Sulimoped – megkezdődött az elméleti oktatás


2014-01-06 23:17:17  | cikk: HuHa  | 


Sulimoped – megkezdődött az elméleti oktatás főképe
Ma délután megkezdődött a Sulimoped elnevezésű segédmotor-kerékpáros tanfolyam elméleti oktatása. A programban Pápáról és környékéről negyvenöt általános iskolás vehet részt és a tanfolyam végén, a vizsgákon megfeleltek AM kategóriájú segédmotor-kerékpár vezetésére jogosító vezetői engedélyt kapnak.
A kezdeményezést már a múlt évben elindította az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, az akkor még kísérleti jellegű, csak néhány megyében bevezetett lehetőséget 2014-re az ország valamennyi megyéjére kiterjesztették. Veszprém megyében a pápai járás kapta a lehetőséget, hogy a teljesen ingyenes, a rendőrség finanszírozásában megvalósuló programban részt vegyen. Ilyen előzmények után hirdette meg novemberben a VBB és a Pápa Rendőrkapitányság azt az előválogatót, melyen a Pápai Tankerület iskoláiból és Devecserből közel hetven diák adott számot közlekedési ismereteiről és kerékpáros ügyességéről. A hetven diákból a legjobb 30+5 fő vehet részt a képzésen az eredeti kiírás szerint, az oktatás lebonyolítására kiírt pályázaton nyertes képző cég ajánlata alapján azonban lehetőség nyílt arra, hogy az elméleti oktatáson 45 diák vegyen részt. Az elméleti képzést végül 43 általános iskolás kezdte meg ma délután.
-Az oktatást csoportbontásban végzi a képző cég, a diákok két csoportban hetente két alkalommal, délutánonként járnak az elméleti képzésre három héten keresztül – mondta el hírportálunknak Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. Az oktatás teljesen megfelel annak a járművezetői képzésnek, melynek végén a hallgatók AM kategóriás járművezetői engedélyt szerezhetnek, hiszen a Sulimoped tanfolyam végén a résztvevők is ilyet kaphatnak a sikeres vizsgák után. Ezzel a jogosítvánnyal egyébként a segédmotor mellett 16 éves koruk felett a diákok kerti traktort és állati erővel vont járművet is vezethetnek.
-A képzésen mindent meg kell tanulniuk a diákoknak, amit más járművezetői tanfolyamon, az oktató előadásai mellett egy kód segítségével interneten keresztül otthon is tanulmányozhatják a tudnivalókat és teszteket tölthetnek ki, január 28-án pedig már élesben vizsgáznak elméletből – tájékoztatott a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A legsikeresebben vizsgázó harminc fő tavasztól gyakorlati képzéssel folytatja a tanfolyamot és a tanév végére jogosítványt szerezhet.
Az első elméleti órán a diákok az úttal, járművekkel kapcsolatos alapfogalmakról tanultak, megismerték a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait és a járművek felosztásával ismerkedtek. Simon Vanda, az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 14 éves tanulója aktívan vett részt az órán. Mint mondta, édesapja példáját akarja követni, ezért jelentkezett a tanfolyamra.
-Apukámnak is van ilyen motorja és nagyon tetszett, ahogy ment vele. Mindig szerettem volna megtanulni ezt én is, így amikor jött ez a lehetőség, jelentkeztem - mesélte. Vanda egyébként a hatodik helyen végzett az előválogatón, arra is komolyan készült és nagy figyelemmel vett részt az első órán, hiszen szerinte az elméleti vizsga lesz a nehezebb. Vágya, hogy a tanfolyam végén jogosítványt kapjon és reméli, hogy apukája az egyik motorját neki adja majd.
Császárné Elek Veronika arra hívta fel a gyerekek figyelmét, azért mert elkezdték a tanfolyamot - aminek a végén remélhetőleg vezetői engedélyt kapnak -, senkinek ne forduljon meg a fejében, hogy akár egyedül, akár az apával vagy baráttal elkezd már most segédmotoros-kerékpárt vezetni. Ez ugyanis egyrészt szabálysértés, másrészt az is felelősséggel tartozik, aki a járművét vezetői engedéllyel nem rendelkező személynek átadja. Ha pedig a tulajdonos tudta nélkül viszi el a gyermek a motort, az jármű önkényes elvétele szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül és akár járművezetéstől való eltiltást is eredményezhet. Gyakorolni csak magánterületen, például a bekerített udvarukban szabad, közforgalmú úton és közforgalom előtt megnyitott magánterületen azonban tilos a vezetői engedély megszerzéséig.
A Sulimoped programban holnap a csapat másik fele kezdi meg az elméleti képzést és három hét múlva már vizsgáznak is a diákok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!