Tájékoztató a Fő tér parkosításáról


2010-02-04 22:17:31  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tájékoztató a Fő tér parkosításáról főképe
Hamarosan elkezdődik a Fő tér rekonstrukciója, mielőtt azonban a régészek és az építészek átvennék a terepet, még jó néhány előkészítő munkálat fog lezajlani városunk központjában. Így a látvány inkább az építés előkészítését mutatja majd. Az érdeklődők tájékoztatását szolgálta ma az Arany Griffben 17 órakor kezdődő lakossági fórum, melyen részt vett dr. Kovács Zoltán polgármester, Mezei László építész, Gyapjas Zoltán kertépítő és dr. Péntek Árpád belvárosi önkormányzati képviselő is. 

- Először a fák kivágása kezdődik el, melyet a burkolat bontása követ és az építés csak utána következik. Valójában a tényleges építés nyár környékén kezdődhet el - mondta dr. Kovács Zoltán.

A polgármester bevezetőjében kiemelte: mindenki azon van, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni, majd hozzátette:

- Mi azt szeretnénk, hogyha minden fa megmaradna. Ezt azonban nem lehet teljesen magvalósítani, hiszen a legtöbb fát azért kell kivágni, mert megváltoznak például az útburkolati ívek. Emellett próbáljuk a fokozatosságot megtartani a növényzet vonatkozásában, nem egyszerre kerül kivágásra minden területen. Természetesen nemcsak kivágni, hanem ültetni is szeretnénk fákat. A tér különböző részein vannak a tér karakterétől idegen fák, ezeket majd ki kell vágni, de a legértékesebb fákat, mint például a templom melletti két nagy platánfát és hársfát mindenképpen szeretnénk megőrizni. Azokat a kisebb fákat, amelyek földlabdával kiszedhetőek, elvisszük és elültetjük majd a Várkertben.

Dr. Péntek Árpád többször is bejárta a tervezőkkel az érintett területeket, hiszen a Fő tér rekonstrukciója alatt nem csak a klasszikus értelemben vett Fő teret értik a szakemberek, hanem a templom mögötti területet is a kastélyig bezáróan. 

- Felmértük a fák egészségi állapotát, méretüket is. Végig az volt az irányadó elv, hogy mit lehet megőrizni. De nyilvánvalóan a másik célunkat sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ennek a város életét rendkívül meghatározó projektnek végre teret engedjünk - mondta az önkormányzati képviselő.

Ezt követően Mezei László építész diaképek vetítésével ismertette a tervrajzokat a parkosításról és elmondta, milyen szempontokat vettek figyelembe kertépítő kollégájával a tervek elkészítésekor.

A fafajok kiválasztásánál is az volt az elsődleges szempont, hogy egységesebb tér alakuljon ki a rálátást jobban engedő növényzettel - tudtuk meg Gyapjas Zoltán kertépítőtől. 

- Természetesen elsősorban várostűrő fákat, kisebb koronájú fákat terveztünk, mint a hársfa és az újak nagyobb díszítő értékűek lesznek, mint amelyek jelenleg vannak. Nyilván az egységességre törekedtünk az arculatot tekintve és ez idővel még inkább fokozódni fog - mondta a kertépítő.

Kapcsolódó cikkek:

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!