A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek


2014-01-12 20:22:09  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek főképe
Ezen a hétvégén gyásznapot tartanak az ország minden részén. Lehajtott fejjel, összeszorult szívvel a magyar hadtörténelem legtöbb áldozatot követelő vereségére, az 1943. január 12-én indult, s végül a 2. magyar hadsereg összeomlásához vezető szovjet támadássorozat tragikus végkifejletére emlékezünk.
Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszáregyesület szervezésében megvalósuló rendezvény a pápai Református templomban istentisztelettel kezdődött, ahol a szép számban megjelenteket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott köszöntötte.
- Ennek az áttörésnek, az ezt követő harcoknak és kíméletlen fagynak a csaknem kétszázezres magyar haderőből 120 ezer katona esett áldozatául, köztük sok pápai és Pápa környéki. Hőseink mínusz 35-40 fokos hidegben napokig vívtak kétségbeesett, katonailag elképesztően egyenlőtlen küzdelmet: a magyar alakulatok nem kaptak támogatást a német csapatoktól, nem engedélyezték számukra a visszavonulást, a menekülő német egységek fedezetnek, ágyútölteléknek használták a magyar katonákat. Ők mégis kitartottak állásaikban, megtették, ami tőlük tellett, de a megfelelő elhárító fegyverek hiányában, a páncélosok elleni, szinte puszta kézzel való küzdelmekben eleve kudarcra voltak ítélve. Ma 71 év után itt vagyunk, lélekben a Don-kanyarban elvesztettekkel. A magára hagyott hadsereg katonáinak hősi halála nem lehetett fölösleges. Ha megerősítjük lelkünket, halálban is megdicsőülhet az a sok tízezer honfitársunk - mondta dr. Kovács Zoltán.
Az istentiszteleten Varga Lívia lelkipásztor, vallástanár hirdette az igét, Csemba Ákos szavalt, valamint a Légierő Zenekar zenélt.
Ezt követően az összegyűltek gyalog, emlékmenetben sétáltak át az Esterházy úton található II. világháborús emlékműhöz, ahol folytatódott az emlékezés.
Kincses László szavalatát követően Bolla Kálmán, a Pápai Huszáregyesület elnöke mondott beszédet. Mint fogalmazott, pontosan 71 évvel ezelőtt, 1943. január 12-e reggelén még nem sejtette a Don folyó védelmét ellátó magyar királyi II. honvéd hadsereg közel 200.000 katonája, hogy hamarosan a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája, a magyar hadtörténet legnagyobb veresége következik be, és ennek részesévé válik.
- Emlékezzünk az elesettekre, a sebesültekre, a szovjet hadifogoly táborokban sínylődőkre és az épen hazajöttekre is, akik rettenetes emlékeket hordozva éltek le egy életet. Akikről nem lehetett évtizedekig megemlékezni, hiszen fasiszta csatlósok voltak. De nem, ezt soha nem vállaljuk. Hősök voltak, katonák, akikre mindig alázattal és őszinte kegyelettel kell emlékeznünk.
Végül Gyóni Géza örök érvényű, igaz verséből idézett: „Küldjétek el őket csak egy éjszakára, hogy emlékezzenek az anyjuk kínjára. Csak egy éjszakára: Hogy bujnának össze megrémülve, fázva, hogy fetrengne mind-mind, hogy mealkulpázna, hogy tépné az inget, hogy verné a mellét, hogy kiáltaná bőgve: Krisztusom, mi kell még!...”
A II. világháborús katasztrófa emlékére rendezett programon részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Rádi Róbert kabinetvezető, Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Magasy Zsolt alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese és Pápa Város Képviselő-testületének tagjai.
A beszédet követően az emlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit a II. világháborús emlékműnél, majd a Szózat közös eléneklése után mécsesgyújtással rótták le tiszteletüket a hősök emléke előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!