A vallás múltbéli szerepéről szólt a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület előadása


2013-12-16 23:32:29  | cikk: HuHa  | 


A vallás múltbéli szerepéről szólt a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület előadása főképe
Idei utolsó összejövetelét tartotta hétfőn este a Barokk Egyesület. Az őszi előadássorozat utolsó epizódja a 16-18. századba kalauzolta a hallgatóságot ifj. Hermann István történész számos érdekességet felvonultató előadásával. Bár levéltár előadótermében tartott rendezvényen szerény volt a részvétel, az érdeklődők nem csalódhattak, hiszen átfogó képet kaptak a témáról a beszélgetéssé alakult előadáson. A Veszprém Megyei Levéltár igazgatója beszélt a reformációról, a tridenti zsinatról és ezek későbbi századokra meghatározó következményeiről és kitért arra, hogy az elmúlt századokban a vallásnak milyen hatása volt a politikára, a magyar társadalomra és az egyes emberek személyes életére.
-A kora újkor időszakában a vallás szerepe rendkívül meghatározó volt, mind az egyes ember minden mozzanatát, mind a társadalom minden rezdülését áthatotta vallás – összegezte az előadó. Ugyanakkor hozzátette, ez a téma oly széleskörű, hogy nem egy ember kutatásain alapszik, hanem egész kutatónemzedékek sorának munkájával göngyölíthető fel. A levéltárigazató egyébként a 18. századi Veszprémi Egyházmegye történetét kutatta, s ennek kapcsán fedezte fel azt is, hogy milyen óriási különbségek voltak akkoriban egy adott egyházi struktúrában, így a katolikus egyházon belül is az egyes egyházmegyék között. Ifj. Hermann István azt is elmesélte, szinte véletlenül botlott a témába, amikor az érseki levéltárban dolgozva egy kutatási segédletet szerettek volna készíteni. Ez azonban nem volt egyszerű, hiszen a Veszprémi Egyházmegye reorganizációjáról, 18. századi újjászervezéséről sem átfogó forrással, sem a téma feldolgozásával nem rendelkeztek. Végül ebből a segédletkészítésből kiindulva kezdett a témával mélyebben foglalkozni. Mint mondta, a 18. századi egyháztörténet kutatásához rendkívül gazdag iratanyag áll rendelkezésre, a korábbi századok dokumentumai azonban ennél kevésbé bővelkedők. Ő maga az iratok tanulmányozásával hosszú időt töltött, hiszen ezek zöme latinul íródott, részben pedig német és magyar nyelven, de a kézzel írt szövegek bizony olykor sok időt igényeltek.
A Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesületnek ez volt az idei utolsó programja. A civil közösség az elmúlt időszakban két kirándulást is szervezett, az őszi előadássorozat pedig három alkalomból állt. Ennek keretében a pápai vár történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők, megtekintették a Barokk requiem című filmet, a hétfői előadás pedig „A vallás szerepe a 17-18. századi Magyarországon” címet viselte – tudtuk meg Mészáros Szabolcstól. Az egyesület elnöke elmondta, a jövő évi program szervezés alatt áll, ezúttal egy nagyobb rendezvénysorozatot  szeretnének megvalósítani, aminek egyik eleme egy különleges hagyományőrző bál lesz, melyen a város valamennyi hagyományőrző csoportjára számítanak. A barokk egyesület tagjai egyébként folyamatosan figyelemmel kísérik az Esterházy-kastély felújítását és nagyon várják már, hogy immár teljesen megszépülve ismét megnyisson a látogatók előtt. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!