik a működés biztonságát garantálják. A hitelszerződést újratárgyaljuk a finanszírozó bankkal, egy kedvezőbb konstrukcióra – ami kisebb éves törlesztőrészletet jelenthet, de nem a hitel elengedését – és az önkormányzat is vállalta a maga részét, hiszen egy adás-vétellel vegyes ingatlancserével 66 millió forint forráshoz juttatta a fürdőt. Így a társaság biztos, jó helyzetben várhatja a 2014. évet.
-A biztos, jó helyzetnek az egyik fontos pillére a vendégforgalmi létszám megtartása, sőt növelése. Szakemberek szerint ehhez nagyon fontos, hogy a fürdő közvetlen közelében legyen a kemping mellett szálláshely, hiszen a mai vendég azt szereti, ha fürdőköpenyben a szállodai szobából átsétálhat a medencébe. Szállodaépítési tervekről már hallottunk az elmúlt években, építkezés azonban eddig nem kezdődött. A közelmúltban azonban épp a Várkertfürdő vezérigazgatójától tudtuk meg, hogy az önök tájékoztatása szerint a fürdő közvetlen szomszédságában értékesítettek egy telket, és ismét elindult valami szállodaépítés ügyében.
-Én szállodaépítésről nem tudok és nem is szeretnék beszámolni, mert azonnal érkezne a kritika, hogy persze választási kampány következik és rögtön ilyen hírek születnek. Én a tényeket tudom mondani: az önkormányzat meghirdette értékesítésre a volt lőtér ingatlanját, egyébként azért most, mert 1993-ban, amikor önkormányzati tulajdonba került, egy húsz évre szóló korlátozás lépett életbe - a volt MHSZ területre -, ami megnehezítette ennek az elidegenítését. 2013-ban tudtunk szabadulni az ingatlantól, meghirdettük értékesítésre és a pályázat eredményes volt, egy pápai vállalkozás nyújtott be érvényes ajánlatot az ingatlanra. Az adás-vétel még nem zárult le, jelenleg egy telekmegosztási eljárás van folyamatban a pápai földhivatalban, de ezután a társaság tulajdonába kerül az ingatlan, és azt kívánom, hogy minden elképzelésük váljon valóra és mielőbb tudjanak építkezni. Egyébként az igaz, hogy a közeli szálláshely nagy segítség lenne a Várkertfürdőnek, a kempingben van huszonötezer körüli vendégéjszaka, legalább tizenötezer körüli fürdővendég érkezik onnan és minden egyes vendégre szükségünk van. Ugyanakkor megjegyezem, a pápai fürdő a 250-260 ezer látogatójával az ország nagyobb fürdői közé tartozik.
-Polgármester úr, az előbbiekben arról beszéltünk, hogy a város pénzügyi helyzetén nagyon sokat segített az adósságkonszolidáció, ami a következő esztendők gazdálkodására is jelentősen kihat, és nagyon fontosak a helyi gazdasági szereplők eredményei is. Ha mindehhez hozzákapcsoljuk az adósságátvállalással járó önkormányzati feladatot, a helyi gazdaságélénkítő program kidolgozását, akkor mi körvonalazódik?
-Az önkormányzatnak van egy gazdasági programja, amit mindig az adott ciklusra kell megalkotni, ezt mi 2011-ben meg is tettük. Most emellett az a kormányzati elvárás, hogy egy helyi gazdaságélénkítő, határozottabb gazdasági szervező tevékenységet felvállaló önkormányzat jelenjen meg. Ennek a stratégiáján dolgozunk most. Kollégáimat arra kértem, végezzünk el egy alapos állapotfelmérést és fogalmazzuk meg a stratégiai elképzeléseinket. Készítsünk egy előzetes anyagot, azt pedig széles körben tartott konzultáción tárgyaljuk meg a gazdasági élet szereplőivel, munkavállalókkal és a helyi közéletben véleményt formálókkal. Azaz én azt szeretném, ha ez egy olyan program lenne, amelynek a megalkotásában valamennyi párt számára lenne lehetőség arra, hogy az elképzeléseit megfogalmazza, és azt beilleszthessük, hiszen tudjuk, hogy valamennyi párt a munkahelyteremtést tartja a legfontosabbnak, és most itt lesz az alkalom, hogy ne csak a célt mondják meg, hanem annak megoldását is. A stratégiai célok egyébként egyértelműek, a helyi foglalkoztatás bővítését szeretnénk megjelölni, és a helyben megszerezhető jövedelmek bővülését, úgy, hogy ne csak a családok jövedelme bővüljön, hanem az önkormányzat adóbevételei is. Sok okát tudjuk megjelölni annak, hogy a helyi gazdaság fejlődésének milyen akadályai mutatkoznak és látunk olyan területeket is, ahol tudunk előrelépni. Csak egy akadályt mondok - ezt, ha a gazdasági társaságokhoz látogatunk, mindig elmondják -, ez pedig a műszaki értelmiség hiánya. Ma Pápán az autóipari beszállító cégekhez a környékbeli településekről jár át a műszaki értelmiség dolgozni, mert Pápán ilyen nagyon nincs. Pápán hagyományosan a humán értelmiségi minták öröklődtek és nem annyira műszaki értelmiségiek, tehát nekünk itt van a tennivalónk. Én olyasmiben gondolkodok, hogy a gazdasági társaságokkal közösen komoly ösztöndíjakat alapítsunk, hogy a főiskolások, egyetemisták a diploma megszerzése után ide jöjjenek dolgozni. Van egy másik téma is, tavaly kormánydöntés született a reptér kettős hasznosításának lehetőségéről. Ha nagyon szigorúan vesszük, már ma is van kettős hasznosítás, hiszen egy fapados légitársaság gyakorlórepüléseket végez itt a pápai légtérben és ez már egyfajta civil hasznosításnak számít. Mi azonban ennél sokkal többet szeretnénk, és célul kell kitűzni a gazdaságélénkítési programban azt, hogy kultúránként értelmezhető befektetési ajánlatokat fogalmazzunk meg. A kultúránként értelmezhető azt jelenti, hogy fogalmazzunk meg olyat, amit Amerikában értenek meg pontosan, olyat, amit Németországban és olyat is, amit a Távol-Keleten. Ha például egy amerikai befektetési ajánlatot akarunk összeállítani, abban sok olyasmit tudunk megjelölni, amit más magyarországi város nem. Így például a reptéren túl azt, hogy Budapest után Pápán van a legnagyobb amerikai kolónia hazánkban, hogy Pozsony Bécs és Budapest mellett Pápán működik amerikai iskola, működik egy amerikai gazdasági társaság és elmondhatjuk azt is, hogy városunkban a hétköznapokban megélt multikulturalizmus van, hiszen együtt élünk több száz külföldivel, és ami fontos, konfliktusok nélkül. Az önkormányzat számára nagyon fontos az is, hogy a már itt működő gazdasági társaságok fejlődjenek, és meg kell vizsgálnunk azt, hogy ebben miként tudunk szerepet vállalni. Egy példa: a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. a projektek lebonyolításában szerzett tapasztalatot, olyan szakemberek dolgoznak ott, akik uniós projekteket végre tudnak hajtani, így a pályázatok elkészítéséhez – természetesen üzleti alapon - tudunk segítséget nyújtani. Ezen túl vannak befektetésre alkalmas területeinek, amit az ide betelepülni szándékozóknak tudunk ajánlani. És van még egy terület, amiben látom az önkormányzat kezdeményező szerepét, ez pedig a humán erőforrás fejlesztése, vagyis a jelenleg munka nélkül lévők iskolai végzettségének növelése, ugyanis legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzett munkanélküliek százaira nagyon nehéz bármilyen gazdasági tevékenységet alapítani.
-A helyi gazdaság alakulásának fontos elemét jelenti a foglalkoztatottság mértéke, abból a szempontból is, hogy mekkora a városban a vásárlóerő, mekkora a kereslet a helyben meglévő szolgáltatások iránt. A statisztikák szerint a foglalkoztatottság mutatók az elmúlt évekhez képest sokat javultak 2013-ban és elérték a válság előtti állapotot.
-Ezt megerősítem. A 2013. novemberi adat az elmúlt négy évet tekintve a legjobbnak számít, akkor 6,46 százalékos volt a munkanélküliség. Óvatosan jegyzem meg, ha német üzleti körökben megemlítjük, hogy a munkanélküliség 6,46 százalékos, azt nem tekintik befektetési célpontnak, hiszen nehézséget okozhat a munkaerő toborzása. Nézzük csak meg az Audit Győrben, milyen erőfeszítéseket tesz, hogy 50 kilométeres körben vagy még annál távolabbról is munkavállalókat toborozzon. A 6,46 százalékos munkanélküliségi rátában a helyi gazdaság fejlődésén túl nyilván a közfoglalkoztatás is szerepet játszik, de mi is fontosnak érezzük, hogy a segély helyett munkát adjunk és a közfoglalkoztatás a munka világába való visszavezetés egyik jó eszközének látszik. Ráadásul a közfoglalkoztatásnak sok eredménye is van a városban, például a Tapolca revitalizációja - ami a Vízügyi Igazgatóság projektje - is egy közmunkaprogram keretében valósulhat meg.
-Mennyire tud élni maga az önkormányzat a közmunka programmal?
-Maga a polgármesteri hivatal is folyamatosan alkalmaz közfoglalkoztatottakat, a Városgondnokság pedig minden hónapban 25-30 közfoglalkoztatottal dolgozik. Ez volt az az esztendő ahol nem adtuk ki vállalkozásba a parkfenntartást, fűnyírást, hanem a Városgondnokság végezte a feladatot saját gépekkel, saját alkalmazottaival és közfoglalkoztatottakkal. Természetesen sokat lehet még javulni, de az év végére már kialakulni látszott egy ütőképes csapat, amely a következő években ezt a feladatot igen jó színvonalon el tudja látni. De még egy összefüggést szeretnék elmondani, amit megkerestem a Központi Statisztikai Hivatal nyilvános adatbázisában. Gyakran felmerül az a vád, hogy elmennek az emberek Pápáról. Ha megnézzük a KSH erről szóló adatait, azt látjuk, valóban mennek el a városból, de általában a városokból. 2001 és 2011 között Veszprémben 890 volt a vándorlási különbözet, vagyis ennyivel kevesebben érkeztek a városba, mint amennyien elmentek. Ez a szám Pápán 517 volt az említett időszakban, vagyis 517-tel többen mentek el, mint ahányan érkeztek. De mondok egy meglepő adatot: Ajkán 1667-tel többen mentek el, mint amennyien érkeztek, tehát a szomszéd városban - amely hasonló nagyságú, mint Pápa, ami nemzetközi főút mellett fekszik és igen komoly ipari hagyományai vannak – legalább háromszor annyian mennek el évente, mint Pápáról. Nyilván nekünk arra kell törekednünk, hogy ez a szám Pápa vonatkozásában csökkenjen és forduljon át pozitívba, de azt gondolom, hogy erre a javuló életkörülményekkel jó esélyeink vannak. De hadd említsek meg egy másik kutatást, melyet a Vértes András nevével fémjelzett Gazdaságkutató Intézet készített - mint tudjuk őt és intézetét nem nagyon szokták jobboldali elfogultsággal vádolni. Kutatásaikkal a vásárlóerő alakulását vizsgálják minden évben, és ezt a tanulmányt az önkormányzat minden évben meg is veszi. A 2012-es adat szerint – ez áll rendelkezésre - az egy pápai háztartásra jutó fogyasztás az országos átlag 98,2 százaléka, vagyis nagyjából az országos átlagnak felel meg, amit jó eredménynek tekinthetünk.
-Polgármester úr, ha a múlt esztendőt vizsgáljuk, nem hagyhatjuk ki, hogy a beruházásokról, fejlesztésekről beszéljünk. Melyek azok, amiket mindenképpen meg kell említeni?
-A Fő tér felújításához hasonló bonyolultságú, összetettségű és ahhoz hasonló érdeklődés által övezett beruházása még nem volt az önkormányzatnak. Nagyon sok kisebb-nagyobb akadályt leküzdve tudtuk lezárni a projektet, bár nyilván a Fő tér átalakulása a mai napig nem fejeződött be. A rekonstrukciót nagyon sok vita kísérte, két véglet van és közöttük még számtalan sok vélemény: van, aki szerint tönkretettük, van, aki szerint példaértékűen jól sikerült beruházás volt. Én azt gondolom, a Fő tér előnyére változott, sok város megirigyelné ezt a városközpontot. Nekem jobban tetszik ez a mostani állapot, mint a buszmegállós, parkolós, tujákkal benőtt, nyilvános vécével díszített nagy autóforgalmat bonyolító korábbi tér. A városrehabilitációs program részeként lett egy kiválóan működő mozink, ami bizonyítja, hogy nem kell más városokban elutazni a legújabb filmekért – akár 3D technikával készültekért sem - és lett egy szépen felújított városházánk, amit ugyancsak nagyon sokan megdicsértek.
-Ha már a mozit megemlítettük, ne feledkezzünk meg a jégpályáról sem, hiszen az is a belváros megújulását eredményező projekt része és bővíti a városban található szórakozási lehetőségek sorát.
-A Fő téren azt a célt tűztük ki, hogy az a város természetes találkozóhelye legyen, egy olyan hely ahová rendezvényekre vagy akár rendezvények nélkül is szívesen mennek az emberek. Nyáron ezt egy kicsit könnyebb megvalósítani, mert magától értetődő természetességgel nagyobb a forgalom, nagyon szépek a szökőkútjaink és talán már a kezdeti anomáliákon is sikerül túljutnunk. Télen ez a közösségszervező erő az adventi vásár mellett a jégpálya. Az adventi vásárral kapcsolatban is kaptunk kritikákat, hogy miért nem olyan, mint Győrben, miért nem akkora, mint Győrben. Mi azt gondoltuk, a pápai főtérhez nem illik az, hogy ott átmeneti időre egy plázát nyissunk, mi olyan adventi vásárt szerveztünk, ami szintén egy találkozóhely lehetett, ahol apróságokat, például kézműves termékeket lehetett vásárolni és meginni egy pohár forralt bort, és ahol lehetőséget tudtunk adni sok pápai közösségnek a fellépésre, akik szívesen szerepeltek. A jégpályának hasonló a funkciója, az üzembehelyezésével kapcsolatban számos probléma lépett fel, hiszen ez egy nagyon bonyolult műszaki berendezés, ami sok külső feltétel függvényében tud működni és eltartott egy-két hétig, amíg a stabil működést a kivitelező garantálni tudta. Ráadásul az is nehezítette a helyzetet, hogy soha nem látott időjárási körülményekkel kellett decemberben szembesülnünk, hiszen az elmúlt hetekben kétszer is megdőlt az országos melegrekord Pápán és volt olyan éjszaka, amikor plusz 10 és fél fok volt. Én azt hiszem, az első próbálkozások után a rendszer stabilan fog működni és legalább ötven-hatvan napig fogja szolgálni a pápaiakat. Ezt igazolja, hogy amikor szombaton ki tudott nyitni, igen nagy örömmel vették birtokba és több olyan pápait is láttam ott, aki bizonyos fórumokon előszeretettel kritizálta – hogy finoman fogalmazzak – ezt a létesítményt, de valahogy mégiscsak jól érezte magát, amikor megnyílt. Az első nap egyébként 278 belépőt váltottak és azt gondolom a szezon végére ez a szám sok ezerre fog nőni.
-Az adventi programsorozatot már említettük. Ha a fő teret abból a szempontból nézzük, hogy rendezvénytérként mennyire vált be, akkor mi mondható el? A Játékfesztivál volt ugye a Fő tér főpróbája, aztán ott volt a Cicege- és Bornapok és a Márton-napi program is.
-Úgy látjuk, a pápaiak szívesen használják a teret, nagyon sokan voltak a szilveszterkor is, de a korábbi koncertekről is elmondható ez. Én várom azt, amikor a kastély és a tér közötti munkaterület is megszűnik, és tényleg egészében miénk lehet ez a tér. Korábban is azt mondtam, ma is azt tartom, egyelőre próbálgatjuk a térben rejlő lehetőségeket, meg kell találnunk a legoptimálisabb megoldásokat, és meg kell szoknunk, hogy a Fő tér nem csupán a Nagytemplom és a Griff közötti terület, hanem van egy része a Korvin utca felől és van egy nagy része a kastély és a templom hátoldala között is.
-Az Esterházy-kastély felújítása hol tart egyébként?
-A kastély építése jól halad, télen is tudnak dolgozni a kivitelezők és azt reméljük, hogy tavaszra a két terület között már kialakul a rendezett kapcsolat, és arra készülünk, hogy az év második felében a kastélyt birtokba vegyük és ősztől már, mint turisztikai attrakciót üzemeltetni is tudjuk.
-E két legnagyobb beruházás mellett még melyek a kiemelkedők?
- Van elnyert pályázatunk a Szent István úti csapadékvíz elvezetés megoldására, ez várhatóan nyáron kezdődik majd meg. Megtörtént a hulladéklerakó telep rekultivációja, mellyel párhuzamosan lett egy tavunk, amit még nem vehettünk birtokba, hiszen csak félig van kész, de helyesen tette a Várkertfürdő – hiszen az ő területén van -, hogy a hulladéklerakó rekultivációjához eladta a földet, és azon túl, hogy ebből bevétele keletkezett, lett egy olyan tó, ahová ha belevezetjük a Várkertfürdő elfolyó termálvizét, egy szép látványtavat kapunk. Ez kedvelt kirándulóhely lehet, és ezzel a Belső-Várkert egyedülálló természeti adottságait tudjuk bővíteni a Külső-Várkert irányába. Meg kell említeni az óvodai projektet is, ami közel százmillió forint nagyságrendű. Az iskolák állami fenntartásba vételével az óvodai hálózat lett a legnagyobb intézményünk tíz tagóvodájával. Az elmúlt években három óvodát felújítottunk, ebben a projektben a másik hét óvodára is jelentős fejlesztés jutott, az pedig nagyon helyes, hogy az óvodapedagógusok éltek azzal a lehetőséggel, hogy szakmai továbbképzéseken vegyenek részt a projekt keretében.
-Az idei esztendőre milyen terveket kíván megvalósítani az önkormányzat? Melyek azok a feladatok, amiket el kell végezni?
-Számba vesszük az előttünk álló fejlesztési feladatokat, megfogalmazzuk a prioritásokat és igyekszünk minél több információt szerezni a 2014-ben indult új operatív programokról, vagyis arról, hogy a feladatok megoldásához melyik operatív programból milyen forrásokat remélhetünk. Ez alapján egy programozást kell készítenünk, hogy a következő hét évben milyen feladatokat milyen forrás bevonásával tudunk elvégezni. Van emellett néhány olyan beruházás, amely 2014-ben befejeződik, illetve elkezdődik. Feltétlenül meg kell említeni a pápai kórház fejlesztését, melyhez másfél milliárd forintot nyert el az intézmény. 2002-ben a főként diagnosztikai fejlesztés után a hotelszolgáltatások fejlesztésére már nem jutott pénz, most pedig ez utóbbi fejlesztésére is lehetőség lesz és a kétszázötven évesnél is idősebb kórházépületet lehet majd korszerűsíteni a mai kor igényei szerint. Ez az egyik legnagyobb és legfontosabb beruházás az idei évben. A kastély felújításának ez az üteme befejeződik, de keressük a további pályázati lehetőségeket az újabb ütemek megfogalmazásához és azokhoz a források megtalálásához, így például a kerítés helyreállításához, a kapu újrakovácsolásához, a kert rendezéséhez és lehetne még sorolni, hiszen ott még sok tennivaló van. Van előttünk egy másik fejlesztés is, amivel a stadion újulhat meg. Kedvezményezettjei vagyunk egy stadionrekonstrukciós programnak, és szeretnénk egy nagyon jól összeszedett programot megvalósítani. Nem annyira az extenzív bővítésére gondolunk, hanem inkább arra, hogy komfortosabb legyen, 21. századi körülményeket biztosítson, és nem csak a nézők számára, hanem elsősorban a pápai utánpótlás, a pápai fiatalok számára. Azt azért ki kell hangsúlyozni, hogy az egészségügyre, az egészségügyi ellátás fejlesztésére lényegesen több pénz jut, mint a stadionrekonstrukcióra.  Ezek mellett több kisebb, a lakóterületeket közvetlenül érintő beruházásokban is szeretnénk lényeges előrelépéseket tenni, hiszen úgy látjuk, hogy az adósságkonszolidációnak köszönhetően e területen is nagyobb mozgástere lett a városnak, kicsit több feladatot vállalhatunk 2014-ben, mint korábban.
-Mindezekhez jó munkát kívánok!

(Készült: a Pápa Városi Televízió felvétele alapján.)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!