Készül a megyei fejlesztési program


2014-01-11 23:46:43  | cikk: HuHa  | 


Készül a megyei fejlesztési program főképe
Jóváhagyás előtt áll a megyei területfejlesztési koncepció és megkezdődött a megyei területfejlesztési program előkésztése. Ezzel kapcsolatban kezdeményezett széleskörű egyeztetést a Veszprém Megyei Önkormányzat a megyei településeinek vezetőivel, jelentős gazdasági és társadalmi szereplőivel. A roadshow keretében a megye valamennyi kistérségét felkeresik az önkormányzat szakemberei, Balatonfüred és Balatonalmádi után  Pápán is megtartották a szakmai fórumot.
-Célunk, hogy a területfejlesztési program elkészítése során kialakuljon a konzultáció a megye valamennyi településével. Tájékoztatjuk a polgármestereket, társadalmi szervezeteket, nagyobb gazdasági társaságokat arról, hogy eddig milyen döntések születtek, hol tart a program elkészítése és még milyen feladatok állnak előttünk – mondta el a programsorozatról Fabacsovics Zoltán megyei főépítész, irodavezető. A koncepciót múlt év végén elfogadta a közgyűlés, most a fejlesztési program előkészítése a feladat, amit a pályázati kondíciók miatt február 28-ig el kell fogadnia a testületnek. Ugyanilyen fontos lesz tavasszal az ún. uniós részdokumentumok előkészítése, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal útmutatása alapján. A tervezési folyamat szeptemberben projektgyűjtéssel, projektgenerálással zárul majd, aminek az a célja, hogy a most megnyílt 7 éves uniós időszakban minél hatékonyabban tudják lehívni a forrásokat a megye önkormányzatai. Az irodavezető kiemelte, míg az előző időszak pályázatorientált rendszere sok kritikát kapott amiatt, hogy a települések nem azt fejleszthették, amire szükségük lett volna, hanem azt, amiről a pályázati kiírások szóltak, addig a most indult ciklusban a szükséges beruházási célokat kívánja támogatni a rendszer.
 A szakember azt is elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2014-2020 közötti időszakban a Veszprém megyére jutó forrás 21,5 milliárd forint, ezen túl pedig 17 milliárdos várostérségi keret is rendelkezésre áll, amiből 3 milliárd forint feletti összeg jut a Pápai Kistérségre. Unger Tamás alpolgármester - aki házigazdaként köszöntötte a Városházán megjelent polgármestereket és cégvezetőket – érdeklődésünkre arról tájékoztatott, a város szeretné az egészségügyi területet bővíteni, ezen belül a járóbeteg ellátás feltételeit javítani; megfogalmazott környezetvédelemmel kapcsolatos célokat, például a hulladékgazdálkodással kapcsolatban; vannak környezetvédelmi-energetikai hatékonysági célok; szegregációval, szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos célkitűzések és tervben vannak civil közösségek támogatásához kapcsolódó valamint helyi értéktárak kialakításáról szóló programok is.
A kistérségre vonatkozóan elsősorban esélyegyenlőségi és egészségügyi fejlesztési programok fogalmazódtak meg és közlekedésfejlesztési célokat határoztak meg a települések. A tanácskozáson a jelenlévők a tájékoztató előadás után feltehették kérdéseiket a készülő megyei területfejlesztési programmal kapcsolatban és azokat a fejlesztési ötleteket, elképzeléseket mondták el, amelyek bekerülhetnek a most kezdődött 7 éves időszakban megvalósuló megyei programok közé.
A szakmai tanácskozás annak az európai uniós projektnek a keretében zajlott és zajlik a megyei valamennyi kistérségében, melyet a területfejlesztési koncepció folytatásaként elkészülő területfejlesztési program kidolgozásához nyert el a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlése.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!