Sikeresen zajlik a Kortárs-Társas Irodalmi Találkozások rendezvénysorozat


2014-01-10 18:27:51  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Sikeresen zajlik a Kortárs-Társas Irodalmi Találkozások rendezvénysorozat főképe
A Kortárs-Társas Irodalmi Találkozások című rendezvénysorozat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ nyertes pályázatának, a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi és Ismeretterjesztés Kollégiumának pályázati támogatásával valósul meg szeptember és április között a város általános- és középiskoláiban. A pályázat keretein belül a diákok kortárs írókkal és költőkkel találkozhatnak, főként olyanokkal, akik akár az érettségi tételek között is szerepelnek.
Schmidt Orsolya, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársa érdeklődésünkre elmondta, a rendezvény nagy sikernek örvend. Szeptemberben Háy János, most Mátyus Alíz, január végén Grecsó Krisztián lesz a vendég, februárban pedig Laczkfi János jön el városunkba, a Tarczy iskolába. A programokra természetesen nemcsak a diákokat várják, hanem minden érdeklődőt.
A programsorozat második állomásán Mátyus Alíz író, lapszerkesztő, szociológus volt a vendég a Pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban, ahol a könyvtár szinte zsúfolásig telt érdeklődőkkel. Mátyus Alíz a Megkésett tavasz, el se jött tél, nemrégiben megjelent kötete kapcsán a beszélgetett a jelenlevőkkel. Az írónőt Kerpel Péterné, a humán munkaközösség vezetője mutatta be, a kötetből a petőfis diákok olvastak fel részleteket.
Az írónő elmondta, hogy Zalalövőn született, kilenc hónapos volt, amikor a család Pápára költözött, s itt élt 18 éves koráig. Iskolai tanulmányait az I. számú Leányiskolában, majd a Petőfi Gimnáziumban folytatta. Most visszatérhetett az alma máterbe, ahová nagyon szeretett járni.
- Ezekben az években kevésbé a környezettel, sokkal inkább a töltekezéssel voltam elfoglalva. Rengeteget olvastam és nem voltam az az „igazi” középiskolás, aki mindig csatangol, udvaroltat magának. Nem volt igazi diákéletem, azt az egyetemen éltem meg – mondta Mátyus Alíz.
A tizedik megjelent kötete, a Megkésett tavasz, el se jött tél című novellás-és esszékötet, melynek borítóját fia készítette. A legutóbbi kötetében novellistaként szerepelt, írásai sűrű atmoszféráját a természethez, a tájhoz, az élet színhelyeihez, az emberhez való intenzív kapcsolata teremtette meg. A Megkésett tavasz, el se jött tél című kötetben szaporodnak a gondolati szálak, s miközben felvonultatják már korábban megnyilvánuló erősségeit, ezek az írások a novellák és esszék határmezsgyéjén mozognak. Esszénovellák, melyek úgy világítanak meg új összefüggéseket, ahogy műfajtiszta írások sosem képesek rá.
Az írónő életében több jubileumi évforduló is van az idén, hiszen tizedik kötete jelent meg, 40. éve kötődik a Nemzeti Művelődési Intézethez, valamint 100. lapszámát jelentette meg az intézmény. A tíz könyvből az elsők szociográfiák, a cezúrát Bence fia születése adta, majd szépirodalom következett.
Mátyus Alíz elárulta még, a jövőben egy mesés esszékötetet fog írni, amilyet még nem írt, s melynek címe az lesz : Viszonyok és helyzetek.
A tizenegyedik kötet várhatóan tavasszal fog megjelenni, melyben az édesapja hadinaplóját mutatja be.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!