Szellemi kulturális örökség lehet a kékfestés


2013-12-16 12:45:42  | cikk: mo  | 


Szellemi kulturális örökség lehet a kékfestés főképe
A kékfestés is bekerülhet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe – derült ki azon a tanácskozáson, melyet ma délelőtt tartottak a pápai Kékfestő Múzeumban. A megbeszélést hat kékfestőmester részvételével tartották, az eseményen jelen volt Nagy L. István múzeumigazgató is, aki a Kékfestő Múzeum fenntartásában, működésében végbement változásokról és a jövő terveiről tájékoztatta a megjelenteket.

Az összejövetel céljait dr. Csonka-Takács Eszter ismertette a résztvevőkkel. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője elmondta, intézményük fontos feladata, hogy felkutassák és számba vegyék a ún. szellemi kulturális örökségeket, melyek tulajdonképpen olyan készségek, kifejezési formák, melyeket a közösségek ma is hagyományoznak generációról generációra, identitást jelentenek és egyben válaszokat adnak a mai kor kihívásaira.

Az UNESCO tagállamai 2003-ban nemzetközi egyezményt írtak alá, amely egységes szellemű útmutatóként és jogi keretként szolgál a világ számára a szellemi kulturális örökség védelméhez. A Magyar Országgyűlés 2006-ban egy törvény megalkotásával biztosított megfelelő hátteret a szellemi örökségvédelem nemzeti rendszerének felépítéséhez, és e világméretű egyezményhez való aktív csatlakozáshoz. A nemzetközi egyezmény célkitűzése ugyanis a szellemi kulturális örökség megőrzése, az érintett közösségek szellemi örökségének tiszteletben tartása, az örökség jelentőségének tudatosítása helyi, nemzeti és nemzetközi szinten. Mindennek érdekében a dokumentum különböző ajánlásokat fogalmaz meg az örökség számbavétele, nyilvántartása, különféle védőintézkedések bevezetése - pl. oktatás, kutatás, dokumentálás - és az általános tudatosítás érdekében. A projekt hazai megvalósításának koordinációs feladatait a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága végzi – tudtuk meg az igazgatótól.

Csonka-Takács Eszter elmondta, a bizottságot már korábban foglalkoztatta a gondolat, hogy a kékfestést felvegyék a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Ezért szervezték meg a mai tanácskozást, hogy az itt megjelentekkel egyeztessenek, és elkészítsék a felterjesztési dokumentációt. A nyilvántartás ugyanis úgy készül, hogy az érintettek – akik az örökséget hordozzák – nyilatkozatot tesznek saját szellemi kulturális örökségükről és hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az örökségi elem felkerüljön a listára. A beérkező közösségi felterjesztéseket egy szakmai bizottság értékeli, majd javaslatot tesz a jegyzékbe történő felvételre. A nemzeti jegyzékben egyébként 19 szellemi örökségünk szerepel, köztük pl. a busójárás, a mezőtúri fazekasság, a magyar solymászat, a halasi csipkevarrás, a gyékényszövés vagy a matyó örökség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!