Sikeres évet zárt a Kékfestő Múzeum


2014-01-08 22:32:13  | cikk: Babos Petra  | 


A magyar vidéki múzeumok ügyeit tavaly január elsejétől teljes mértékben átszervezte a jogszabályi környezet. A megyei múzeumi hálózatokat megszüntették, s mindazon kiállítóhelyek, amelyek ebben benne voltak, a területileg illetékes önkormányzatok fenntartásába kerültek. Pápán ennek következtében a Gróf Esterházy Károly Múzeum egyesült a már a város tulajdonában lévő Kékfestő Múzeummal. Ez a városi múzeumi szervezet a Gróf Esterházy Múzeum nevet kapta, telephelyként a Kékfestő Múzeummal. A tavalyi év eseményeiről dr. Nagy L. István múzeumigazgató számolt be hírportálunknak.
- A múzeumban két állandó kiállítás is működik, a kékfestést bemutató tárlat, illetve Bódy Irén művész kiállítása. Ezek mellett természetesen olyan változatos tárlatokat próbálunk kínálni, ami többféle érdeklődést is kielégít, így többen ellátogatnak a múzeumba.
A 2013-as év a Szemnek szép kelmék című kiállítással indult, ami a nemezeket mutatta be. Ezt követte Dénes Sándor szőnyegkiállítása, a nyár közepén az ország legjobb keramikusait felvonultató tárlat volt a múzeumban, majd pedig a Születés kiállítás érkezett hozzánk, ami a mai napig is látogatható.

A Kékfestő Múzeumban már több éve hagyomány a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő kékfestő tábor. A tábort több alkalommal is megszervezték az elmúlt nyáron, sok-sok érdeklődővel. A nyári táborban főként általános iskoláskorú gyerekek vettek részt. A csoportokban nemezeltek, kerámiáztak, de nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a népmesével megismerkedjenek a gyerekek, így meséltek is nekik. A tábort az idei évben is szeretnék megszervezni. Dr. Nagy L. István elárulta azt is, hogy az idei évben a régész tábort is szeretnék megszervezni egy középkori falu feltárásával.

A Kékfestő Múzeumban már évekkel ezelőtt megkezdődött a múzeumpedagógia kialakítása és fejlesztése. Tavasztól egy megújult, több korosztályra tervezett múzeumpedagógiai kínálatot terveznek, amin jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Az idei évben ugyanis nagy figyelmet fordítanak a múzeumpedagógiára, hiszen egyre nő erre az igény a múzeumlátogatók körében. A kiemelt célcsoportok az iskolások és a kirándulók lesznek.

A 2013-as évben diákmunkásokat is alkalmazott a múzeum, ami egy fontos eredménynek számít, hiszen a tanulók megismerkedtek az intézménnyel és megkedvelték az ott folyó munkát, melyről később beszámoltak osztálytársaiknak.
A tavalyi év fontos eredménye volt még az önkéntes tanfolyam, amelyen a jelentkezők megismerkedtek a pápai nevezetességekkel. Az önkéntesség a társadalom fontos szegmense. A polgárok ilyenkor szabadidejüket áldozzák fel egy-egy kulturális célért. A tanfolyamon a résztvevők elméleti és gyakorlati képzésen sajátíthatták el a tárlatvezetés apró fortélyait.
- Örömmel mondhatom el és köszönetemet fejezem ki a munkájukért, hiszen sokat segítettek nekünk, többek között a Múzeumok Éjszakáján. Egy sikeres TÁMOP projekt keretein belül régész szakkört indítottunk egy iskolában, ami szintén népszerű volt, a diákok nagy számmal és örömmel vettek részt benne. Az idei évre tervezünk egy olyan kiállítást, ami a régészeti ásatásokban kinyert lelteket mutatná be.

A Kékfestő Múzeumnak és az Óbudai Textilmúzeumnak a fenntartója volt a Textilmúzeum Alapítvány. Mivel mind a két intézmény a területi önkormányzat fenntartásába került, ezért az alapítvány fenntartása okafogyottá vált. Az alapítvány megszűnik, így a kuratóriuma úgy döntött, hogy az alapítvány számláján megmaradt összeget a két múzeum között megosztja, 50-50 százalékos arányban. Ebből a pénzösszegből a Kékfestő Múzeum is részesült. Az összeget meghatározott célokra lehet fordítani, többek között meg kell szervezni a Kékfestő Mesterek Találkozóját, a gyűjteményt kell gyarapítani, illetve kékfestő katasztert lehet belőle létrehozni.
- Első körben az lesz a feladatunk, hogy felmérjük a magyar közgyűjteményekben lévő kékfestő anyagot, ami sokéves munka lesz. Ennek eredményeként egy országos kékfestő katasztert tudunk kialakítani, tárgyi, írott és audiovizuális forrásokat felhasználva. Az elnyert összeg közel 4 millió forint - tájékoztatta hírportálunkat a múzeumigazgató.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!