Mulattak a mulattatók - összejöttek a tánczenészek


2014-01-05 22:02:39  | cikk: HuHa  | 


Mulattak a mulattatók - összejöttek a tánczenészek főképe
Életük egy része mások szórakoztatásáról szól, hétvégenként, ünnepnapokon, lakodalmakban, falunapokon és búcsúi bálokon míg mások mulatnak, addig az ő dolguk az, hogy ehhez a mulatsághoz a zenét szolgáltassák. Évente egy este azonban az övék és ekkor ők azok, akik akár táncra is perdülnek, legalábbis így gondolta ezt néhány évvel ezelőtt Kovács Arnold, alias Mc Arnie, amikor kitalálta a zenésztalálkozót. A néhány éven át visszatérő közös este 2010-től szünetelt ugyan, Arnold, - aki immár negyedszázada tevékenykedik zenészként, hiszen 1988. december 31-én volt az első bulija - azonban most felélesztette ezt a kedves kezdeményezést. Összehívta a régió tánczenészeit, hogy töltsenek el együtt egy kellemes estét. Így aztán péntek este Sopronból, Csornáról, Hévízről, Celldömölkről, Szentgotthárdról, Ajkáról és természetesen Pápáról és környékéről is érkeztek olyan zenészek, akik élőzenét játszanak a különböző rendezvényeken. Az Antonio Restaurant & Panzióban tartott vacsorán Kovács Arnold és ifjú kollégája, Pap Attila köszöntötte a vendégeket, a finom vacsora után pedig vidám beszélgetésé, emlékidézésé no és persze zenélésé volt a főszerep. Az estnek „sztárvendége” is volt, Sláger Tibó – akinek nevéhez számos népszerű dal fűződik zeneszerzőként és szövegíróként is -, aki azonban nem sztárként, hanem barátként érkezett a vidám társaságba. A késő éjszakába nyúló program elején a két szervező mesélt a zenélésről és a zenészéletről. 
-Hiányoztunk már egymásnak, ezért élesztettük újjá ezt a találkozót - kezdte a beszélgetést Kovács Arnold.
-De hát ti riválisai vagytok egymásnak!
-Persze, hogy azok vagyunk. De ezt úgy kell elképzelni, mint például Hamiltont és Schumachert, ők is riválisok, mindketten győzni akarnak, de emellett még barátok. Mi is így vagyunk, mindenki meg akar hódítani egy falut, egy közönséget, de azért még lehetünk barátok. Ha Attila barátom zenekarának, a Jambo-nak vagy egy sikeres rendezvénye én annak örülök. Egyébként pedig nagy ez a piac és elférünk rajta nagyon sokan és nem kell feltétlenül kinyírnunk egymást ahhoz, hogy érvényesüljünk – nevetett.
-Mit jelent az, hogy nagy a piac? Hol van lehetősége a tánczenészeknek zenélni?
-Elsősorban köszönet azoknak a rendezvényszervezőknek - akik kicsit a diszkókorszak lecsengésével, hiszen ez öt évente cserélődik – ismét felkarolják az élőzenét. Bevállalják a zenekarokat is. Van itt olyan kolléga, aki egy hattagú zenekart alakított és van rá igény. Ott a rengeteg lakodalom – a 80-as évek generációja most érett meg erre, aztán a vacsorás rendezvények, ahol meg tudjuk mutatni magunkat. Három évvel ezelőtt szinte sírtam, hogy a diszkó elnyom mindent, és bezárnak a szórakozóhelyek, nem lesz hol játszanunk. Most optimista vagyok és örülök, hogy egyre több a lehetőségünk.
-Mitől lesz jó ez a fajta zene, miben kell jónak lennie a zenésznek, főleg akkor, ha egy szintetizátorral áll ki?
-A manuális tudás nagyon fontos – mondja Arnold és Attila komolyan bólogat hozzá. – A technika használata viszont nem ördögtől való dolog. A Yamaha gyár nem Magyarország kedvéért fejlesztette ki a Tyros hangszercsaládot, hanem a nagyvilág kedvéért, hiszen a világon mindenhol van igény a tánczenére. Nem biztos, hogy mindenhol elfér egy zenekar – fizikai korlátok vannak, és nem biztos, hogy a szervezők meg tudják fizetni egy zenekar gázsiját. Egy házibulin, lakodalmon, születésnapi partin tökéletesen megfelel az egyszemélyes formáció, ha az élőben játszik. Az élő zene alatt pedig azt értem, igenis tessék eljátszani élőben a Homokórát, a Kék a szemét, a Táncolj cigánylányt sőt a Zoltán Erika egyveleget is és lehetőleg mindent! Lehet dobgépet használni, lehet akkord gépet használni, de tessék élőben játszani. Nekem ez a vesszőparipám! Én például nagyon örülök, hogy most egy olyan hangszerem van, amin - mint a tévéstúdióban a súgógép – olvasni tudom a szöveget, lapozni tudok, sőt könyvtáron belül bármelyik dalszöveget azonnal elő tudom hívni. Nem kell kottaállvány, nem rúgják föl, csodálatos. Van beépített vokálgépem, nem kell külön cipelnem. Nincs ezzel semmi baj. Mindettől függetlenül egyre több az olyan formáció, ahol megjelenik a dobos, a gitáros, a basszusgitáros – Vági Gergőék például teljesen élő zenekarral játszanak báli zenét, tánczenét és szenzációs, amit csinálnak. Magam is eljárok megnézni őket és bizony tanulok is – magyarázza lelkesen Mc Arnie, Pap Attila pedig közbeszúrja, ő is sok ötletet kap tőlük.
-Mi a divat ma az ilyen tánczenés rendezvényeken? Vannak olyan dalok, amik nélkül nem múlhat el buli?
-Mi a Jambo zenekarral bulizenészek vagyunk. A repertoár felét mindenhol elő lehet adni, a mulatós zene, a slágerzene, a diszkózene mindenhol megy. De figyeljük a közönséget is, melyik stílus az, ami tetszik, mire táncolnak inkább és az eljátszott dalok másik felét azokból válogatjuk. A mulatós zenék most nagyon mennek – árulja el Attila, a zenekar frontembere és Arnold helyesel – Minden buli más és más, és nagyon fontos, hogy felismerjük, mire van igénye az adott közönségnek.
-Azt hozzá kell tenni, mivel mi a szolgáltató iparban dolgozunk, az a dolgunk, hogy tiszteletben tartsuk és alázattal közelítsük meg a közönség igényeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az autóban ugyanezt hallgatjuk, vagy otthon a Nóta tv-t nézzük naphosszat. Én például nagyon szeretek reggae zenét vagy rock and rollt hallgatni – fűzi még hozzá.
-A zenészek élete sem könnyű. Minden hétvégén, jó esetben pénteken, szombaton sőt búcsúkor vasárnap is menni kell és hajnalig mulattatni a közönséget. Hogy bírják ezt a feleségek, barátnők, családtagok?
-Biztos, hogy nem könnyű nekik és okozhat ez feszültségeket is – mondja komolyan Arnold – a zenészkollégák egy része szakmabelit választ, akkor azért jobban tolerálható. De étterembe, moziba el lehet menni hétköznap is, és ne feledkezzünk meg arról, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik hétvégén és ünnepnap is dolgoznak. Meg lehet ezt oldani békében is. Az én fiam például katona és van arra forgatókönyv, ha karácsonykor vagy szilveszterkor dolgozik, akkor hogy jön össze a család.
-Hogyan bulizik egy zenész, aki hétvégéről-hétvégére, rendezvényről-rendezvényre másokat szórakoztat?
- Vad, duhaj módon – nevetnek mindketten – mi a hétköznapi életben is vidám emberek vagyunk, összetartunk, barátok vagyunk. Eljárunk meghallgatni egymást és ott kieresztjük a gőzt. Amikor mi vagyunk a zenét szolgáltatók, akkor igyekszünk viselkedni, kiábrándító is lenne, ha egy lakodalomban a zenész lenne a legrészegebb. De ha mulatunk, akkor megadjuk a módját, szerintem ma is így lesz!
-Itt a zenésztalálkozón is látok egy szintetizátort. Ez azt jelenti, hogy ma este valaki büntetésben lesz és neki kell zenélni?
-Itt ma mindenki büntetésben lesz! – mosolyog Attila, Arnold pedig már magyarázza is – itt a büntetés az olyannyira nem büntetés, hogy jutalom! Lesz még egy másik szintetizátor, gitár, sőt harmonika is. Lehet, hogy az elején lesz szemérmeskedés, de hogy a vége egy nagy örömzenélés lesz, az biztos. Hiszen mi imádunk zenélni!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!