Növekvő számú balesetek, szabályokat betartó nyertesek – ülésezett a Városi Baleset-megelőzési Bizottság


2013-12-18 22:15:36  | cikk: HuHa  | 


Növekvő számú balesetek, szabályokat betartó nyertesek – ülésezett a Városi Baleset-megelőzési Bizottság főképe
Ma délután tartotta éves ülését a Városi Baleset-megelőzési Bizottság, mely azzal a céllal jött létre, hogy a városban tapasztalható közlekedési anomáliákat megszűntesse és a baleseti helyzet javításán dolgozzék. A szervezetbe olyan cégeket, intézményeket hívott meg a kapitányság, melyeknek munkája szervesen kapcsolódik a közlekedéshez, így kellő tapasztalatuk van a közlekedési morálról, a város egyes területeinek közlekedési rendjéről. A mai ülés rendhagyó módon kezdődött, hiszen rendőrkapitány köszöntőjét követően itt adták át a novemberben meghirdetett Közlekedj tudatosan elnevezésű baleset-megelőzési akció nyerteseinek járó jutalmat. A program keretében azt kérték a gépkocsivezetőktől, hogy töltsék ki a kapitányság által készített nyilatkozatot és az abban foglaltakat tartsák is be közlekedésük során. A vállalások egyébként csupa olyan szabályt rögzítettek, melyek a közlekedési jogszabályokban is elő vannak írva, ám a rendőrségi tapasztalatok szerint gyakran figyelmen kívül hagyják őket a gépkocsivezetők. Így például, hogy mindig használják a biztonsági övet, hogy nem használnak kézben tartott mobiltelefont vezetés közben, hogy ittasan nem ülnek volán mögé, hogy a gyalogosoknak mindig elsőbbséget adnak az átkelőhelyeken és hogy az út- és időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladnak, az elsőbbségi szabályokat pedig betartják.
A december 10-ig tartó akcióhoz száznégy gépkocsivezető csatlakozott, közülük öt szerencsés nyertest sorsolt ki a kapitányság, a díjazottak egy része az ülésen vette át jutalmát. Polyák Istvánné, az egyik nyertes több évtizeddel ezelőtt szerzett jogosítványt, azóta is igyekszik a szabályok betartásával közlekedni. Mint mondta, nyugodt lelkiismerettel írta alá a nyilatkozatot, hiszen nemcsak az akció idején, hanem mindig figyel a KRESZ előírásainak betartására.  Meglátása szerint baleset-megelőzési szempontból nagyon fontos, hogy a nyilatkozatban megfogalmazottakat mindenki betartsa.
A bizottság ülésén a tagok tájékoztatást kaptak a baleseti helyzetről, arról, hogy a kapitányság mit tett a közlekedésbiztonság javítása terén ebben az évben és a szervezet tagjai is beszámoltak tevékenységükről. Varga Balázs rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője tájékoztatójában elmondta, míg tavaly közel 270 baleset történt a kapitányság illetékességi területén, addig az idei évben ez a szám 299-re emelkedett, nőtt a halálos kimenetelű esetek száma, ugyanakkor súlyos és könnyű sérüléssel járó balesetből kevesebb történt. A balesetet előidéző okok között vezető helyen áll a gyorshajtás, ezek többségében relatív gyorshajtást jelentenek, vagyis azt, hogy a gépkocsivezető nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg a jármű sebességét. A másik fő baleseti ok az elsőbbségi szabályok megszegése. Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó arról számolt be, hogy a kapitányság minden korosztályt igyekezett idén is megszólítani baleset-megelőzési tevékenysége során. A gyermekek számára már az óvodákban is szerveztek programot, az általános iskolákat rendszeresen felkeresték az iskola rendőrök és baleset-megelőzési előadásokat, játékos programokat tartottak az intézményekben, a középiskolások számára az ittas vezetés veszélyeiről szerveztek tájékoztatókat, az aktív felnőtt korúaknak pedig a húsvéti akció és Közlekedj tudatosan elnevezésű program keretében hívták fel a figyelmét a szabályos közlekedésre és a baleset-megelőzésre.
-Az idős korosztályt is megszólítottuk a nyugdíjas klubok összejövetelein, ahol a bűnmegelőzési előadások mellett a közlekedésbiztonság fontosságáról is tájékoztattuk a nyugdíjasokat, sőt egy közlekedési vetélkedőt is szerveztünk az egyik nyugdíjas klubban – mondta el az alezredes, hozzátéve, több falunapi programon és gyermeknapi rendezvényen is részt vettek az idei évben.
Az ülés végén a tagok mondták el észrevételeiket a város közlekedéséről és ötleteket fogalmaztak meg arról, hogy milyen eszközökkel lehetne még felhívni a lakosság figyelmét a szabályos közlekedés fontosságára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!