Hajléktalanok karácsonya: „Az ünnepek erősítik hitünket, összetartozásunkat, közösségünket”


2013-12-19 19:41:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Hajléktalanok karácsonya: „Az ünnepek erősítik hitünket, összetartozásunkat, közösségünket” főképe
 Az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) Kisfaludy utcai Hajléktalanok Átmeneti Szállásának épületében tartották ma délelőtt a hajléktalanok karácsonyát. A szállás 1993 óta működik, jelenleg 24 lakója van, de a téli időszakban plusz 6 férőhellyel bővítették.  A megjelenteket Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője köszöntötte, aki Böjte Csaba szavait idézte.
Böjte Csaba szerint biztatni kell az embereket arra, hogy ne engedjék el egymás kezét. Az egymás közötti békesség, a kölcsönös megértés rendkívül fontos a mai világban. Egység nélkül nincs eredmény. Advent van! A határtalannak tűnő éjszakában mit ér meggyújtani egy pislákoló lángot? Nem tudom. Csak azt tudom, hogy égni kell. Hogy újra kell kezdeni minden vesztes csata után. Hogy bármi is történt, fel kell állni, és újra fellobbantani a fényt, a szeretetet, a jóságot, az erényeket. Égni kell, még ha önmagadat égeted is fel. A nehézségek, a gondok a létért való küzdelem erősíti az embert. Az advent kitűnő lehetőséget ad lelki megtisztulásra. A ferences atya a hegyi patakok bölcsességével példázott, hogy zavaros lesz a patak vize, ágat, levelet visz, és mindig tisztítja önmagát. Hozzon a kis Jézus szabadságot, békességet, kegyelemteljes karácsonyt - hangsúlyozta Oláh Márta.
A műsorban közreműködött Kurcsics Ádám gyönyörű énekkel, valamint Prém Adél verssel.
Velniceru Krisztina munkatárs egy megható történetet olvasott fel, majd Unger Tamás alpolgármester is szólt az egybegyűltekhez.
Nagyon sokfélék vagyunk. Akár itt ebben a kis helyiségben, akár egy városban, országban, de ilyenkor adventkor és karácsonykor mindenki egyformán gondolkodik. Kicsit mindenki csendes várakozással várja a karácsonyi ünnepeket. Ez a várakozás sok szeretettel, békével telik meg. Ilyenkor még jobban felerősödik bennük ez az érzés, amit Juhász Gyula egyik versének utolsó sora jól kifejez. Szerencsés lenne, ha ez nemcsak karácsonykor, decemberben történne így, szerencsés lenne, ha a karácsony szelleme végigkísérné az egész évet. Amikor karácsony idején egy kicsit érzékenyebbek vagyunk embertársaink iránt, nagyobb szeretettel fordulunk hozzájuk, meglátjuk bennük sokszor azt a jót, amit az év során nem, vagyis felelősséget érzünk irántuk, akik kicsit elesettebbek nálunk. Ezt a felelősséget felvállalva szeretnénk az ünnepek idején megörvendeztetni őket, szeretnénk nekik örömet szerezni - mondta Unger Tamás.
Végül áldott, békés ünnepeket kívánt mindenkinek.
Ezt követően Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője átadta az ajándékcsomagokat.
Oláh Márta érdeklődésünkre elmondta, az adventi időszakban a Református Nőszövetség szeretetvendégségre invitálta a fedél nélkülieket a megújult imaházukba, valamint hozzáfűzte még, a karácsonyfa alatt sok szép ajándék várt a lakókra. A pápai Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány édességcsomagot, az Egyesített Szociális Intézmény hidegélelmet biztosított, a Nehéz Légiszállító Ezred katonái ruhagyűjtést szerveztek, illetve a Demokratikus Koalíció tagjai is gyűjtöttek a fedél nélkülieknek.
A meghitt program közös énekléssel, majd teázással, süteményezéssel és beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!