Három szál gyertya ég az adventi koszorún


2013-12-15 23:00:19  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Három szál gyertya ég az adventi koszorún főképe
Ma este a harmadik gyertya is meggyulladt a Fő téren felállított városi adventi koszorún. A harmadik lángot az Evangélikus Egyházközség képviseletében Polgárdi Sándor esperes hívta életre, aki ünnepi gondolatait is megosztotta a szép számban egybegyűltekkel.
– Advent mindig különös hangulattal, érzésekkel tölti el az embert, mert nem másról szól, mint a várakozásról. Az adventi időszakban a koszorú egy jelkép. Annak idején, a 19. század kezdetén Németországban Johann Hinrich Wichern berlini evangélikus lelkipásztor egy árvaházban készítette el az első adventi koszorút olyan gyermekeknek, akiknek nem voltak szüleik. Ezt a várakozást, ezt a négyhetes időszakot szerette volna kicsit mássá varázsolni, mint ahogyan mi is ezen fáradozunk. Isten igéje szívmelengetően azt hirdeti számunkra, hogy az Úr jön. A keresők, a készülődők, a várakozók számára nem lesz meglepetés az ő érkezése. Több mint kétezer évvel ezelőtt nyilvánvalóvá lett a betlehemi jászolban, hogy ő megérkezett. A világ keresztyénsége számára mindenhol az egyik legnagyobb ünnep a karácsony. Ma, advent harmadik vasárnapján mondhatjuk, hogy menjünk el egészen Betlehemig. Menjünk el úgy, hogy szívünk ne legyen árva, mert szeretnénk megajándékozni másokat – fogalmazott Polgárdi Sándor.
Délután a dermesztő hideg ellenére sokan kilátogattak a Fő térre, ahol St. Martin, a világszerte elismert szaxofonista színvonalas karácsonyi műsora szórakoztatta a jelenlévőket. A neves zenész szaxofonon, illetve pánsípon szólaltatott meg fülbemászó dallamokat, fellépése során pedig derűt és életörömöt sugárzó közvetlen stílusában a közönséget is többször megszólította. A színpadról való távozása, majd néhány autogram kiosztása után készségesen válaszolt a sajtó munkatársainak kérdéseire is. Megtudtuk tőle, a nagy hideg miatt alaposan át kellett szabnia a koncertjét, ugyanis ilyen „sarkköri” időjárási körülmények között a hangszerek a megszokottól eltérően viselkednek.
Szentmártony Imre, alias St. Martin évtizedek óta járja a világot zenészként, nemrég pedig a 21. lemeze is megjelent. Elmondása szerint a mai napig nagyon élvezi, hogy rendszeresen, szinte pihenők nélkül játszhat az itthoni és a külföldi közönségnek. A pánsípjáról elárulta, 18 éves korában egy hangszerbolt polcán talált rá erre a zeneszerszámra, amely egy Kubából származó, vastag falú, nádból készült hangszer. Mint mondta, rengeteg gyakorlás kellett ahhoz, hogy kiismerje a pánsípot, amit mostanra nagyon megkedvelt, és a közönség is rajong érte. A használójának leginkább arra kell figyelnie, hogy játék közben spóroljon a levegővel, különben hamar kifullad a zenész.
A gyertyagyújtás előtt a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai kedves ünnepi műsort mutattak be a színpadon, míg a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában a Baptista Gyülekezet bábcsoportjánk A rosszat jóval győzd meg című előadását láthatták az érdeklődők. A bábjáték után a gyerekek karácsonyi díszeket is készíthettek a felnőttek iránymutatása mellett a katolikus iskola falai között. A Gyertyafényes advent elnevezésű programsorozat harmadik hétvégéjét a Megafon Zenei Egyesület Fő téri koncertje zárta.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!