Trio Divertimento: Klasszikus megoldás a szórakoztató zenében


2013-12-21 07:50:19  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Trio Divertimento: Klasszikus megoldás a szórakoztató zenében főképe
A Trio Divertimento zenekar a pápaiak körében már ismert lehet, főleg az Esterházy-bálból, hiszen ott már bemutatkoztak kellemes dallamaikkal. Péntek este a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében kápráztatták el a közönséget klasszikusokkal, Haydn és Vivaldi darabokkal. Az est során karácsonyi dallamok is felcsendültek.

A Trio Divertimento a pápai Bartók Béla Zeneiskola tanáraiból áll. A triót négy évvel ezelőtt alakították azzal a céllal, hogy legyen a városban egy olyan együttes, amelynek tagjai a klasszikus szórakoztató zenét helyezik előtérbe.
Szabó Tamás, a trió egyik tagja érdeklődésünkre elmondta, a kastélyban már fellléptek, de terveik között szerepel, hogy a város több helyszínén is megfordulnak.
- A zenei barokk Magyarországon nem tükrözi vissza a nyugat-európait, mert úgynevezett kastélymuzsikát játszottak a zenészek. A főúri kastélyokban és az egyházi főméltóságok rezidenciáiban nem volt arra fedezet, hogy muzsikusokat tartsanak. Az a zenei barokk, amiről beszélni szoktunk, 1600-tól 1750-ig tartott. Az építészeti barokk, amelyben a kastély is épült, az 1800-as évekkel zárul. Az átmeneti időszakban sem a barokk, sem a klasszikus stílus nem érvényesült. Ekkor nagyon sok szórakoztató zenét, vagyis divertimentot komponáltak a főurak vasárnap esti szórakoztatására. Innen jött a mi triónk elnevezése is, ugyanis három zenész játszik nálunk is, Hetyeiné Lugosi Johanna fuvolán, Némethné Farkas Nóra gordonkán, míg én, Szabó Tamás hegedűn. A divertimento a legkülönbözőbb műfajú és hangszer-összeállítású szórakoztató zenei gyűjtemények elnevezése a 17. század végétől a 18. század közepéig - mondta Szabó Tamás.

A trió vállal fellépéseket, esküvőkön, bálokon és egyéb rendezvényeken.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!