Dalba foglalt versek és hópehely balerinák – ünnepi hangulat advent negyedik hétvégéjén


2013-12-22 00:05:12  | cikk: HuHa  | 


Dalba foglalt versek és hópehely balerinák – ünnepi hangulat advent negyedik hétvégéjén főképe
A negyedik szál gyertya meggyújtására készülve ismét fellépők sora várta a Fő térre kilátogatókat már péntektől. A Gyertyafényes advent e hétvégi programsorozatát a Szivárvány Óvoda Narancs csoportja nyitotta pénteken délután, őket a Tókerti Óvoda nagycsoportosai, a Tarczy Lajos Általános Iskola 3. a osztályosai és a Huszár Lakótelepi Óvoda óvónőinek karácsonyi összeállítása követte, de a fellépők között szerepelt a Petőfi Sándor Gimnázium 12. b osztálya és a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttese is. A vásárban kézművesek kínálták portékáikat és a gasztronómiai élvezetekről sem kellett lemondaniuk a műsort megtekintőknek. Ma délután aztán újra benépesedett a tér nyugati és északi oldalán kialakított adventi vásártér, az ünnepre hangolódásért érkezők kézzel készített ajándéktárgyakat vásárolhattak, a gyermekek pedig akár maguk is készíthettek ajándékot, karácsonyfadíszt a Szent István Római Katolikus Iskola épületében tartott kézműves foglalkozásokon. A játszóházban minden iskolából képviseltetik magukat pedagógusok, akik segítenek a gyermekeknek az ajándéktárgyak elkészítésében, de önkéntesek is csatlakoztak hozzájuk. A kedves elfoglaltságot jelentő programon sok család megfordult és nemcsak a gyermekek, de a szülők is szívesen vagdosták a színes papírokat, ragasztották a különböző figurákat és gyermeki lelkesedéssel vetették bele magukat a kézműves tevékenységekbe – tudtuk meg Horváthné Bátor Máriától, a négy hétvégén át tartó program szervezőjétől.
-Ma pillecukorból és csokoládémázból készíthettek hóembert a gyerekek, egy másik asztalnál karácsonyi kosarakat állíthattak össze díszes papírból fenyőággal, mikulásvirággal, de fehér papírból kivágott, karácsonyfára akasztható hópehely balerinát és karácsonyfadíszeket is alkothattak az apróságok.
A foglalkozásra érdemes elvinni a gyermekeket holnap is, hiszen minden nap más és más tárgyakat alkothatnak és vihetnek haza a kicsik. Így az elmúlt hetekben többek között tucatnyi mézeskalács gyertya, nagymamáknak ajándékozható gondolatlekvár és farmer és csipkedíszítésű ceruzatartó is készült.
-A legnehezebb az volt, hogy minden napra más tevékenységet találjak ki, olyanokat, amik nem túl költségesek, és amit a kisgyermekek is el tudnak készíteni, hiszen a cél az volt, hogy érdemes legyen minden szombaton és vasárnap visszatérni a családoknak és mindig érdekes alkotnivalót kínáljunk. Minden nap négyféle tevékenységet kínálunk, így az advent idején huszonnégy féle ajándékot, díszt, karácsonyi apróságot csinálhatnak a kézműves játszóházba betérők.
S míg az aktív elfoglaltságot választók a katolikus iskolában tevékenykedtek, mások a színpadi produkciókat nézték végig forralt bort kortyolgatva, kürtőskalácsot majszolva, beszélgetve vagy éppen a felcsendülő ismerős dallamokat dúdolva. A műsorban a katolikus iskola Alkat színjátszó köre a betlehemi történetet idézte fel mai fiataloknak szóló formában, majd a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara és Irodalmi Önképző Köre teremtett karácsonyi hangulatot. A Munkácsy Zenestúdió a könnyűzene világának ismert karácsonyi dalait adta elő műsorában, az estét pedig a Kávészünet zenekar fellépése zárta. A különleges irodalmi és könnyűzenei élményt nyújtó együttes két frontembere, Popovics György és Németh Ferenc arról mesélt hírportálunknak, hogy nyolc évvel ezelőtt egy kollégiumi szobában ülve született meg a zenekar ötlete és az első időben duóként léptek fel, aztán bővült a megzenésített verseket előadó csapat létszáma, ma pedig már többféle formációban, akár zenekari felállásban, kóruskísérettel is népszerűsítik, hogy a versnek mindenütt helye van. Pápára négyes felállásban érkeztek és olyan megzenésített verseket hoztak el, mint Ady: Párizsban járt az ősz, Juhász Magda: De jó lenne, Csanád Imre: A karácsony fája című versek, de nem maradhatott ki a repertoárból legismertebb daluk, a Csonka vers sem.
-A célunk az, hogy a mai modern zene segítségével közelebb hozzuk a diákokhoz az irodalmat, a verseket. Erre találtuk ki az Trendhagyó irodalomóra nevű műsorunkat, amivel járjuk az iskolákat. Mostanra már bejártuk az egész országot, az iskolákon kívül felléptünk kávézókban, éttermekben, fesztiválokon és szeretnénk eljutni a határon túli magyarokhoz is. Nemcsak Erdélybe, Felvidékre, de Amerikába, Franciaországba és Angliába is.
A Kávészünet zenekar alapítótól azt is megtudtuk, a zenébe illesztett verseket ők választják ki, néha csak spontán ötlet alapján, máskor egy adott tematikához keresve költeményeket. A dal is változó módon születik, olykor előbb a kiválasztott versből megszülető gondolatok inspirálják a zene megkomponálását, de olyan is van, hogy előbb van meg a dallam és ahhoz találják meg megfelelő verset. A legfontosabb azonban az számukra, hogy őszinte legyen a produkció és a vers mondanivalóját a könnyűzene segítségével is vissza tudják adni.
-Nagyon sok visszajelzést kapunk a fiataloktól, hogy általunk megszeretik a verseket és ötösre felelnek belőlük a korábbi hármas helyett. Erről egyébként felmérést is készítünk.
Az egyik tehetségkutató műsorban elért sikerük után a zenekar egyre népszerűbb, idén több mint száznegyven fellépésük volt, az utolsó ma este városunkban. A kultúra fiatal nagykövetei (2010-ben a Magyar Versmondók Egyesülete által rendezett Kaleidoszkóp Versfesztivál alkalmával kapták ezt a címet) mint mondták, a karácsonyi készülődés számukra most kezdődik igazán és családjukkal, pihenéssel töltik az ünnepet.
A karácsonyra hangoló programsorozat holnap, advent negyedik vasárnapján zárul, a kézműves játszóház 16 órától várja a családokat, a színpadi produkciók fél ötkor kezdődnek, a város adventi koszorújának utolsó gyertyáját pedig fél hatkor gyújtja majd meg Boncz Zoltán, a Sarokkő Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!